Moldova Gezi Rehberi
İçindekiler
Tarihte Boğdan ismiyle anılan ve uzun yıllar boyunca Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği içerisinde yer alan Moldova, bugün Doğu Avrupa’nın en küçük ülkelerinden bir tanesi. Rus ve Romen kültürlerinin bir mozaiği olan ülke, tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle seyahat destinasyonlarında da kendisine yer buluyor. Eğer siz de bir Moldova gezisi planlıyorsanız aşağıdaki bilgiler, seyahatinizi çok daha keyifli bir hale getirebilir.
Moldova Hakkında Genel Bilgiler
Bulunduğu Kıta: | Avrupa |
Başkenti: | Kişinev |
Ülke Kodu: | MD |
Resmi Dili: | Romence |
Yüz Ölçümü: | 33.846 km² |
GMT ile Arasındaki Fark: | GMT+2 |
Telefon Kodu: | +373 |
Alan Adı Uzantısı: | .md |
Para Birimi: | Moldova Leyi |
Resmi Dili
Moldova’da resmi dil olarak Romence konuşulur. Ancak halkın büyük çoğunluğu Rusçaya da oldukça hakimdir. İşinize yarayabilecek Romence cümleler:
Merhaba: Salutare
Teşekkür ederim: Mulțumesc
Kaç para?: Cat costa?
Günaydın: Buna dimineata
İyi akşamlar: Bună seara
Başkenti
Doğu Avrupa ülkesi Moldova’nın başkenti Kişinev şehridir.
Konumu
Moldova, Karadeniz’in kuzeybatısında, Ukrayna’nın güneyinde, Romanya’nın ise kuzeyinde yer alır.
Nüfusu
Moldova’nın nüfusu, 2018 verilerine göre 3,546 milyondur.
Yerel Saat
Moldova, yerel saat olarak GMT+2 saat diliminde yer alır. Ülkede saat, Türkiye’den 1 saat geridedir.
Moldova Para Birimi
Moldova’nın resmi para birimi Moldova leyidir. Ancak özerk bir bölge olarak değerlendirilen Transdinyester bölgesinde ruble kullanılır.
Moldova Priz Tipi
230 V | 50 hz | C/F
Yüz Ölçümü
Moldova’nın yüz ölçümü 33.846 kilometrekaredir.
Moldova’nın Yönetim Şekli
1991 yılında bağımsızlığını kazanan Moldova, parlamenter cumhuriyet sistemiyle yönetilir.
Bitki Örtüsü
Moldova, ağırlıklı olarak orman tipi bitki örtüsüne sahiptir.
Geçim Kaynakları
Moldova’nın başlıca geçim kaynakları tarım, şarap üretimi ve turizmdir.
Moldova Nerededir? Komşuları Nelerdir?
Doğu Avrupa’da yer alan Moldova, Karadeniz’in kuzeybatısında Ukrayna’nın güneyinde Romanya’nın ise kuzeyinde konumlanır. Prut ve Dinyester nehirlerine sahip olan ülke deniz kıyısı olmamasına rağmen birçok göle de ev sahipliği yapar.
Moldova’ya Ne Zaman Gidilir?
Ülkede karasal iklim görülür ve yıllık ortalama sıcaklık 9 °C civarındadır. Sonbahar itibarıyla kar yağışlarının görülmeye başladığı ülkeye seyahat için ideal zamanlar ilkbahar ve yaz ayları olarak değerlendirilir.
Moldova’ya Nasıl Gidilir?
Moldova seyahati yapmak isteyen gezginlerin en çok tercih ettikleri yöntem uçak yolculuğudur. Ülkenin tek havalimanı olan Kişinev Uluslararası Havalimanı, başkentte yer alır. Pegasus ayrıcalıklarıyla Moldova’ya seyahat etmek isteyen yolcular Antalya Uluslararası Havalimanı’ndan hareket eden direkt Kişinev seferlerini tercih edebilir.
Ayrıca Türkiye’de İstanbul, Ankara, Trabzon, Kayseri ve Adana şehirlerinden ve yurt dışından ise Kişinev’e aktarmalı olarak ulaşabilirsiniz. Siz de Doğu Avrupa’nın bu küçük ama ilgi çekici ülkesini görmek istiyorsanız Pegasus’un Kişinev uçak bileti seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Pegasus ile uçuş yaptığınızda iniş yapacağınız nokta, Kişinev Uluslararası Havalimanı’dır.
Moldova’da Ulaşım
Kişinev Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Moldova’daki tek havalimanı olan Kişinev Uluslararası Havalimanı, başkent Kişinev’in merkezine 13 km uzaklıkta yer alır. Havalimanına iniş yaptıktan sonra bu bölgede bulunan otobüs, troleybüs ya da taksilerle şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Otobüs ile ulaşımı tercih ediyorsanız 165 numaralı otobüslerle kent merkezine yaklaşık yarım saatte ulaşmanız mümkün olur.
Moldova’da Şehir İçi Ulaşım
Moldova’nın başkenti Kişinev, bu ülkeye seyahat etmek isteyen gezginlerin en öncelikli tercihi konumundadır. Toplu ulaşım imkanları bakımından en gelişmiş şehir de yine başkent Kişinev’dir. Şehir, oldukça küçük olmasına rağmen otobüs ve troleybüsler birçok turistik bölge arasında seferler düzenler. Ayrıca konaklama için şehir merkezine yakın bölgeleri seçmeniz halinde şehrin en önemli noktalarını yürüyerek de gezebilirsiniz.
Moldova’da Gezilecek Yerler
Moldova’da görülmesi gereken yerlerin birçoğu başkent Kişinev’de yer alır. Ülkenin tarih boyunca farklı medeniyetler veya devletlere ev sahipliği yapmış olması, tarihi ve kültürel miras bakımından çeşitlilik yaratan faktörlerden biridir. Başkentte çok sayıda kilise ve katedralin yanı sıra Moldova’nın doğal güzelliklerini sergileyen büyük parklar da bulunur.
Nativity Katedrali
Moldova’nın başkenti Kişinev’de bulunan Nativity Katedrali, ülkenin sembol yapıları arasındadır. İkinci Dünya Savaşı sırasında büyük zarar görmüş olan katedral yıllar boyunca restore edilmiş ve 1997 yılında tamamlanan çalışmalarla bugünkü halini almıştır. Katedralin estetik mimarisinin yanı sıra içerisindeki süslemeler de görülmeye değerdir.
Water Tower
Hem Moldova’nın hem de Kişinev’in simge yapılarından bir diğeri ise Water Tower adı verilen su kulesidir. 1800’lü yıllarda su kulesi olarak inşa edilen yapı günümüzde müze olarak kullanılır. Farklı katlarında farklı eserlerin sergilendiği müzede Moldova’nın tarihini yakından inceleyebilirsiniz.
Etnografya ve Doğa Tarihi Müzesi
Kişinev’de yer alan müzeler arasında en fazla dikkat çekenlerden bir diğerini Etnografya ve Doğa Tarihi Müzesi oluşturur. Yapı, iki bölümden oluşur. Bir tarafında Moldova kültürüne dair eserler sergilenirken diğer bölümde Moldova’nın doğasını yansıtan bitkiler, çiçekler ve ağaçlar yer alır. Aynı zamanda Etnografya ve Doğa Tarihi Müzesi’nde bir botanik bahçesi de yer alır.
Stefan Cel Mare Anıtı
Kişinev’in merkezi olarak kabul edilen Stefan Cel Mare Anıtı, kendisiyle aynı ismi taşıyan park içerisinde bulunur. 1500’lü yıllarda gerçekleşen Türk akınlarına karşı direnen bir Moldova kahramanı olan Stefan Cel Mare, bu anıt ile ölümsüzleştirilmiştir. Hem anıt hem de bulunduğu park Kişinev’in merkezi olarak kabul edilir. Bu bölge kafe, restoran ve mağazalar bakımından da oldukça zengindir.
Puşkin Müzesi
Modern Rus edebiyatının kurucusu olarak değerlendirilen Aleksandr Puşkin de bir dönem Kişinev’de yaşamıştır. Puşkin’in yaşadığı ev günümüzde Puşkin Müzesi ismiyle ziyarete açılmış durumdadır. Başkentte bulunan müzede Puşkin’in çalışma masası ve kişisel eşyalarının yanı sıra ünlü Byron portresi de sergilenir.
Moldova’da Nerede Kalınır?
Moldova seyahatlerinde konaklama için tercih edilen bölgelerin başında Kişinev gelir. Şehir, hem tarihi açıdan önemi hem de gelişmişliği bakımından Moldova’nın en gözde bölgesidir.
Moldova’da gezilecek yerlerin büyük bir çoğunluğu da Kişinev’de yer alır. Siz de bir Moldova seyahati planlıyorsanız konaklama için başkent Kişinev’i tercih edebilirsiniz.
Başkentte en merkezi yerlerden biri olan Stefano Cel Mare bölgesi ve Gül Vadisi Parkı’nın çevresi, konaklama için ideal seçenekler olarak değerlendirilir. Ayrıca Mircea cel Batrin bölgesi de alternatifler arasındadır.
Moldova’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
Moldova, gastronomi meraklıları için de oldukça zengin seçenekler sunar. Doğu Avrupa mutfağı ve Rus lezzetleri, Moldova seyahatinizde tadabileceğiniz lezzetler arasındadır.
Ülkenin en ünlü yemeklerinin başında Türkiye’de Karadeniz bölgesinde yapılan muhlama veya kuymağa benzeyen mamaliga gelir. Mısır unuyla hazırlanan bu yemek, oldukça lezzetli ve besleyicidir.
Ayrıca Moldova kültüründe koyun eti de yemeklerde önemli bir yer tutar. Moldova usulü koyun çorbası ve yine koyun eti ve patlıcanla birlikte yapılan manca yemeği Moldova gezinizde tatmanız gereken lezzetler arasındadır.
Moldova’ya özgü yemekleri başkent Kişinev’de bulunan La Placinte ya da La Taifas gibi restoranlarda deneyebilirsiniz.
Moldova’dan Ne Hediye Alınır?
Moldova, küçük bir ülke olmasına rağmen seyahatlerinden hediyelik eşya almadan dönmek istemeyenler için pek çok seçenek sunar. Özellikle Kişinev, bu anlamda büyük bir çeşitliliğe sahiptir. Kişinev’in merkezi yerlerinde çok sayıda hediyelik eşya dükkanına rastlayabilirsiniz.
Moldova seyahatinde tercih edilen hediyelik eşyalar genellikle el yapımı halılar, Moldova kültürünü yansıtan yerel kıyafetler ve çeşitli biblolar ile magnet bulunur. Ayrıca Sovyet dönemine ait çok sayıda eşya da Moldova’da alınabilecek hediyeler arasındadır. Stefano Cel Mare bölgesindeki hediyelik eşya dükkanlarından Moldova kültürünü yansıtan hediyeleri satın alabilirsiniz.
Moldova’da Gece Hayatı
Moldova’da gece hayatının kalbi Kişinev’de atar. Genel anlamda çok hareketli bir ülke olmamasına karşın şehirde gece hayatı oldukça renklidir. Stefano Cel Mare bölgesi birçok gece kulübü ve bara ev sahipliği yapar. Hem Moldova’nın yerel halkı hem de ülkeyi ziyaret eden turistler eğlence dolu geceler için bu bölgeyi tercih eder.
Moldova’ya Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler
- Moldova’nın turistik olarak sayılabilecek üç büyük şehri bulunur. Başkent Kişinev, havalimanının da yer aldığı en büyük kenttir. Turistik bölgelerin birçoğu bu şehirdedir. Bunun haricinde Balti ve Tiraspol şehirleri de ilgi gören yerler arasındadır.
- Moldova’nın Tiraspol şehri, Moldova toprakları içerisinde yer almasına rağmen Transdinyester adı verilen ve özerkliğini ilan etmeye çalışan bir topluluğa aittir. Bu bölgeye giriş yapmak için özel giriş izni almak gerekir. Ayrıca bu bölgede Moldova leyi değil ruble kullanılır.
- Moldova’da bahşiş vermek çok sık gerçekleştirilen bir davranıştır. Restoranlardan mağazalara kadar her alanda esnaf, sizden bahşiş talep edebilir.
- Karasal iklime sahip olan ülkede sonbahar ve kış ayları oldukça çetin hava koşullarına sahne olur. Seyahatinizi bu aylarda gerçekleştirmeyi planlıyorsanız valizinizi hazırlarken bu durumu göz önüne almayı unutmayın.
Önemli Telefonlar
Polis: 902
Ambulans: 903
İtfaiye: 901
Türkiye Cumhuriyeti Kişinev Büyükelçiliği Telefon Numarası:+373 22 509 100
Tatil ve Bayramlar
- 1 Ocak - Yeni Yıl Tatili
- 7 Ocak - Ortodoks Noeli
- Mart/Nisan - Ortodoks Paskalyası
- 1 Mayıs - İşçi Bayramı
- 9 Mayıs - Zafer Bayramı
- 27 Ağustos - Moldova Milli Bayramı
- 31 Ağustos - Ulusal Dil Bayramı
Moldova’daki Festivaller
Moldova, festivaller bakımından Doğu Avrupa’nın en renkli ülkelerinden bir tanesidir. Özellikle bahar ve yaz aylarında ülkede birçok farklı alanda festival veya etkinlik düzenlenir. Hem yerel halk hem de ülkeyi ziyarete gelen turistler bu festivallere büyük ilgi gösterir.
- Bitei Festivali - Mayıs
- Cronograf Festivali - Mayıs
- Duminica Mare Festivali - Haziran
- Nufarul Alb - Temmuz
- Velo Hora Festivali - Eylül
- Bostaniada Festivali - 28 Ekim
- Kişinev Şehir Günü - 14 Ekim
- Ulusal Şarap Günü - Ekim
Yukarıda listelenenler dışında her yıl değişen tarihlerde Moldova’da birçok farklı organizasyon da gerçekleşir. Eğer siz de Moldova’nın eğlenceli festivallerine katılmak istiyorsanız seyahat planlarınızı bu tarihlere göre ayarlayabilirsiniz.
Moldova Vize Süreci
Moldova, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı tanıyan ülkeler arasında yer alır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 90 güne kadar olan seyahatlerinde vize şartı aranmadan Moldova’yı ziyaret edebilir. Ayrıca son düzenlemelerle yeni çipli kimlik kart sahipleri pasaport olmaksızın da Moldova’ya giriş yapabilir.
Moldova vizesi hakkında daha detaylı bilgi almak için "Moldova Vize Rehberi" sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Moldova Hakkında Merak Edilenler
SIKÇA SORULAN SORULAR
- Halı Üretimi: El yapımı halılar, kalitesi ve şıklığıyla dikkat çekiyor. Bu gelenek, yerel halkın önemli geçim kaynaklarından biri.
- Orheiul Vechi: Tarihi manastır kompleksi ve eşsiz doğasıyla ünlü bu yer, doğa ve tarih tutkunlarının ilgisini çeker.
- Yerel Mutfağı: Mamaliga ve sarmale gibi yerel lezzetler, Moldova mutfağının vazgeçilmezleri arasında.
- Kişinev: Başkent Kişinev, kültürel zenginlikleri ve canlı gece hayatıyla keşfedebileceğiniz yerler arasında bulunuyor.
Keyifli bir Moldova seyahati için bu noktalarla başlamanızı öneririz!
- Kalabalık Alanlarda Dikkatli Ol: Cüzdan ve kişisel eşyalarını göz önünde bulundur.
- Yerel Tavsiyeler Al: Restoranlar ve gezilecek yerler hakkında yerel halktan öneri alabilirsin.
- Taksi Tercihlerinde Seçici Ol: Lisanslı araçları tercih et.
- Güvenli Konaklama Seç: Merkezi otelleri ya da bilinen zincirleri tercih edebilirsin.