İsviçre Gezi Rehberi
Batı Avrupa’da yer alan İsviçre, 41.285 km²’lik küçük bir alan kaplamasına rağmen yaşam standartları oldukça gelişmiş bir ülke olarak kabul edilir. İsviçre, özgün kültürünü ve geleneklerini şekillendiren oldukça eski bir tarihe sahiptir. Ülke hem kendine has kültürü hem de Alpler’in eteklerinde yer almasından dolayı doğal güzellikleri ile her yıl çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapar. Dağ tatili yapmak isteyenler tarafından da sıklıkla tercih edilen İsviçre’yi siz de Batı Avrupa’ya yapacağınız seyahatte rotanıza ekleyebilirsiniz.
İsviçre Hakkında Genel Bilgiler
Dili | Almanca, Fransızca, İtalyanca, Romanşça |
Başkenti | Bern |
Bulunduğu Kıta | Batı Avrupa |
Yerel Saat | GMT+2 |
Para Birimi | İsviçre Frankı |
Priz Tipi | C, J |
Yıllık Ortalama Sıcaklık | 9°C |
İklimi | Ilıman Karasal, Akdeniz İklimi, Alp İklimi |
Yüz Ölçümü | 41.285 km² |
Bitki Örtüsü | Orman |
Geçim Kaynakları | Bankacılık, Sigortacılık, Turizm, Ticaret |
Telefon Kodu | +41 |
Resmi Dili
İsviçre’de 4 resmi dil olduğu için ortak bir dil yoktur. Ülke; Almanya, İtalyanca ve Fransızca konuşulan bölgeler ile Romanşça konuşulan vadi bölgelerinden oluşur. Bununla birlikte, ülkenin çoğu şehrinde yaygın olarak Almanca konuşulduğu bilinir.
İklimi
Farklı bölgelerden oluşan İsviçre’de hava durumu değişse de genel olarak ılıman bir iklim hakimdir. Yıl boyunca yoğun olarak yağmur görülür. Alpler’le çevrili olmasından dolayı çoğu bölgenin kendine özgü bir ekosistemi vardır.
Yerel Saati
GMT+2 saat dilimini kullanan İsviçre, Türkiye saatinden 1 saat geridedir.
Para Birimi
Avrupa Birliği’ne üye olmayan İsviçre’nin para birimi Frank’tır. Bununla birlikte, özellikle turistik bölgelerde Euro ile ödeme yapmak mümkündür.
Bitki Örtüsü
Ülke yüz ölçümünün %23’ünü orman örtüsü kaplar. Geniş yapraklı ve kozalaklı ağaçlar arasında çam, ceviz, kestane ve meşe yoğunluktadır. Ülkenin kereste ihtiyacı bu ormanlar yardımıyla karşılanır.
Geçim Kaynakları
İsviçre ekonomisinin %73’ünü hizmet sektörü oluşturur. Zengin bir ekonomiye sahip ülkede kişi başına düşen gayrı safi milli hasıla ADB ve Japonya’dan fazladır.
İsviçre Nerededir?
Batı Avrupa’da yer alan ve Alpler’le çevrelenen İsviçre’nin denize kıyısı yoktur. İsviçre komşuları kimlerdir diye baktığımızda, ülkenin batısında Fransa, doğusunda Avusturya ve Lihtenştayn, kuzeyinde Almanya ve güneyinde İtalya'nın bulunduğunu İsviçre haritası üzerinden görebiliriz.
İsviçre’ye Ne Zaman Gidilir?
Seyahatinizi İsviçre hava durumunu göz önünde bulundurarak ne zaman yapmanız gerektiğine dah arahat bir şekilde karar verebilirsiniz. Temmuz ve ağustos aylarında hava sıcaklığı yüksek olmasına rağmen İsviçre'de yoğun yağış görülür. Bu nedenle, kültürel bir gezi planlıyorsanız en uygun zamanlar eylül ve ekim aylarıdır. Kış tatili ve kayak yapmak içinse en ideal dönem ocak ve şubat aylarıdır.
İsviçre’ye Nasıl Gidilir?
İsviçre’ye en hızlı ve kolay ulaşım şekli hava yoluyla ulaşımdır. Pegasus Hava Yolları, Cenevre Havalimanı, Basel Mulhouse Havalimanı ve Zürih Kloten Havalimanı’na uçuşlar gerçekleştirmektedir. İstanbul’dan direkt, diğer şehirlerden aktarmalı olarak ulaşım sağlayabileceğiniz ülkeye; direkt uçuşlarla yaklaşık üç saatte gidebilirsiniz.
İsviçre’de Ulaşım İmkanları
İsviçre’de otobüs ve tren gibi toplu taşıma araçları ile neredeyse istediğiniz her noktaya ulaşabilmeniz mümkündür. Bilet ücretleri toplu taşıma düşünüldüğünde biraz yüksek olsa da indirimli kartlar ve aboneliklerle daha ekonomik bir yolculuk gerçekleştirebilirsiniz. Swiss Travel Pass ve Swiss Half Fare Card’lar trenle yapacağınız tüm yolculuklar için geçerlidir. Supersaver biletlerse 1 gün boyunca kullanabileceğiniz ekonomik alternatiflerin başında gelir. Zurich Card ise Zürih’te yapacağınız gezide size kolaylık sağlayacaktır.
Küçük bir ülke olan İsviçre’de toplu taşıma sistemi çok gelişmiş olduğu için taksi ya da araç kiralama alternatifleri sıklıkla tercih edilmemektedir. Eğer uzun bir seyahat planlıyor ve konforlu ulaşıma önem veriyorsanız, farklı araç kiralama firmalarının seyahat tarihinize göre sunduğu araç seçeneklerini Pegasus üzerinden inceleyebilirsiniz.
Zürih Kloten Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Kloten bölgesinde bulunan havalimanından şehir merkezine ulaşım, her 10 dakikada bir kalkan tren seferleri ile yaklaşık 12 dakika sürmektedir. Hava Yolları’nın özel servislerini de şehir içine ulaşımda kullanabilirsiniz. Tüm bu servisler Terminal 1’in çevresinden hareket etmektedir.
Cenevre Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Cenevre’de uçuşunuzdan sonra free ticket alarak ilk 80 dakika toplu taşımadan ücretsiz yararlanabilirsiniz. Airport Shopping Center’da bulunan trenleri ve otobüsleri kullanarak kısa sürede şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 6 dakika içinde şehir merkezine ulaşım sağlayan trenler, 12 dakikada bir hareket etmektedir. Tercihiniz otobüsten yanaysa 5 ve 10 numaralı otobüsleri kullanabilirsiniz.
İsviçre’de Gezilecek Yerler
Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan rapora göre “En mutlu ülkeler” listesinde 6. sırada olan ve ziyaretçilerine oldukça telaşsız bir seyahat deneyimi vadeden İsviçre; milli gelenekleri, kültürel değerleri ve yaşam alışkanlıkları ile gözde rotalar arasında yer alır. Ev sahipliği yaptığı muhteşem manzaralar, doğa harikası şelaleler ve parklar da ülkenin korunmuş güzellikleri arasında yer alır.
Zürih
Alpler’in eteklerinde bulunan ve İsviçre’nin en büyük şehri olan Zürih, kültürel ve tarihi açıdan zengin bir geçmişe sahiptir. İsviçre’nin kültürel başkenti olarak tanınan Zürih’te görebileceğiniz çok sayıda yapı ve yer bulunur. Old Town olarak bilinen Altstadt’ta yer alan Grossmünster Kilisesi ve St. Peter’s Kilisesi, China Garden ve Lindenhos Tepesi, şehrin görülmesi gereken rotaları arasındadır.
Zürih Gezi Rehberi’ni inceleyerek, şehri tüm detaylarıyla keşfedebilirsiniz.
Cenevre
4000 yıllık tarihi ile kültür şehri olan Cenevre, uluslararası kuruluşların merkezi olarak da bilinir. Tarihi dokusu, etkileyici mimarisi, müzeleri, çikolatası ve diğer doğal güzellikleri ile İsviçre’de mutlaka görülmesi gereken şehirlerin başında gelen Cenevre; St. Pierre Katedrali, Reform Anıtı&Reform Müzesi, Jet d’Eau ve Neuve Meydanı gibi rotalarıyla öne çıkar.
Cenevre Gezi Rehberi’ni inceleyerek, şehri daha yakından tanıyabilirsiniz.
Basel
Zürih ve Cenevre’den sonra üçüncü kalabalık şehir olan Basel’in içinden Rhein Nehri geçer. Nehir üzerinde bulunan sandallarla gezintiye çıkabilir, doğal güzellikleri yakından görebilirsiniz. Martkplatz Meydanı’nın yanı sıra Spalentor, Basel Katedrali, Basel Müzesi de şehrin önemli noktalarından bazılarıdır.
Şehri keşfetmeye nereden başlayacağınız noktasında Basel Gezi Rehberi’nden yardım alabilirsiniz.
İsviçre’de Nerede Kalınır?
Refah seviyesi en yüksek ülkelerden biri olan İsviçre, ziyaretçileri için çok sayıda lüks otel seçeneği sunar. Bununla birlikte, daha ekonomik alternatifler arıyorsanız hosteller, kulübeler hatta ağaç evler gibi alternatif konaklama seçeneklerini de inceleyebilirsiniz. Zürih’te şehir merkezine yakın ve yüksek standartlara sahip çok sayıda otel bulabilirsiniz. Turistlerin konaklama için sıklıkla tercih ettiği bölgelerden Kurhausstrasse, Old Town ve Oberstrasse, hem butik hem de lüks konaklama seçenekleri ile öne çıkar.
Cenevre’de ise merkeze yakın otel ve hosteller için Paquis, Saint-Gervais/des Grottes bölgelerini tercih edebilirsiniz.
Basel’de ise konaklama için en çok tercih edilen bölgeler; şehir merkezinin yanı sıra, Clara, Altstadt Kleinbasel ve Vorstaedte bölgeleridir.
İsviçre’de Ne, Nerede Yenir?
Çok kültürlü bir yapıya sahip olan İsviçre’de bölgesel olarak farklılaşan lezzetler İsviçre mutfağını karşımıza çıkarıyor. Dünya genelinde İsviçre denince akla gelen ilk lezzetler ise peynir ve çikolatadır. Çeşitli tekniklerle üretilen çikolatalar en çok yine İsviçre’de tüketilir. Fondü ve raclette ise her bölgede oldukça popüler yiyecekler arasındadır. 450’den fazla peynir çeşidinin üretildiği ülkede gravyer ve emmental peynirleri mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden bazılarıdır. İsviçre’nin meşhur yemekleri ise patatesten yapılan rösti ve dana eti ile yapılan soslu emensedir.
- Peynir ve Et Fondü: Le Dezaley/Zürih
- İsviçre çikolatası: Sprüngli/Zürih
- Rösti: Brasserie Anker/Bern
- Raclette: Cafe du Soleil/Cenevre
İsviçre’den Ne Hediye Alınır?
İsviçre'nin meşhur şeylerini sevdiklerinize hediye olarak götürmek isterseniz İsviçre’den alınacak en güzel hediyeler arasında yer alan İsviçre çikolatası ve peyniri önerebiliriz. Aynı zamanda İsviçre çakısı, guguklu saatler ve kol saatleri de en sık alınan hediyeler arasındadır. Zürih’te sakin bir alanda alışveriş yapmak için Niederdorf ve Old Town’a gidebilirsiniz. Bu bölgelerde antikacılar ve sanat evleri de bulunur. Şehirde, dünyaca ünlü markaları bulabileceğiniz nokta ise Bahnhofstrasse’dir.
İsviçre’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
- İsviçre, sayısız yenilikleri ve icatları ile öne çıkar. Her yıl bilim insanları ve akademisyenlere ev sahipliği yapan ülke inovasyon çalışmaları ile tanınır. İlk sütlü çikolata, alüminyum folyo, yarış kızağı ve Cern’de icat edilen World Wide Web (www) sistemi önemli buluşlar arasındadır.
- İsviçre, dünyada suç oranı en düşük ülkelerden biri olduğu için turistler için güvenli rotalar arasında yer alır.
- Pazar günleri marketler de dahil tüm mağazalar kapalıdır. Açık olan tek lokasyon tren istasyonlarıdır.
- Ülkenin yaklaşık %60’ı Almanca konuşsa da İngilizce bilenlerin sayısı oldukça yüksektir.
- Özellikle Zürih ve Cenevre’deki restoranlarda %15 bahşiş hesaba yansıtılır.
İsviçre Gece Hayatı
İsviçre’de gece hayatı oldukça hareketlidir. Özellikle Zürih, Cenevre ve Bern gibi büyük şehirlerde çok sayıda gece kulübü, bar ve konser mekânı bulabilirsiniz. Perşembe, cuma ve cumartesi günleri en canlı olduğu günlerdir. Zürih’te eğlence mekanları genellikle Old Town ve Niederdorf çevresinde bulunur. Daha sakin bir gece geçirmek istiyorsanız Paradeplatz çevresindeki barları tercih edebilirsiniz.
Cenevre’de ise Rhein Nehri etrafında hem güzel bir manzara seyredebileceğiniz hem de eğlenebileceğiniz çok sayıda mekân alternatifi bulunuyor.
İsviçre Resmî Tatil ve Bayramları
- Yeni Yıl – 1 Ocak
- Epifani – 6 Ocak
- Cumhuriyet Günü – 1 Mart
- Saint Joseph Günü – 19 Mart
- İşçi Bayramı – 1 Mayıs
- İsviçre Ulusal Günü – 1 Ağustos
- Azizler Günü – 1 Kasım
- Noel – 25 Aralık
İsviçre’deki Festivaller
- Basel Fasnacht (Şubat, Basel)
- Interlaken Müzik Festivali (Nisan, Interlaken)
- Sechselauten (Nisan, Zürih)
- Fete de la Musique (Haziran, Lozan)
- Zurich Festival (Temmuz, Zürih)
- Gurten Music Festival (Temmuz, Bern)
- Geneva Festival (Ağustos, Cenevre)
- Locarno International Film Festival (Ağustos, Cenevre)
- Uluslararası Film ve Televizyon Festvali (Ekim, Cenevre)
İsviçre Vize Süreci
İsviçre, Schengen Bölgesi ülkelerinden biri olduğu için bu vize ile ülkeye gidilebilir. Bordo pasaport ile 90 gün boyunca kalabileceğiniz ülkeden vize almadan diğer Schengen ülkelerine geçiş yapabilmeniz de mümkündür. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, İsviçre için vize aldığınız için öncelikle bu ülkeyi ziyaret etmeniz gerektiğidir.
İsviçre vizesi hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz "İsviçre Vize Rehberi" sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
İsviçre Hakkında Merak Edilenler
Avrupa’nın küçük ama köklü ülkelerinden biri olan İsviçre hakkında merak ettikleriniz:
İsviçre acil durum telefonları nelerdir?
Acil durum hattı: 112
Polis: 117
Ambulans: 144
İsviçre Avrupa Birliği üyesi midir?
İsviçre, tarafsızlık politikası nedeniyle Avrupa Birliği’ne dahil olmamıştır. İsviçre, aynı zamanda en uzun süre savaşa katılmayan ve tarafsızlığını koruyan ülke unvanına sahiptir.
İsviçre bayrağı kare mi?
Evet. Birleşmiş Milletler üyesi olup bayrağı dikdörtgen olmayan tek ülke İsviçre’dir.
İsviçre’de kaç bölge bulunur?
İsviçre, Bern ile birlikte 26 kantondan oluşur. Bu kantonların her birinin kendi yasaları, parlementoları ve mahkemeleri bulunur.
İsviçre’nin başkenti gerçekten Bern mi?
Bern şehrinin gerçek ünvanı federal şehirdir. İsviçre’nin aslında teknik olarak bir başkenti yoktur; Bern, fiili başkent olarak kabul edilir.
İsviçre’de devlet başkanı var mı?
Kantonlardan oluştuğu ve her bölgenin kendi anayasası bulunduğu için İsviçre’de devlet başkanı yok. Bunun yerine 7 üyesi olan bir konsey bulunuyor.
Türkiye ile İsviçre arasındaki saat farkı ne kadardır?
Türkiye ile İsviçre arasında yaklaşık 1 saatlik fark bulunmaktadır. Türkiye saati İsviçre saatinden 1 saat ileridedir.
İsviçre hangi dili konuşuyor?
İsviçre’de 4 resmi dil olduğu için ortak bir dil yoktur. Ülke; Almanya, İtalyanca ve Fransızca konuşulan bölgeler ile Romanşça konuşulan vadi bölgelerinden oluşur. Bununla birlikte, ülkenin çoğu şehrinde yaygın olarak Almanca konuşulduğu bilinir.
Tüm Ülke Rehberleri
- Almanya Gezi Rehberi
- Arnavutluk Gezi Rehberi
- Avusturya Gezi Rehberi
- Azerbaycan Gezi Rehberi
- Bahreyn Krallığı Gezi Rehberi
- Belçika Gezi Rehberi
- Birleşik Arap Emirlikleri Gezi Rehberi
- Bosna-Hersek Gezi Rehberi
- Çek Cumhuriyeti Gezi Rehberi
- Danimarka Gezi Rehberi
- Fas Gezi Rehberi
- Finlandiya Gezi Rehberi
- Fransa Gezi Rehberi
- Gürcistan Gezi Rehberi
- Hollanda Gezi Rehberi
- Irak Gezi Rehberi
- İngiltere Gezi Rehberi
- İran Gezi Rehberi
- İspanya Gezi Rehberi
- İsrail Gezi Rehberi
- İsveç Gezi Rehberi
- İtalya Gezi Rehberi
- Katar Gezi Rehberi
- Kazakistan Gezi Rehberi
- Kıbrıs Gezi Rehberi
- Kırgızistan Gezi Rehberi
- Kosova Gezi Rehberi
- Kuveyt Uçak Biletleri
- Lübnan Gezi Rehberi
- Macaristan Gezi Rehberi
- Makedonya Gezi Rehberi
- Mısır Gezi Rehberi
- Norveç Gezi Rehberi
- Romanya Gezi Rehberi
- Rusya Gezi Rehberi
- Sırbistan Gezi Rehberi
- Suudi Arabistan Gezi Rehberi
- Türkiye Gezi Rehberi
- Ukrayna Gezi Rehberi
- Umman Gezi Rehberi
- Ürdün Gezi Rehberi
- Yunanistan Gezi Rehberi