UCUZ UÇUŞ ARA
NOT: Bu yazı Ağustos 2024 tarihinde hazırlanmıştır. T.C. vatandaşlarına yönelik bilgilerin güncelliğini resmi kaynaklardan kontrol etmeyi unutmayınız. Başvuru aşamasında resmi kurallar geçerlidir ve Timatic kontrolü yapılmalıdır.
İsviçre Vize Başvurusu
Alpler ile özdeşleşmiş bir Batı Avrupa ülkesi olan İsviçre’ye yapmayı planladığınız seyahatleriniz için vize almanız gerekmektedir. Gerçekleştireceğiniz ziyaretin amacına, kapsamına ve süresine göre farklı tür vizeler bulunmaktadır. Başvuru sürecinde takip etmeniz gereken tüm adımlarla ilgili net ve detaylı bilgiler elde etmelisiniz. Sizler için hazırladığımız İsviçre vize rehberi aracılığıyla hangi tür vizeye başvurmanız gerektiğinden başvuru sırasında talep edilen belgelere, başvuru merkezlerinden başvuru ücretlerine ve başvuru şartlarına kadar İsviçre seyahatinize dair merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
İsviçre Uçak Bileti Aldınız mı?
İsviçre vize başvurunuzun değerlendirilme aşamasında iyi bir intiba bırakmak ve başvurunun olumlu sonuçlanmasına katkıda bulunmak adına İsviçre biletinizi erkenden rezerve edebilirsiniz. Ayrıca seyahat tarihinden önce satın alacağınız İsviçre uçak bileti sayesinde erken rezervasyonun sunduğu avantajlı fırsatlardan da yararlanabilirsiniz.
Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir:
İsviçre Vize Türleri
İsviçre’ye yapacağınız ziyaretlerin amacına, kapsamına ve süresine bağlı olarak başvurmanız gereken vize türleri farklılık göstermektedir.
C Tipi (Kısa Süreli) Vize
Schengen Bölgesi için kısa süreli vize türünü temsil eden C tipi vize, 180 günlük zaman dilimi içerisinde maksimum 90 gün olacak şekilde seyahat etmenize hak tanır. En geç 90 günün sonunda bulunduğunuz Schengen bölgesinden çıkış yapmanız gerekmektedir. İsviçre Schengen Bölgesi’nde yer alan bir ülke olduğundan bordo pasaport sahipleri Schengen vizesi prosedürlerine tabidir. Yeşil, gri ve siyah pasaport sahiplerinin ise 90 günü aşmayacak kısa süreli seyahatler için vize başvurusunda bulunma mecburiyetleri bulunmamaktadır. İsviçre Turistik Vizesi 180 gün içinde 90 günü aşmayacak şekilde yapmayı planladığınız turistik amaçlı İsviçre seyahatleriniz için İsviçre turistik vizesine başvurmanız gerekmektedir. İsviçre Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri İsviçre’yi ziyaret amacınız ticari faaliyetler ile iş görüşmesi ya da fuar katılımı amaçlı ise ve söz konusu ziyaret 90 günden kısa olacaksa başvurmanız gereken vize türü İsviçre ticari vizeler ile iş ve fuar ziyareti vizeleri olarak karşınıza çıkar. İsviçre’ye yapacağınız ticari ziyaretler için sizi davet eden İsviçre’deki kurum tarafından bir davet mektubu gönderilmesi gerekir. Eğer bir fuar ya da ticari organizasyon katılımı söz konusu olacaksa o zaman ilgili etkinliğin giriş bileti ya da giriş kartı da davetiyeye eklenmelidir. İsviçre Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi İsviçre’ye gittiğinizde herhangi bir aile ferdini ya da bir arkadaşınızı ziyaret edecekseniz o zaman aile, akraba, arkadaş ziyareti vizesi için başvuruda bulunmanız gerekir. Bu vize ile yapacağınız seyahatler 90 günü aşmamalıdır. Ayrıca vize başvurusu için talep edilen evraklar arasında sizi İsviçre’ye davet eden yakınınız tarafından hazırlanması gereken bir adet davetiye de bulunmaktadır. İsviçre Kültürel, Sportif Faaliyet ve Konferansa Katılım Vizesi Bu vize türü ile İsviçre’de çeşitli kültürel faaliyetlere, konferanslara, seminerlere ya da spor faaliyetlerine katılmanız mümkün hale gelir. Söz konusu seyahatler yine 90 günü aşmayacak şekilde planlanmalıdır. İsviçre Kısa Süreli Öğrenim Vizesi İsviçre’ye gitme amacınız kısa süreli eğitim almak ise o zaman kısa süreli öğrenim vizesi için başvuruda bulunmanız gerekir. Katılacağınız eğitim programı en çok 90 gün içinde tamamlanacaksa kısa süreli vize işinize görecektir. Fakat eğer program 90 günden uzun sürecekse D tipi, yani uzun süreli vize için başvuru yapmanız gerekir. Kısa süreli öğrenim vizesi için başvuruda bulunacak kişinin 18 yaşından küçük olması halinde doğum belgesi ve seyahat izni talep edilmektedir.
D Tipi (Uzun Süreli) Vize
İsviçre’ye yapmayı planladığınız ziyaret 90 günü aşacaksa o zaman D tipi olarak bilinen uzun süreli vizeye başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
İsviçre Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
- İsviçre için vize talebinde bulunacak kişinin online form doldurarak randevu talebinde bulunması gerekir. Randevu verilme sürecinde yaşanabilecek aksamaları göz önünde bulundurarak planladığınız seyahat tarihinden minimum 2 hafta önce randevunuzu almış olmanız faydalı olacaktır.
- İsviçre seyahatiniz için hangi tür vizeye başvuracaksanız o vize başvurusu için talep edilen güncel evrak listesini öğrenerek belgeleri en kısa sürede, eksiksiz ve usulüne uygun şekilde hazırlamalısınız.
- Pasaportunuzun geçerlilik süresinin seyahat dönüş tarihinden itibaren minimum 3 ay olmasına ve pasaportunuzda en az 2 boş sayfa bulunmasına dikkat etmelisiniz.
- Pasaportunuzun son 10 yıl içinde düzenlenmiş olması gerekmektedir. 10 yıldan eski pasaportlar vize başvurularında kabul edilmeyecektir.
- İsviçre vizesine başvuruda bulunacak olan 12 yaşından büyük kişilerin biyometrik veri kayıtlarının bulunması gerekmektedir. Bunun için parmak izi beyanı yapılmalıdır. Verilen parmak izinin geçerlilik süresi ise 5 yıldır. Dolayısıyla son 5 yıl içinde parmak izi ibraz ederek kayıt yaptıran kişilerin tekrar biyometrik veri merkezine gitmelerine gerek yoktur.
- Vize başvurusu sırasında sizden talep edilen bilgileri eksiksiz ve doğru olarak verdiğinizden emin olmalısınız. Hatalı, eksik ya da tutarsız olduğu tespit edilen bilgilerle doldurulan başvuru formları kabul görmeyecektir.
İsviçre Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
- Başvuruda bulunacak kişi tarafından doldurulup imzalanmış İsviçre vize başvuru formu. Eğer başvuru sahibi reşit değilse formda anne ve babasının imzası bulunmalıdır.
- Son 10 yıl içinde düzenlenmiş, seyahat dönüş tarihini takiben minimum 3 ay geçerlilik süresi bulunan ve en az 2 boş sayfası olan pasaport
- Varsa eski pasaportlar
- Son 3 ay içinde çekilmiş, arka fonu beyaz olan, 3,5x4,5 cm. boyutlarına sahip 2 adet biyometrik fotoğraf
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Kimlik fotokopisi
- İkametgah belgesi
- Muvafakatname (18 yaşını doldurmamış başvuru sahipleri için)
- Son 3 aya ait, minimum 35.000 TL bakiyesi bulunan banka hesap hareketleri
- Ulaşım ve konaklama bilgilerini gösterir belgeler
- Sigorta poliçesi
- Varsa tapu ve araç ruhsat fotokopileri
- Varsa davet mektubu
- İşveren tarafından imzalanmış, seyahat süresince izinli olduğunu gösterir belge (Çalışanlar için)
- SGK işe giriş bildirgesi (Çalışanlar için)
- SGK hizmet dökümü (Çalışanlar için)
- Son 3 aya ait maaş bordrosu (Çalışanlar ve devlet memurları için)
- Bağlı bulunduğu kurumdan alınmış çalışma belgesi ve resmi izin yazısı (Devlet memurları için)
- Çalıştığı şirketin vergi levhası, imza sirküleri, ticaret odası sicil gazetesi, faaliyet belgesi (Çalışanlar ve şirket sahipleri için)
- Şirkete ait gayrimenkulü gösterir tapu, araç ruhsatı benzeri belgeler (Şirket sahipleri için)
- SGK/BAĞ-KUR 4B detaylı hizmet dökümü (Şirket sahipleri için)
- Emekli maaşının yattığı banka hesap hareketleri ve banka kartı fotokopisi (Emekliler için)
- İsviçre Başkonsolosluğu’na hitaben yazılmış seyahat amacını açıklayan şahsi dilekçe (Emekliler için)
- Öğrenci belgesi (Öğrenciler için)
- Sponsor evrakları (Öğrenciler, ev hanımları ve işsizler için)
Vize Sponsor Dilekçesi Hangi Durumlarda Geçerlidir?
Çalışmayanlar, ev hanımları, öğrenciler ya da yeterli geliri bulunmayan kişiler planladıkları İsviçre seyahatlerinin masraflarını karşılayacak olan sponsorun desteği ile vize başvurusunda bulunabilmektedir. İşsizler, ev hanımları ve öğrenciler banka hesaplarında yeterli bakiye bulunması durumunda sponsor desteği olmaksızın da İsviçre vizesi için başvuru yapabilmektedirler.
İsviçre Vize Ücreti Ne Kadar?
İsviçre vize ücreti; konsolosluk harç bedelleri, biyometrik işlem ücreti ile vize merkezi danışmanlık hizmet ücretlerini kapsamaktadır. Ağustos 2024 itibarıyla geçerli güncel ücretler şu şekildedir:
- Konsolosluk harç ücreti: 90 Euro
- 6-12 yaş konsolosluk harç ücreti: 45 Euro
- 0-6 yaş için konsolosluk harç ücreti bulunmamaktadır.
Başvuru sahiplerinden, harç ücretinin yanı sıra işlem ve danışmanlık ücreti gibi tutarlar talep edilmektedir.
İsviçre Vize Başvuru Merkezleri
İsviçre vize başvurusu yapabileceğiniz elçilik ve konsolosluklara ilişkin bilgileri aşağıda görebilirsiniz.
- İsviçre Ankara Büyükelçiliği
Adres: Atatürk Bulvarı No:247 06692 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA Telefon: 0312 457 31 00 Ankara Büyükelçiliği Yetki Alanı: Adana, Muş, Bartın, Çorum, Nevşehir, Niğde, Bingöl, Hakkâri, Amasya, Batman, Kayseri, Kilis, Aksaray, Sinop, Bitlis, Ardahan, Artvin, Siirt, Adıyaman, Çankırı, Diyarbakır, Iğdır, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Tokat, Trabzon, Kırşehir, Mardin, Ordu, Samsun, Hatay (Antakya), Konya, Malatya, Şanlıurfa Kahramanmaraş, , Ağrı, Karaman, Kars, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Elazığ, Erzincan, Gümüşhane, İçel (Mersin), Osmaniye, Rize, Bayburt, Şırnak, Sivas, Tunceli, Van, Yozgat, Ankara, Zonguldak
- İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu
Adres: Büyükdere Cad. 1. Levent Plaza A Blok No: 173 Şişli/İSTANBUL Telefon: 0212 283 12 82 İstanbul Başkonsolosluğu Yetki Alanı: Ege Bölgesi ve Marmara Bölgesi'ne bağlı illerde ikamet eden kişiler İsviçre vize işlemleri ve İsviçre konsolosluk işlemleri için İstanbul İsviçre Başkonsolosluğu'na başvuruda bulunabilirler.
- İsviçre İzmir Fahri Konsolosluğu
Adres: 7093 Sokak No:18 35060 Pınarbaşı Bornova/İZMİR Telefon: 0 232 479 13 00 İzmir Fahri Konsolosluğu Yetki Alanı: İzmir ve çevresi
- İsviçre Antalya Fahri Konsolosluğu
Adres: The Sense Deluxe Hotel 07330 Manavgat/ANTALYA Telefon: 0242 763 02 41 Antalya Fahri Konsolosluğu Yetki Alanı: Antalya ve çevresi
- İsviçre Mersin Fahri Konsolosluğu
Adres: Çakmak Cad. 5309 Sok. Mahmut Torun İş Merkezi No:12 D:46-47 33050 Akdeniz/MERSİN Telefon: 0324 238 01 26 Mersin Fahri Konsolosluğu Yetki Alanı: Mersin, Adana, Gaziantep, Osmaniye, Hatay, Karaman
- İsviçre Gaziantep Fahri Konsolosluğu
Adres: Öğretmenevleri Mah. Ordu Cad. No:70 D:1 Şahinbey/GAZİANTEP Telefon: 0342 338 31 14 Kulu Fahri Konsolosluğu Yetki Alanı: Gaziantep ve çevresi
İsviçre Vizesi İçin Randevu Nasıl Alınır?
İsviçre vizesi için başvuruda bulunacak olan kişilerin online form doldurarak randevu almaları gerekmektedir. Randevularınızı, planladığınız seyahat tarihinden minimum 15 gün önce almış olmalısınız.
Vize İşlemleri ve Takibi
- İsviçre seyahatiniz için vize başvurusunda bulunmak istiyorsanız yapacağınız ilk şey seyahatinizi net bir biçimde planlamak olmalıdır. Ziyaretinizin kısa ya da uzun süreli oluşuna ve seyahat amacınıza göre C tipi ya da D tipi vizelerden bir tanesi için belirlenen başvuru adımlarını takip edebilirsiniz.
- Başvuracağınız vize türüne göre sizden talep edilen evrakları eksiksiz bir şekilde hazır ederek sıralamalısınız.
- Sizin için en uygun gün-saatte ve geç kalmadan konsolosluk randevunuzu almalısınız.
- Vize başvurularınızı İDATA üzerinden takip edebilirsiniz.
İsviçre Vizesi Kaç Günde Çıkar?
İsviçre C tipi Schengen vizelerinin sonuçlandırılma süreleri genellikle 5-7 iş günü arasındadır. Ancak konsolosluğun ek evrak talep etme hakkı olduğunu ve bu durumda sonuç alma süresinin uzayabileceğini aklınızda bulundurmanız gerekmektedir. Ayrıca başvurunuzun İsviçre ya da Türkiye için resmi tatil günlerine denk gelmesi gibi durumlar da sonuç alma süresini uzatabilmektedir. Dolayısıyla başvurularınız öngörülen sürede sonuca ulaşmayabilir.
D tipi vize türleri için ise bu süre 15 günden fazla olabilmektedir.
Tüm Vize Rehberleri
SIKÇA SORULAN SORULAR
İsviçre ekonomisi genellikle bankacılığa ve turizme dayalıdır. Ülkenin turizme yönelik yaptığı yatırımlar, ziyaretçilerine sunulan yüksek kalitedeki hizmetler İsviçre’yi cazip hale getirmiştir. Yılın dört mevsiminde de seyahat edilebilen İsviçre’de tarih, kültür-sanat, gastronomi ve doğa tutkunları için sayısız deneyim bulunur.
Düzenli ve bakımlı İsviçre şehirlerini gezerken anılarınız arasına çikolata dükkanlarının enfes kokusunu, ünlü peynir yemekleri fondüyü, ünlü saatlerini, İsviçre çakısını, mavi-yeşil göllerinin unutulmaz panoramik görüntülerini ekleyebilirsiniz.
İsviçre yılın her döneminde ziyaret için idealdir. Kayak tutkunları genellikle ocak ve şubat aylarında, kültür gezisi planlayanlar ise nisan, mayıs ve haziran aylarında ülkeyi ziyaret eder.
İsviçre için en ucuz uçak biletleri sonbahar aylarında ve hafta içi günlerinde bulunabilir. Ayrıca kampanyalarımızı takip ederek, promosyonlarımızdan haberdar olup uygun fiyatlı İsviçre uçak bileti satın alabilirsiniz.
İsviçre GMT+2 saat dilimini kullanır.
İsviçre’ye seyahat edebilmek için bordo pasaport sahiplerinin Schengen vizesi alması gerekir. Schengen vizesi ile İsviçre ve diğer Schengen bölgesi ülkelerde 90 günü aşmamak şartı ile kalınabilir. Ancak vize hangi ülke için alınmışsa, Schengen bölgesine ilk giriş o ülkeden yapılmalıdır. Yeşil pasaport sahipleri ise vize almadan 90 gün ile sınırlı serbest dolaşım hakkına sahiptir.
İsviçre ile Türkiye’nin 2 saat gerisinde kalır.