Fas Gezi Rehberi
Kuzey Afrika’nın önde gelen ülkelerinden biri olan Fas, ülkemize oldukça yakın konumda olması ve vizesiz seyahate imkan tanıması sayesinde yurt dışı gezilerinde sıklıkla tercih ediliyor. Kazablanka başta olmak üzere Marakeş ve Rabat gibi çok önemli şehirleri bulunan ülke, ziyaretçilerine keyifli bir gezi vadediyor. İşte, bu ilginç Kuzey Afrika ülkesi hakkında merak ettiğiniz her şeye yanıt olacak Fas ülke rehberi...
Fas Hakkında Genel Bilgiler
Bulunduğu Kıta: | Afrika |
Başkenti: | Rabat |
Ülke Kodu: | MA |
Resmi Dili: | Arapça |
Yüz Ölçümü: | 447 bin km² |
GMT ile arasındaki fark: | GMT+1 |
Telefon Kodu: | +212 |
Alan adı uzantısı: | .ma |
Para Birimi: | Fas Dirhemi |
Başkenti:
Fas’ın başkenti, aynı zamanda ülkenin en büyük şehirlerinden biri olan Rabat’tır.
Resmi Dili:
Ülkenin resmi dili Arapçadır. Ancak yerli halkın büyük bir çoğunluğu tarafından Fransızca da bilinir. Fransızca aynı zamanda resmi dairelerde de kullanılır. Bunun haricinde Berberi halkının kullandığı Berberice dili de Fas’ta konuşulan lisanlar arasındadır. Ülkenin kuzey kesiminde ise yabancı dil olarak İspanyolca oldukça yaygındır. Kısacası Fas konuşma dili olarak karşımıza 4 farklı dil çıkmaktadır: Fransızca, İspanyolca Berberice ve Arapça.
İşinize Yarayabilecek Arapça Sözcükler:
Merhaba - Marhabaan
Günaydın - Sabah alkhyr
İyi akşamlar - Masa' alkhayr
Ne kadar? - Kam?
Teşekkür ederim - Shukraan
Hoşça kal - Wadaeaan
Fas Haritası ve Komşuları:
Dünya haritası üzerinde Fas'ın Afrika’nın kuzeybatı ucunda, Akdeniz’in güneyinde Atlas Okyanusu’nun ise doğusunda yer aldığını görebilirsiniz. Fas'ın sınır komşuları ise Tunus ve Cezayir'dir. Fas, İspanya’nın güneyine yalnızca 13 km uzaklıktadır.
Nüfus:
Fas nüfusu 2019 yılı itibarıyla 36,47 milyon olarak kayda geçmiştir.
Yerel Saat:
Fas GMT+1 saat diliminde yer alır. Ülkenin yerel saati Türkiye’den iki saat geridedir.
Para Birimi:
Fas’ın resmi para birimi Fas Dirhemi’dir.
Yönetim Şekli:
Fas’ın resmi adı Fas Krallığı’dır. Ülke parlamenter monarşi ile yönetilir. Fas’ta bir kral, bir de seçilmiş başbakan bulunur.
Bitki Örtüsü:
Fas’ta Akdeniz bitki örtüsü hakimdir. Dağlık bölgeleri birçok farklı ağaç türüyle kaplıyken ülkenin bir kısmı Büyük Sahra Çölü’nde yer alır. Sahra Çölü'nün de yer aldığı güney bölgelerinde çöl iklimi hakimdir. Kuzey Afrika ülkesi, son yıllarda artan çölleşme sorunu ile mücadele etmektedir.
Geçim Kaynakları:
Fas ekonomisi ülkenin iki büyük şehri olan Rabat ve Kazablanka çevresinde yoğunlaşır. Ülke, 1980’li yılların başında gerçekleştirdiği reform ile daha liberal bir ekonomiye ulaşmıştır. Fas’ın geçim kaynakları arasında hizmet ve imalat sektörleri ile tarım ve madencilik önemli bir yer tutar.
Fas’a Ne Zaman Gidilir?
Fas tipik bir Afrika ülkesi olması sebebiyle oldukça sıcak hava koşullarına sahiptir. Özellikle yaz aylarında hava sıcaklıkları 35 derecelerde seyreder. Ancak bu yüksek sıcaklıklara rağmen gündüzden geceye çarpıcı ısı farklılıkları da görülebilir. Fas seyahatinizi çöl ikliminin bir sonucu olan bu duruma hazırlıklı olarak planlamanızda fayda var.
Fas’ta kış aylarında ise ılıman bir iklim hakimdir. Sıcaklardan hoşlanmıyor ve gezinizi bunalmadan gerçekleştirmek istiyorsanız Fas seyahati için kasım ve mart ayları arasındaki dönemi tercih edebilirsiniz.
Fas Festivalleri
Ülkede yılın belirli dönemlerinde çok sayıda festival de düzenlenir. Uluslararası Nomadlar Festivali adı verilen etkinlik her yıl mart ayının başında organize edilir. Bu çöl festivali, dünyanın dört bir yanından çok sayıda turistin ilgi odağında yer alır.
Yine Fas’ın gözde festivallerinden biri olan TANJazz ise her yıl mayıs ayında düzenlenir. Fas’ın birbirinden renkli festivallerine katılmak istiyorsanız seyahatinizi bu etkinliklerin gerçekleşeceği tarihlere denk getirebilirsiniz.
Fas’a Nasıl Gidilir?
Ülkemizden Fas’a hava yoluyla ulaşım sağlanabilir. Fas’ın en popüler şehirlerinin başında gelen Kazablanka’ya İstanbul’dan direkt uçuşlar gerçekleştirilir. İki şehir arasındaki 3303 kilometrelik mesafeyi direkt uçuşlarla yaklaşık 4 buçuk saatte aşabilirsiniz.
Fas’ta Ulaşım İmkanları
Fas şehirleri arasında ulaşım genellikle otobüs ve trenler vasıtasıyla sağlanır. Ülkede CMT adı verilen bir otobüs şirketi ve ONCF adı verilen bir tren firması bulunur. Ülkenin birçok şehri arasında bu araçlarla seyahat edebilirsiniz. Tren veya otobüs biletlerini garlardan veya bilet satış ofislerinden temin edebilirsiniz.
Fas’ta şehir içi ulaşım için de genellikle otobüs kullanılır. Ancak turistler, Fas şehirlerinde taksi ile ulaşım sağlamayı da sıklıkla tercih eder. Fas’ın birçok şehrinde taksi renkleri farklıdır. Marakeş’te taksiler sarı renkteyken, Kazablanka ve Fes gibi şehirlerde kırmızı renktedir. Fas kültüründe oldukça yaygın olan pazarlık yapma alışkanlığı taksilerde de geçerlidir. Her ne kadar araçların taksimetresi olsa da birçok taksi sürücüsü bu cihazı kullanmak yerine sizinle pazarlık yapmayı tercih edecektir.
V. Muhammed Uluslararası Havalimanı’ndan Kazablanka’ya Ulaşım
Fas’ın en popüler şehirlerinden biri olan Kazablanka’da V. Muhammed Uluslararası Havalimanı hizmet verir. Şehir merkezinin 30 km güneydoğusunda yer alan Kazablanka Havalimanı'nda üç terminal bulunur. Havaalanından şehir merkezine ulaşmak için tren, otobüs veya taksi seçeneklerinden dilediğinizi değerlendirebilirsiniz. Havalimanındaki tren istasyonu 1 numaralı terminalin bulunduğu bölgededir. Bu noktadan kalkan trenlerle yaklaşık 30 dakikalık bir yolculuk sonunda Kazablanka şehir merkezine ulaşabilirsiniz.
Fas’ta Gezilecek Yerler
Fas, Kuzey Afrika kültürünü Akdeniz esintileriyle harmanlayan, bunu gerçekleştirirken biraz Fransız dokunuşunun biraz da Güney Avrupa'nın izlerini taşıyan bir ülke olma özelliği taşır. Her kesimden gezginin kendisine hitap edecek şeyler bulabileceği bir destinasyon olan ülke, her biri kendine özgü dokuya sahip şehirleriyle rüya gibi bir tatil vadeder.
Kazablanka
Filmlere konu olan güzelliğiyle Fas’ın en önemli şehirlerinin başında gelen Kazablanka, ülkeye seyahat eden çok sayıda gezginin ilk duraklarından biri konumundadır. 20. yüzyılda Fransız egemenliği altında olan şehir, Fransız kültürünü de taşıyan kentlerden biridir. Şehrin en gözde noktalarından bir tanesi V. Muhammed Meydanı’dır. Art-deco mimarinin en etkileyici örneklerini görebileceğiniz meydan çok sayıda kafe, restoran ve hediyelik eşya dükkanına da ev sahipliği yapar.
Dünyanın en büyük ibadethaneleri arasında yer alan II. Hasan Camii de Kazablanka’nın ilgi çekici yapılarından bir tanesidir. Fransız Mimar Michel Pinseau tarafından tasarlanan cami, 1983 yılında inşa edilmiştir.
Kazablanka Katedrali, Ligue Arabe Parkı ve Kraliyet Sarayı gibi çok sayıda tarihi yapı ve turistik nokta da Kazablanka’yı ziyaret eden gezginlerin ilgi gösterdiği yerler arasındadır. Fas'ın bu ilgi çekici kenti hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için Kazablanka Gezi Rehberi sayfasını inceleyebilirsiniz.
Marakeş
Fas’ın bir diğer ilgi çekici kenti olan Marakeş, Kuzey Afrika ülkesinin en çok turist çeken noktalarından biri konumundadır. Her yıl dünyanın dört bir yanından sayısız turiste ev sahipliği yapan kentin en önemli noktası Jemaa el-Fnaa Meydanı olarak görülür. Aynı zamanda kentin en eski yerleşim yeri olan bölgede yer alan bu devasa meydanda yerel halkın kurduğu çok sayıda tezgah yer alır. Ayrıca Afrika kültürünü yansıtan çok sayıda etkinlik yıl boyu bu meydanda düzenlenir. Marakeş aynı zamanda Ali Bin Yusuf Medresesi, Bahia Sarayı ve Kutubiye Camii gibi çok sayıda görkemli yapıya da ev sahipliği yapar.
Marakeş, Kazablanka'ya 243 km uzaklıkta yer alır. Şehre, Kazablanka'dan düzenlenen tren veya otobüs seferleri ile yaklaşık 3 saatte ulaşabilirsiniz.
Fes
Fas’ın üçüncü büyük şehri olan Fes, ülkeye seyahat edenlerin alternatif rotalarında kendisine sıklıkla yer bulan destinasyonlardan bir tanesidir. Tıpkı Kazablanka ve Marakeş gibi Fransız etkisinin oldukça çarpıcı bir biçimde hissedildiği kentte Ebu İnaniye ve El Attarine medreseleri mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Ayrıca şehrin tarihi dokusunu en çarpıcı şekilde yansıtan yer olan Fes El Bali (Eski Şehir) de oldukça ilgi çekici bölgelerden bir tanesidir.
Kazablanka şehrine 258 km uzaklıkta konumlanan Fes'e tren veya otobüs seferlerini kullanarak ulaşabilirsiniz. Kazablanka-Fes arası tren yolculuğu yaklaşık 4 saat, otobüs yolculuğu ise yaklaşık 4 buçuk saat sürmektedir.
Fas’ta Nerede Kalınır?
Fas’a seyahat eden turistlerin konaklama için en sık tercih ettiği şehir Kazablanka’dır. Ülkenin yalnızca gelişmişlik bakımından değil yüz ölçümü olarak da en büyük şehri olan Kazablanka, birçok farklı bölgeye ayrılmıştır. City Center (Şehir Merkezi), Maarif, Ain Chock, La Corniche bölgeleri konaklama açısından en çok rağbet gören yerler arasındadır. Tüm bu bölgeler şehir merkezine ve turistik noktalara yakın olmalarıyla tercih edilir.
Fas gezinizde konaklama için Marakeş şehrini tercih ettiyseniz kentin en merkezi noktalarından biri olan Medina bölgesine yönelebilirsiniz. Her geçen yıl turistik açıdan daha fazla gelişim gösteren bir şehir olan Marakeş’te lüks otellerden otantik pansiyonlara kadar çok çeşitli konaklama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
Fas’ta Ne Yenir?
Fas, coğrafi olarak Afrika, Akdeniz ve Avrupa’nın kesiştiği noktada bulunması sayesinde oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Çok çeşitli kültürlerden izler taşıyan onlarca farklı geleneksel yemek arasından seçiminizi yapabilirsiniz. Ülkeyi ziyaret eden turistlerin en çok ilgisini çeken yemeklerden biri olan Tajin; et, deniz ürünleri veya sebzelerle yapılan bir yahni türüdür. Yemeğe de adını veren özel bir kapta pişen bu yemeği Fas seyahatinizde mutlaka tatmalısınız. Tajin'in yanı sıra yemeklerden önce ikram edilen Harissa sos, tavuk suyu ile pişen Harira çorbası ve güveçte pişirilen köftelerden oluşan Kefta gibi lezzetleri de denemeyi unutmayın.
Fas’tan Ne Hediye Alınır?
Yurt dışı seyahatlerinizde sevdiklerinize hediye almaktan hoşlanıyorsanız Fas sizin için ideal bir destinasyon olacaktır. Ülkenin neredeyse tüm şehirlerinde her köşe başında bir hediyelik eşya dükkanına rastlayabilirsiniz. Özellikle Kazablanka ve Marakeş hediyelik eşya bakımından oldukça zengin bir çeşitlilik sunar. Fas’tan sevdiklerinize alabileceğiniz hediyeler arasında deriden yapılmış ayakkabı ve çantalar, Babouche adı verilen terlikler, egzotik Fas kültürünü yansıtan halı ve kilimler bulunur. Ayrıca Fas mutfağına özel baharatlar da sıklıkla tercih edilen hediyelikler arasındadır.
Fas’ta Gece Hayatı
Fas şehirleri, gece hayatlarıyla ön planda olan kentler olarak sayılamaz. Ancak yine de Kazablanka ve Marakeş de çeşitli barlar ve gece kulüpleri bulunur. Bu mekanlar genellikle Fas’ı ziyaret eden turistlere hizmet verir. Yerli halk tarafından pek fazla rağbet görmeyen bar ve gece kulüplerinde nadiren de olsa geleneksel eğlenceler de düzenlenir.
Fas’ta Tatil ve Bayramlar
- 11 Ocak Bağımsızlık Günü
- 23 Mayıs Milli Gün
- 9 Temmuz Gençlik Günü
- 30 Temmuz Kralın Taç Giyme Günü
- 14 Ağustos Milli Gün
- 20 Ağustos Milli Gün
- 6 Kasım Milli Gün
- 18 Kasım Bağımsızlık Günü
- Ramazan Bayramı
- Kurban Bayramı
Önemli Telefonlar ve Adresler
Türkiye Rabat Büyükelçiliği: 7 Avenue Abdelkarim Benjelloun, Rabat | Telefon: +212 5376-61522
Polis: 19
Ambulans: 15
İtfaiye: 15
Fas Vize Süreci
Fas, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vizesiz bir şekilde seyahat edebileceği ülkeler arasındadır. Türkiye vatandaşları, ülkeye giriş tarihi itibarıyla 6 ay süre boyunca pasaporta sahip olmaları şartıyla 90 güne kadar olan gezilerinde vize uygulamasından muaftır.
Diğer ülke vatandaşlarının izlemesi gereken vize süreciyle ilgili detaylı bilgilere "Fas Vize Rehberi" sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Fas’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
- Faslılar Türklere oldukça sıcak yaklaşan bir millettir. Hatta yerel halk tarafından birçok Türkçe sözcük bilinir.
- Fas’ta cuma günleri kutsal gün olarak kabul edilir. Bu sebeple bazı iş yeri ve dükkanlar kapalı olabilir.
- Fas’ta alışveriş yaparken pazarlık etmek Fas kültürünün bir parçasıdır.
- Turistik olmayan bölgelerdeki halk fotoğraflarının çekilmesinden hoşlanmayabilir.
Fas Hakkında Merak Edilenler
Tüm Ülke Rehberleri
- Almanya Gezi Rehberi
- Arnavutluk Gezi Rehberi
- Avusturya Gezi Rehberi
- Azerbaycan Gezi Rehberi
- Bahreyn Krallığı Gezi Rehberi
- Belçika Gezi Rehberi
- Birleşik Arap Emirlikleri Gezi Rehberi
- Bosna-Hersek Gezi Rehberi
- Çek Cumhuriyeti Gezi Rehberi
- Danimarka Gezi Rehberi
- Fransa Gezi Rehberi
- Gürcistan Gezi Rehberi
- Hollanda Gezi Rehberi
- Irak Gezi Rehberi
- İngiltere Gezi Rehberi
- İran Gezi Rehberi
- İspanya Gezi Rehberi
- İsrail Gezi Rehberi
- İsveç Gezi Rehberi
- İsviçre Gezi Rehberi
- İtalya Gezi Rehberi
- Katar Gezi Rehberi
- Kazakistan Gezi Rehberi
- Kıbrıs Gezi Rehberi
- Kırgızistan Gezi Rehberi
- Kosova Gezi Rehberi
- Kuveyt Uçak Biletleri
- Lübnan Gezi Rehberi
- Macaristan Gezi Rehberi
- Makedonya Gezi Rehberi
- Mısır Gezi Rehberi
- Norveç Gezi Rehberi
- Romanya Gezi Rehberi
- Rusya Gezi Rehberi
- Sırbistan Gezi Rehberi
- Suudi Arabistan Gezi Rehberi
- Türkiye Gezi Rehberi
- Ukrayna Gezi Rehberi
- Umman Gezi Rehberi
- Ürdün Gezi Rehberi
- Yunanistan Gezi Rehberi