Bosna Hersek Gezi Rehberi
Bosna-Hersek’te Ulaşım İmkânları
Bosna-Hersek şehirleri ve komşu ülkeleri arasında ulaşım tren ya da otobüsler ile sağlanır. Bir şehirden başka şehre geçerken düzenli olarak sefer bulabileceğiniz için endişesiz ve konforlu bir yolculuk yaşayabilirsiniz. Ayrıca ülkede şehir içi ulaşımda da oldukça gelişmiştir. Ülkenin başkenti Saraybosna’da gezilecek yerler tek bir bölgede toplandığı için yürüyerek gezinize devam edebileceğiniz gibi farklı bölgelere tramvay, otobüs ya da taksiler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Gerek Saraybosna gerekse diğer şehirlerde çok daha rahat ve keyifli bir ulaşım tercih ederseniz ise Pegasus’un araç kiralama sayfasını ziyaret edebilir, farklı firmaların beklentilerinize özel olarak sunduğu araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz.
Saraybosna Uluslararası Havalimanı’ndan İçine Ulaşım
Saraybosna Uluslararası Havalimanı şehir merkezine sadece 6 km uzaklıktadır. Bu kısa mesafede ulaşım sağlamak için ise otobüs, taksi ya da araç kiralama hizmetlerini kullanabilirsiniz.
Havalimanında yer alan otobüsler 5.30-22.15 saatleri arasında toplamda 16 kere sefer düzenler. Otobüslerin varış güzergahı ise Saraybosna’nın merkezi olan Başçarşı’dır. Aynı şekilde yine Başçarşı’dan kalkan otobüsler ile havalimanına ulaşım sağlayabilirsiniz.
Havalimanın B terminalinde bulunan taksiler ise istenilen rotaya her yere hızlı bir şekilde ulaşım sağlar. Sabit tarifeler üzerinden çalışan taksiler ile şehir merkezine gitmek ise yaklaşık 20 dakika sürmektedir.
Uçaktan indiğiniz gibi kendi aracınızı kendiniz kullanmak istiyorsanız ise Pegasus araç kiralama sayfası üzerinden, havalimanından teslim alabileceğiniz araç seçeneklerine bakabilirsiniz.
Bosna-Hersek’te Gezilecek Yerler
Bosna-Hersek’te turizm denildiğinde akla Saraybosna ve Mostar illeri gelmektedir. Tarihin ve doğanın iç içe olduğu bu kentlerde yaşanmışlıkların içine sürüklenirken Bosna-Hersek kültürüne de aşina olabilirsiniz.
Saraybosna
Birçok medeniyete şahitlik eden Saraybosna, Bosna-Hersek’in başkentidir. Kent aynı zamanda Avrupa’nın en ilginç kentlerinden biri olarak da kabul edilir; çünkü doğu ve batı kültürleriyle sentezlenmiş, kültürel açıda büyüleyici bir zenginlik kazanmıştır. Bir yanında camiler bir yanında kiliseler ile her dinin ve kültürün bir ara yaşandığı bu kentte savaştan kalan kalıntıları, müzeleri ve daha birçok değerli yapıyı görebilirsiniz.
2 ya da 3 gün boyunca, şehrin her noktasını gezmek ve tanımak istiyorsanız Saraybosna Gezi Rehberi’ni inceleyebilirsiniz.
Mostar
Mostar, Bosna-Hersek’in Hersek bölgesinin en büyük şehridir. Şehrin en özel sembollerinden olan ve şehrin iki yakasını birleştiren Mostar Köprüsü, Neretva Nehri’nin muhteşem manzarasına da ev sahipliği yapmaktadır. İlk olarak Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile inşasına başlanan köprü, iç savaş sırasında yıkılsa da daha sonradan yeniden inşa edilmiştir. Eski güzelliğine kavuşması için yapılan uzun süreli çalışmalar sonrasında köprü UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almıştır. Mostar Köprüsü hem tarihi değeri hem etkileyici güzelliği ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasındaki değerini korumaktadır.
Mostar Köprüsü’nden sonra ise ziyaretinize Hersek Tarihi Müzesi, Koski Mehmet Paşa ve Karagöz Bey Cami, Müslüm Bey Konağı, Biscevica Evi, Bakırcılar Çarşısı, Blagay Tekkesi ve Tara Kulesi ile devam edebilirsiniz.
Bosna-Hersek’te Nerede Kalınır?
Bosna-Hersek ziyareti gerçekleştiren hemen hemen herkesin konaklama tercihleri Saraybosna ya da Mostar şehirlerinden yana olmaktadır. Yerli ve yabancı birçok turisti ağırlayan bu kentlerde tarihi binalardan, 5 yıldızlı otellere kadar pek çok konaklama seçeneği bulunur. Uygun fiyatlı ve kaliteli konaklama yapabileceğiniz otellerin ağırlıklı olduğu yerler ise şehir merkezleridi; çünkü bu kentlerde gezilecek yerler genellikle şehir merkezine yürüyüş mesafesinde yer almaktadır. Saraybosna’da bulunan konaklama seçenekleri Başçarşı Bölgesi’nde yoğunlaşırken; Mostar’da ise konaklama seçenekleri Mostar Köprüsü çevresinde toplanmıştır.
Saraybosna’ya uzakta konumlanan Tuzla, Banja ve Travnik gibi bölgelerde kalacaksanız da başkente tramvay ya da otobüs ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bosna-Hersek’te Ne, Nerede Yenir?
Doğu ve batı kültürlerinin harmanlandığı ülkede, mutfak kültürü de bu sentezle biçimlenmiş ve zenginleşmiştir. Herkesin damak zevkine göre bir şey bulabileceği Bosna-Hersek mutfağının özel lezzetleri ve bu özel lezzetleri bulabileceğiniz Saraybosna restoranları;
- Cevapi: Cevabdzinica Hodzic (Başçarşı dükkanları)
- Pite (Boşnak Böreği): Pekara Edin
- Trileçe: Nebo Cafe (Başçarşı dükkanları)
- Klepe: Avlija
- Bey Çorbası: Pod Lipom
- Dolma: Dzenita
- Bosanski Lonac: Inat Kuca
Bosna-Hersek’ten Ne Hediye Alınır?
Bosna-Hersek’e özgü hediyeler almak istiyorsanız her köşe başındaki dükkânda aradığınız farklı hediye çeşitlerini bulabilirsiniz. Lezzetli hediyelikler seçmek isterseniz, tercihinizi Bosna-Hersek’e özgü kahveden ve kahve fincanlarından, kurutulmuş etlerden, sebze tozundan ve değişik baharatlardan yana kullanabilirsiniz.
Saraybosna’daki Başçarşı ve Bakırcılar Çarşısı’nda aradığınız pek çok özel ürünü bulabilirsiniz. Ülkeye özgü lezzetleri almak isterseniz ise Gradska Trznica ile Pijaca Markale pazarlarını seyahat edebilirsiniz.
Mostar’da, pek çok sokakta karşınıza çıkacak halk pazarlarında da bakır ve gümüş işlemelerden, yöreye özgü kıyafetlere kadar her şey bulunmaktadır.
Bosna-Hersek’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
- Saraybosna’da birçok Türk bankası yer almaktadır.
- Avrupa’da tramvay seferinin ilk yapıldığı yer Saraybosna’dır.
- Sigara açık ve kapalı her yerde serbesttir. Bu yüzden de kapalı alanlarda sigara dumanına maruz kalabilirsiniz.
- Saraybosna, tarihi tramvay hattı ile ünlüdür.
- Saraybosna Film Festivali Balkanların ve Güney Batı Avrupa’nın en önemli festivallerindendir.
Bosna-Hersek Gece Hayatı
Gündüz hareketli olan Bosna-Hersek sokakları geceleri de renkliliği ve hareketliliğini korur. Özellikle Saraybosna’da aradığınız eğlenceyi bulabileceğiniz birçok mekân bulunur. Barlar Sokağı’ndaki publarda tüm günün yorgunluğunu atabilirken, metropol kentlerde olan gece kulüplerini aratmayan mekânlarda ise sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenebilirsiniz. Saraybosna, Mostar gibi Bosna-Hersek’in turistik kentlerinde halkın hafta sonu tüm eğlence yerlerini doldurduğunu göreceksiniz. Ayrıca Bosna-Hersek gece hayatı uygun fiyatları ile de tercih edilen rotalardan biridir.
Saraybosna’da mekanların yoğunlaştığı ve turistler tarafından tercih edilen bölgeler; Zelenih Beretk ve Muvekita caddeleridir.
Bosna-Hersek Resmî Tatil ve Bayramları
- Ramazan Bayramı (Tarih değişkenlik göstermektedir.)
- Kurban Bayramı (Tarih değişkenlik göstermektedir.)
- Paskalya (Tarih değişkenlik göstermektedir.)
- Bağımsızlık Günü (1 Mart)
- Milli Devlet Günü (25 Kasım)
Bosna-Hersek’teki Festivaller
- Çocuk Festivali (Nisan)
- Kozara Etno Festivali (Temmuz)
- Saraybosna Film Festivali (Ağustos)
- Saraybosna Caz Festivali (Kasım)
- MESS Uluslararası Tiyatro Festivali (Sonbahar aylarında)
Bosna-Hersek Vize Süreci
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli gezilerinde 60 gün süre ile vizeden muaftır. Bosna-Hersek güvenlik amacıyla ülkeye girişlerde uçak bileti, otel rezervasyonu gibi bilgileri istemektedir. 90 günün üzerinde ülkede kalmak isteyenlerin ise seyahat amaçlarına uygun vize başvurusunda bulunması gerekmektedir.
Diğer üke vatandaşları için Bosna-Hersek vize süreciyle ilgili tüm bilgilere "Bosna-Hersek Vize Rehberi"nden ulaşabilirsiniz.
Bosna-Hersek Hakkında Merak Edilenler
Çok kültürlülüğü, anlayışlı toplum yapısı ve zengin geçmişi ile seyahat severleri etkileyen Bosna-Hersek’e dair merak edilenler;
Bosna-Hersek acil durum irtibat numaraları nedir?
Polis: 122 İ
tfaiye: 123
Ambulans: 124
Bosna-Hersek tek bir devlet midir?
Bosna-Hersek, Bosna-Hersek Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti olmak üzere iki devletten oluşur.
Bosna-Hersek turları genellikler hangi rotaları kapsar?
Ülkenin en çok ziyaret alan rotaları Saraybosna, Mostar, Blagay ve Poçitel’dir.
Bosna-Hersek’te Türkçe konuşulma oranı yüksek mi?
Evet, ülkeye seyahatiniz sırasında Türkçe bilen pek çok kişiye rastlayabilirsiniz.
Saraybosna sokaklarındaki kırmızı boyaların anlamı nedir?
Bosna-Hersek’te yaşanan iç savaş ve bu savaş sırasında atılan bombalar ülkenin her yerinde kalıcı izler bırakmıştır. Saraybosna sokaklarındaki çiçeği andıran bu kırmızı izler de bombaların izleridir. Saraybosna halkı savaşı unutmamak ve unutturmamak adına da bomba izlerinin silinmemesini istemiştir.
Kültür ve medeniyetin geçiş yeri olan Bosna-Hersek, yaşadığı iç savaştan sonra küllerinden yeniden doğmuş ve yine tüm güzellikleri ile gözde turizm rotaları arasında yerini bulmuştur. Bosna-Hersek, çevre ve tarihi zenginliklerini misafirperverliği ile taçlandırarak turistlerin kendi ülkelerinden mutlu bir şekilde ayrılmasını sağlar. Unutulmayacak bir Balkan ülkesi tatili yapmak istiyorsanız sizler için hazırladığımız Bosna-Hersek gezi rehberine göz atabilirsiniz.
Bosna Hersek Hakkında Genel Bilgiler
Dili | Boşnakça, Sırpça, Hırvatça |
Başkenti | Saraybosna |
Konumu | Güneydoğu Avrupa |
Yerel Saat | GMT+2 |
Para Birimi | Bosna-Hersek Markı |
Priz Tipi | C, F |
Yıllık Ortalama Sıcaklık | 15°C |
İklimi | Akdeniz ve Karasal |
Yüz Ölçümü | 51.197 km² |
Bitki Örtüsü | Orman |
Telefon Kodu | +387 |
Dili
Boşnak, Sırp ve Hırvat etnik gruplarının yaşadığı Bosna-Hersek’te resmî dil olarak Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça kullanılır. Ülkede İngilizce bilenlerin sayısı da oldukça fazla olduğundan yabancı turistler rahatlıkla iletişim kurabilmektedir.
Başkenti
Osmanlı şehri olarak bilinen Saraybosna, Bosna-Hersek’in başkentidir.
Yerel Saat
GMT+2 saat dilimini kullanan Bosna-Hersek, Türkiye’den 1 saat geridedir.
Para Birimi
Ülkede para birimi olarak Bosna-Hersek Markı geçerlidir. 1 Bosna-Hersek Markı ise yaklaşık olarak 3 TL’ye eşittir (2019).
Yüz Ölçümü
%82’lik bölümünü Bosna, %12’lik kısmını Hersek’in oluşturduğu Bosna-Hersek’in toplam yüz ölçümü 51.197 km²’dir.
Nüfusu
Bosna Hersek nüfusu 2019 yılı verilerine göre 3,301 milyondur.
Bosna-Hersek Nerededir?
Avrupa kıtasının güneydoğu kısmında yer alan Bosna-Hersek, Balkan yarımadasının ise kuzeybatısında bulunmaktadır. Bosna-Hersek haritasına baktığımızda doğuda Sırbistan, güneydoğuda Karadağ, kuzey ve batıda ise Hırvatistan'ın Bosna Herksek'e komşu olduğunu görürüz. Ayrıca ülkenin Adriyatik Denizi’nde, 20 km uzunluğun bir sahil şeridi de yer alır.
Bosna-Hersek’e Ne Zaman Gidilir?
Temmuz ve ağustos aylarını ortalama 39°C ile yaşayan Bosna-Hersek, kış aylarında ise -25 ve -30’ları görür. Ülkenin güneybatı kesimi genele göre Akdeniz iklimi hakimiyetinde, dolayısıyla daha ılıman olsa da Bosna-Hersek’te kapsamlı bir seyahat planlayanların bahar ya da sonbahar aylarında gitmesi uygun olacaktır.
Bosna-Hersek’e Nasıl Gidilir?
Bosna-Hersek’e hem kısa sürede hem de konforlu ulaşım için hava yolunu tercih edebilirsiniz. Pegasus Hava Yolları ile İstanbul’dan direkt, diğer şehirlerden ise İstanbul aktarmalı uçuşlarla Saraybosna’ya ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul’dan Saraybosna Uluslararası Havalimanı’na ulaşım yaklaşık 55 dakika sürmektedir.
Tüm Ülke Rehberleri
- Almanya Gezi Rehberi
- Arnavutluk Gezi Rehberi
- Avusturya Gezi Rehberi
- Azerbaycan Gezi Rehberi
- Bahreyn Krallığı Gezi Rehberi
- Belçika Gezi Rehberi
- Birleşik Arap Emirlikleri Gezi Rehberi
- Çek Cumhuriyeti Gezi Rehberi
- Danimarka Gezi Rehberi
- Fas Gezi Rehberi
- Fransa Gezi Rehberi
- Gürcistan Gezi Rehberi
- Hollanda Gezi Rehberi
- Irak Gezi Rehberi
- İngiltere Gezi Rehberi
- İran Gezi Rehberi
- İspanya Gezi Rehberi
- İsrail Gezi Rehberi
- İsveç Gezi Rehberi
- İsviçre Gezi Rehberi
- İtalya Gezi Rehberi
- Katar Gezi Rehberi
- Kazakistan Gezi Rehberi
- Kıbrıs Gezi Rehberi
- Kırgızistan Gezi Rehberi
- Kosova Gezi Rehberi
- Kuveyt Uçak Biletleri
- Lübnan Gezi Rehberi
- Macaristan Gezi Rehberi
- Makedonya Gezi Rehberi
- Mısır Gezi Rehberi
- Norveç Gezi Rehberi
- Romanya Gezi Rehberi
- Rusya Gezi Rehberi
- Sırbistan Gezi Rehberi
- Suudi Arabistan Gezi Rehberi
- Türkiye Gezi Rehberi
- Ukrayna Gezi Rehberi
- Umman Gezi Rehberi
- Ürdün Gezi Rehberi
- Yunanistan Gezi Rehberi