Irak Gezi Rehberi
Irak’ta Ulaşım İmkanları
Irak’ta yaşanan savaştan dolayı da gerek şehirler arasında gerekse şehir içinde toplu taşıma gelişmemiştir. Ülkede hem ekonomik hem de güvenli seyahat etmek istiyorsanız taksileri kullanabilirsiniz. Eğer ülkede araba kiralamayı tercih edecekseniz ana yollardan ayrılmamanız ve kalabalık caddelerde araç kullanmanızı tavsiye ederiz.
Havalimanlarından Şehir Merkezine Ulaşım
Bağdat Uluslararası Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşımda en güvenli yol yine taksi oluyor. Taksileri kullanarak 30 dakika içerisinde havalimanına varabilirsiniz. Havalimanında otobüs, otel servisleri ya da araç kiralama hizmetleri de sunuluyor. Ancak güvenlik sebebi ile bu ulaşım seçeneklerinin kullanılması önerilmiyor. Erbil Havalimanı’nda ise şehir merkezine ulaşımda taksi bulunuyor. 7/24 hizmet alabileceğiniz taksilerde sadece nakit kabul ediliyor.
Irak’ta Gezilecek Yerler
Irak’ta hasar görse de tekrardan onarılmış, ülkenin tarihine ışık tutan eserler ağırlıklı olarak Bağdat ve Erbil’de bulunur.
Bağdat’ta Gezilecek Yerler
Farsça bag (Tanrı) ve dad (verilen) kelimelerinin birleşimi ile “Tanrının verdiği” anlamına gelen Bağdat, eski tarihlerde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent. Aynı zamanda Irak’ın başkenti olan Bağdat’ta tarihten bugüne kadar gelmiş birçok yapı bulabilirsiniz.
Irak Ulusal Müzesi
1923 yılında hizmete açılan Irak Ulusal Müzesi’nde Mezopotamya uygarlıklarından kalma eserleri inceleyebilirsiniz. Savaş sırasında birçok tarihi eser yağmalansa da tüm dünyanın tepkisinden sonra eserler müzeye iade edilmiş ve müze tekrardan hizmete açılmıştır.
Abbasi Sarayı
Abbasilerin yaşadığı şehir olan Bağdat’ta o dönemden zamanımıza gelmeyi başaran tek yapı Abbasi Sarayı’dır. Dicle Nehri’ne bakan ve mükemmel manzaraya sahip saray günümüzde Al-Mustansereyya Üniversitesi’nin binası olarak kullanılıyor.
Hatra Harabeleri
Dicle ve Fırat Nehirlerinin arasında yer alan Hatra Harabeleri, MÖ 1. yüzyılda küçük bir karakol merkezi olarak kurulmuş, daha sonrasında ise hızlı gelişen bir kent haline gelmiştir. Kent Severus ve Sasani Kralı tarafından birçok kez ele geçirilmeye çalışılmış ancak MS 363’te terk edilmiştir. Antik Çağ’dan mimari ve sanat eserlerini bünyesinde barındırdığı Hatra Harabeleri 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir.
Şehitler Anıtı
Irak-İran savaşında şehit olan askerler adına yaptırılan anıt, Bağdat’ın önemli sembollerinden biri. 40 metre yüksekliğinde ve ikiye ayrılmış bir kubbe görünümünde olan Şehitler Anıtı, yapay bir göl üzerine inşa edilmiştir. Altın kubbeleri ile dikkat çeken Kazimeyn Cami, kireçtaşı ile inşa edilen ve bölgedeki Sünni Müslümanların ibadet yeri Umm Al-Qura Cami, Şii imamları ve tarih bilginlerinin kabirlerinin de yer aldığı El Kazımiye Cami, Bağdat’ta dini yapılar arasında en göze çarpanlarıdır.
Şehir hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Bağdat Gezi Rehberi’ni inceleyebilirsiniz.
Erbil’de Gezilecek Yerler
Erbil, petrolün ihraç edilmesinden sonra oldukça hızlı bir şekilde gelişti. Ticaret ve turizm kenti haline gelen Erbil’in şu anda Orta Doğu’da yaşanabilecek kentler arasında yer alıyor.
Erbil Kalesi
2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hak kazanmış olan Erbil Kalesi, 8 bin yıllık tarihi ile kentin ilgi çeken mimari eserlerinin başında yer alıyor. Kale, şehrin merkezinde yer aldığından dolayı da yıl boyunca turistlerle dolu oluyor.
Kayseri Çarşısı
Yerli halkın Osmanlı’dan kalma “bazaar” kelimesi ile adlandırdığı Kayseri Çarşısı, kentte ticaretin en yoğun yaşandığı yer. Hem yerel halkın hem de turistlerin alışveriş durağı olan çarşıda yöresel tatlar, otantik eşyalar ve Erbil’e ait diğer simgeleri satın alabilirsiniz.
Jalil Khayat Cami
Bölgenin en büyük camisi olan Jalil Khayat Cami, 2005 yılında vefat eden isim sahibi Jalil Khayat tarafından başlatılıyor. İstanbul’daki Sultan Ahmet Cami’den esinlenerek yapılan cami, Jalil Khayat’ın oğulları tarafından 2007 yılında tamamlanıyor ve hizmete açılıyor. Osmanlı ve Abbasi mimarisinin görüldüğü cami yaklaşık 2 bin kişilik kapasiteye sahip.
Tekstil Müzesi
Halkın elleriyle tek tek işlediği halı, kilim ve kıyafetleri bu müzede görebilirsiniz. Kültür yansıması olarak görülen müze 1942 yılından beri ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
Irak’ta Nerede Kalınır?
Bağdat, Erbil ya da Irak’ın hangi bölgesinde konaklayacaksanız mutlaka şehir merkezine yakın yerlerden tercihinizi yapmalısınız. Hem merkeze yakın olmanın avantajlarını yaşarken hem de güvenli bölgede kalmış olacaksınız. Erbil’de Kirkük ya da Barzany Namr Caddesi üzerinde, Bağdat’ta güvenli bölge ilan edilen Green Zone bölgesindeki bilindik 5 yıldızlı otelleri ya da uygun fiyatlı otelleri tercih edebilirsiniz.
Irak’ta Ne, Nerede Yenir?
Medeniyetlere ev sahipliği yapmış her ülke gibi Irak’ta da yemek kültürü oldukça çeşitli. Ağırlıklı olarak etli yapılan yemeklerde baharatlar unutulmuyor. Türk mutfağına yakın lezzetler bulabileceğiniz Irak’ta yenilmeden dönülmemesi gereken yemeklerin listesi şöyle:
- Biryani: Mazaya (Bağdat)
- Tepsi Baytinijan: Beston Sammad (Bağdat)
- Erbil Kebabı: Kebab Yasin (Erbil)
- Kubbe Çorbası: Bouba Restoran (Erbil)
- Salatalık Dolması:Dawa 2 (Erbil)
Irak’tan Ne Hediye Alınır?
Irak’ta hemen hemen her kentte kurulan halk pazarlarından ya da kapalı çarşılardan yöresel tatlar ve otantik hediyeler bulabilirsiniz. Irak’a özel hediyeler arasında ise başı el dokuması halı ve kilimler, çeşitli baharatlar, gümüş ve bakır süs eşyaları alıyor. Eğer bir alışveriş merkezi ararsanız ve ünlü markalardan alışveriş yapmak isterseniz de Bağdat’ta Al Mansur Mall veya Maximall’dan, Erbil’deki Royal Mall veya Family Mall’dan aradığınız eşyaları bulabilirsiniz.
Irak’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
- Irak kıyafet konusunda baskıcı bir ülke değildir. Bu yüzden de istediğiniz kıyafeti giyebilirsiniz.
- Irak’ta yapacağınız seyahat boyunca pasaportlarınızı yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Şehirler arası veya şehir içi trafikte her an askerler tarafından durdurulabilir ve kontrolden geçebilirsiniz.
Irak Gece Hayatı
Irak’ta gece hayatı pek gelişmiş durumda değil. Bağdat sokaklarında canlı müzik sunan restoranlarda yemek yiyebilir ya da publarda keyifli vakit geçirebilirsiniz. Erbil ise diğer şehirlere göre biraz daha canlı durumda. İş insanları ve turistler ile her gün gelişen ilde restoran ve lüks otellerin diskoları arasında tercih yapabilirsiniz. Daha modern restoran ve mekânlar arıyorsanız ise bu yerler genellikle Ainkawa Mahallesi’nde bulunuyor.
Irak Resmi Tatil ve Bayramları
- Ramazan Bayramı (Her yıl değişiyor)
- Kurban Bayramı (Her yıl değişiyor)
- Cumhuriyet Günü (14 Temmuz)
- Bağımsızlık Günü (3 Ekim)
Irak’taki Festivaller
- Uluslararası Babil Festivali (Eylül-Ekim)
- Irak Kısa Film Festivali (Ağustos)
Irak Vize Süreci
Türkiye vatandaşlarının hangi pasaporta sahip olursa olsun Irak vizesi alması gerekmektedir. Irak’ın vizeye dahil edilen bölgeleri dışına çıkması durumunda cezai işlemler uygulanmaktadır.
Irak vizesiyle ilgili aklınıza takılan tüm sorular için "Irak Vize Rehberi" sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Irak Hakkında Merak Edilenler
Irak seyahati yapmak isteyenler için merak edilen konular kısaca şöyledir;
Eski medeniyetlerin yaşadığı Aşağı Mezopotamya’da kurulmuş bir devlet olan Irak, günümüzde stratejik konumu ile özellikle Orta Doğu’daki önemini korumaya devam ediyor. Arap kültürünün yaşamaya devam ettiği Irak’ta modern hayatın arasında kendini gösteren dini yapılar göze çarpıyor. Güvenli bir Irak seyahati için gezi rehberimize göz atabilirsiniz.
Irak Hakkında Genel Bilgiler
Dili | Arapça |
Başkenti | Bağdat |
Konumu | Batı Asya |
Yerel Saat | GMT+3 |
Para Birimi | Irak Dinarı |
Priz Tipi | C, D, G |
Yıllık Ortalama Sıcaklık | 24°C |
İklimi | Kurak |
Yüz Ölçümü | 437.072 km² |
Bitki Örtüsü | Bozkır ve Orman |
Telefon Kodu | +964 |
Dili
Irak’ta resmî dil olarak Arapça kullanılıyor. Tanınan ve ülkenin belirli kesimlerinde kullanılan diğer diller ise Ermenice, Süryanice ve Türkmencedir.
Başkenti
Nüfus yoğunluğu ile en kalabalık kent olan Bağdat aynı zamanda Irak’ın başkentidir.
Yerel Saat
Irak, Türkiye ile aynı olan GMT+3 saat dilimini kullanmaktadır.
Para Birimi
Irak’ın resmî para birimi Irak Dinarı’dır.
Yüz Ölçümü
437.072 km²’lik bir alana yayılmış olan Irak’ın sadece 924 km²’si su ile kaplıdır.
Irak Nerededir?
Batı Asya’da Körfez ülkelerinden biri olan Irak; kuzeyde Türkiye, güneyde Suudi Arabistan, güneydoğuda Kuveyt, güneybatıda Ürdün, doğuda İran, batıda ise Suriye ile komşudur.
Irak’a Ne Zaman Gidilir?
Yıllık ortalama sıcaklığı 24°C olan Irak’ta kurak bir iklim hâkimdir. 36°C ile temmuz ayının en sıcak geçtiği ülkede en düşük sıcaklık ise 9°C ile ocak ayına aittir. Yazın kavurucu etkisinden uzak bir seyahat gerçekleştirmek istiyorsanız bahar ayları Irak geziniz için en uygun aylar olacaktır.
Irak’a Nasıl Gidilir?
Türkiye’nin komşusu Irak’a ulaşımda kara ya da hava yolunu tercih edebilirsiniz. Pegasus’un İstanbul’dan direkt kalkışlı Bağdat ve Erbil uçuşlarından biletinizi alarak Bağdat Uluslararası Havalimanı’na ya da Erbil Havalimanı’na iniş yapabilirsiniz.
Tüm Ülke Rehberleri
- Almanya Gezi Rehberi
- Arnavutluk Gezi Rehberi
- Avusturya Gezi Rehberi
- Azerbaycan Gezi Rehberi
- Bahreyn Krallığı Gezi Rehberi
- Belçika Gezi Rehberi
- Birleşik Arap Emirlikleri Gezi Rehberi
- Bosna-Hersek Gezi Rehberi
- Çek Cumhuriyeti Gezi Rehberi
- Danimarka Gezi Rehberi
- Fas Gezi Rehberi
- Finlandiya Gezi Rehberi
- Fransa Gezi Rehberi
- Gürcistan Gezi Rehberi
- Hollanda Gezi Rehberi
- İngiltere Gezi Rehberi
- İran Gezi Rehberi
- İspanya Gezi Rehberi
- İsrail Gezi Rehberi
- İsveç Gezi Rehberi
- İsviçre Gezi Rehberi
- İtalya Gezi Rehberi
- Katar Gezi Rehberi
- Kazakistan Gezi Rehberi
- Kıbrıs Gezi Rehberi
- Kırgızistan Gezi Rehberi
- Kosova Gezi Rehberi
- Kuveyt Uçak Biletleri
- Lübnan Gezi Rehberi
- Macaristan Gezi Rehberi
- Makedonya Gezi Rehberi
- Mısır Gezi Rehberi
- Norveç Gezi Rehberi
- Romanya Gezi Rehberi
- Rusya Gezi Rehberi
- Sırbistan Gezi Rehberi
- Suudi Arabistan Gezi Rehberi
- Türkiye Gezi Rehberi
- Ukrayna Gezi Rehberi
- Umman Gezi Rehberi
- Ürdün Gezi Rehberi
- Yunanistan Gezi Rehberi