tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • ar.svg
    AR
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Şehir Rehberi Şehir Rehberi

Diyarbakır Gezi Rehberi

Keşif Bülteni Keşif Bülteni

Aylık Seyahat Önerileri için E-Bültene Abone Ol

Diğer Şehirler

Tarihin en önemli anlarına tanıklık eden ve farklı kültürleri bir arada tutmayı başaran Diyarbakır birbirinden güzel ve değerli yapılarıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.  Dicle nehri etrafına yerleşen Arabistan asıllı Bekr Kabilesi’ne ithafen “Bekirlerin Diyarı” anlamına gelen Diyar-ı Bekir adı verilen şehir, zamanla Diyarbakır ismini almıştır.   Yontma Taş Devri’nden Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanan 9000 yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehir, Volkanik Karadağ’ın eteğine kurulan 33 kavimin izlerini taşır.   Doğuda Batman ve Muş, batıda Malatya, Adıyaman ve Şanlıurfa, kuzeyinde ise Elazığ ile çevrelenen Diyarbakır’ı doğunun atmosferi ince ince sarıyor. 17 ilçesi ve her ilçesinde farklı hikâyesiyle misafirlerinin kalbini çalan şehir, çevresini saran anıt görünümlü surları ile eski Mezopotamya kale şehirlerinin son simgesidir.

Diyarbakır Kalesi

Genel Bilgiler

Ülke: Türkiye
Bölge: Güneydoğu Anadolu
Yüz ölçümü: 15.272 km2
Ortalama sıcaklık: 16.6 C
İklimi: Karasal
Bitki örtüsü: Bozkır
GMT ile arasındaki fark: GMT+3
Telefon Kodu: +412
Para Birimi: Türk Lirası
Priz Tipi: Tip C


Diyarbakır’a Nasıl Gidilir?

Diyarbakır nasıl gidilir

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Diyarbakır'a direkt uçuş seferleri vardır. Avantajlı fiyatlarla Diyarbakır uçak bileti almak için Pegasus’un sayfasına göz atabilirsiniz.

UCUZ UÇUŞ BUL

Diyarbakır Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Diyarbakır Havalimanı şehre sadece 10 kilometre uzaktadır. Uçuş sonrasında hızlı bir şekilde şehir merkezine geçmek için taksi kullanabilir ya da saat başı hareket eden belediye otobüslerini tercih edebilirsiniz. İç hatlar gelen yolcu çıkış kapısının karşısında bulunan otobüslere rahatça binebilirsiniz. Diyarbakır Havalimanı ve Üniversite arasında hizmet veren Z2 otobüsleri; Dağkapı, Adliye, Gevran, Yenihal ve Zümrütkent gibi pek çok merkezi noktadan geçmektedir.


ARAÇ KİRALA

Şehir İçi Ulaşım

Diyarbakır şehir merkezini yaya olarak rahatlıkla dolaşabilirsiniz. Aynı zamanda minibüs, belediye ve özel halk otobüsü gibi toplu taşıma araçlarını da kullanabilirsiniz. Diyarbakır Belediye’sinden indirimli yolculuk fırsatı sunan Diyarkart’ı edinerek, seyahatinizi daha hesaplı kılabilirsiniz. Şehir merkezinde yer alan Üniversite, Araştırma Hastanesi gibi önemli yerlere halk otobüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunlara ek olarak şehir merkezinde dilediğiniz yere gitmek için taksi ve minibüsleri de kullanabilirsiniz. 

Diyarbakır'a Ne Zaman Gidilir?

Karasal iklimin sert geçtiği şehirlerden biri olan Diyarbakır’da yazlar oldukça sıcak geçer. Şehrin en güzel zamanları yağışların azaldığı ve güneşin yavaş yavaş kendini göstermeye başladığı bahar aylarıdır. 3-4 günlük bir seyahat programıyla Diyarbakır ve çevre illerini keşfedebilirsiniz.

Diyarbakır'daki Festivaller

  • Nevruz Kutlamaları (Mart)
  • Sersal Kutlamaları (Ocak) 
  • Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali ( Mayıs)
  • Diyarbakır Karpuz Festivali (Eylül)

 

Diyarbakır’da Gezilecek Yerler

9000 yıllık tarihi boyunca Asurlulardan Urartulara, Romalılardan Perslere onlarca medeniyetin yurt edindiği Diyarbakır; hala ayakta olan tarihi yapıları ile zamanda yolculuk tadında bir seyahat vadeder. Han ve kervansarayları, köprüleri, camileri  ve medreseleriyle kültür turizminin önemli rotalarından olan şehir; özgün kültürel yapısı ile de dikkat çeker.

Ulu Cami

Diyarbakır Ulu Cami

Anadolu'nun en eski camilerinden olan ve mimarisi ile görenleri büyülemeyi başaran Ulu Cami, Diyarbakır’ın en değerli eserlerindendir. Cami duvarlarında eski uygarlıkların bıraktığı izler hala görünür şekildedir. Buraya adım attığınızda kendinizi tarif edemeyeceğiniz bir atmosferin içinde bulacaksınız.

Behram Paşa Cami

Diyarbakır camileri ile ünlüdür. Bu üne ün katan isimlerden biri olan Behram Paşa Cami, 1572 yılında yapılmıştır. Tek kubbelidir ve caminin mimarisinden yapılışına kadar pek çok detayı, günümüz teknolojisini kullanan mimarları bile şaşırtmaktadır.

Mesudiye Medresesi

Ulu Cami’ye birleşik olan ve caminin kuzey kısmında yer alan Mesudiye Medresesi şehrin ilkleri arasında yer alır. Yapının motif ve kitabeleri paha biçilemez bir sanat eseri olarak değerlendirilir. Mesudiye Medresesi’nin diğer önemli yanı ise Anadolu'daki ilk üniversite olmasıdır.

Malabadi Köprüsü

Diyarbakır Malabadi Köprüsü

Dünyanın en geniş kemerli taş köprüsü olarak dikkat çeken Malabadi Köprüsü şehrin en önemli simgelerinden biridir. Artuklu Beyliği’nden kalan köprününün her iki yanında da yolcular ve kervanlar için oda ve barınaklar yer alır. 

Ziya Gökalp Müzesi

Diyarbakır’da şüphesiz ki mutlaka görülmesi gereken müzelerden biri de Ziya Gökalp Müzesi. Diyarbakırlı yazar adına açılan bu müzede yazarın özel eşyaları, kitapları, fotoğrafları sergilenmektedir. Ziya Gökalp’ın doğduğu bu ev 1956 yılında müzeye dönüştürülmüştür.

Diyarbakır’da Nerede Kalınır?

Diyarbakır Hasanpaşa Hanı

Diyarbakır’a geldiğinizde bütçenize uygun bir konaklama seçeneğini çok rahat bir şekilde bulabilirsiniz. Şehir merkezinde pansiyon, motel, 3, 4, 5 yıldızlı oteller ve çok daha fazlası yer alır. Ramada Otel, Hilton ve Novotel gibi bilinen oteller şehir merkezinde hizmet verir. Ancak ilkbahar ve yaz aylarında şehre gideceksiniz turist yoğunluğu nedeniyle kalacak yer konusunda sıkıntı çekebilirsiniz. Rezervasyonlarınızı erken yaptırarak olası sorunların önüne geçebilirsiniz.


OTEL REZERVASYONU YAP

Diyarbakır’da Ne, Nerede Yenir?

Diyarbakır Kahvaltı

Güneydoğu Anadolu’nun lezzet duraklarından biri olan Diyarbakır’da tadacağınız her lezzet aklınızı başınızdan alabilir. Türk yemek kültürünü en şeffaf haliyle gözler önüne seren şehirde, Doğu mutfağının en özel lezzetlerini tatma şansına erişirsiniz.

  • Ciğer: Dağkapı Ciğercisi
  • Fıstıklı ve Cevizli Kadayıf: Kadayıfçı Saim Usta
  • Pilav üstü Tandır: Doğan Sofra Salonu
  • Serpme köy kahvaltısı: Kadri Usta

 

Diyarbakır’da Ne, Nereden Alınır?

El sanatı ve işlemeleri konusunda birinciliği kimselere kaptırmayan Diyarbakır; hasır bilezik, kişmiş gerdanlık ve gümüş işlemeleri ile misafirlerini kendine hayran bırakır. İpek şallarıyla oldukça ünlenmiş şehirde, bu özel şallardan hediyelik olarak alabilirsiniz. Şehrin meşhur örgü peyniri Gazi Caddesi’ndeki Peynirciler Pazarı’nda bulabilirsiniz. Şehirde ipekçilik ve bakırcılık oldukçagelişmiştir. Diyarbakırlıların Sipahi Pazarı olarak adlandırdığı Bakırcılar Çarşısı’ndan bakırdan yapılan el emeği ürünleri görebilirsiniz.

Diyarbakır Gece Hayatı

Şehir merkezinde bulunan otellerin bar ve restoranları gece geç saatlere kadar hizmet verir. Ayrıca burada Türkü bar geleneği devam eder. Eğlenceli bir sıra gecesi yaşamak istiyorsanız Gazi Köşkü’ndeki Şark Evi’ni deneyebilirsiniz. Şehir merkezindeki işlek caddelerin çoğunda ünlü kahveciler de bulunur. Yekbun Kafe, Best Kafe, Yankı Kafe, Prestige Roof Barve Diyar Kafe ise şehrin en gözde mekânları arasındadır. 

Önemli Telefonlar

Diyarbakır Telefon Şehir Kodu: 412

Diyarbakır Havalimanı: (0 412) 233 27 19 – (0 412) 233 23 82

Yukarı Yukarı