tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 01 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Ürdün Gezi Rehberi

Ürdün Gezi Rehberi

İçindekiler


Ürdün, Orta Doğu’nun merkezinde, tüm dinler için kutsal olan toprakların birleştiği yerde bulunan bir Arap ülkesidir. Stratejik konumu itibarıyla Ürdün tarih boyunca birçok farklı toplum ve kültürden etkilenmiş, tüm dinlerin ve milletlerin ilgi odağı olmuştur. Daha önce Asur, Babil ve Roma medeniyetlerine ev sahipliği yapan, 7. yüzyılda Arap himayesi altına giren Ürdün; geçmişte Haçlı Seferleri’ne de şahitlik etmiştir. 

Ürdün Amman Gezi Rehberi

Ürdün’ün güçlü ekonomisinin temellerini tarım, madencilik ve turizm oluşturur. Ürdün’de görülmesi gereken birçok doğal güzellik ve tarihi yapı bulunur. Orta Doğu’nun en güvenli ve modern ülkelerinden biri kabul edilen Ürdün, turistik açıdan tavsiye edilen rotalardandır.

Ürdün Hakkında Genel Bilgiler

Dili Arapça
Başkenti Amman
Bulunduğu Kıta Asya
Yerel Saat GMT+3
Para Birimi Dinar (JOD)
Priz Tipi C, D, F, G, J 230V
Yıllık Ortalama Sıcaklık 17°C
İklimi Akdeniz İklimi, Çöl İklimi
Yüz Ölçümü 89.342 km²
Bitki Örtüsü Batıda ormanlar, doğuda çöl bitkileri
Geçim Kaynakları Madencilik, Turizm
Telefon Kodu +962

Resmi Dili

Ürdün’ün resmi dili Arapçadır ve Ürdün’de okuma-yazma oranı %90’ın üzerindedir. 

Yerel Saati

Ürdün, Türkiye gibi GMT+3 saat dilimini kullanır.

Para Birimi

Ürdün’ün para birimi Dinar’dır.

Yüz Ölçümü

Çöller, Doğu Şeria plato alanı ve Şeria Vadisi olmak üzere 3 bölgeye ayrılan Ürdün’ün yüz ölçümü 89.342 km²’dir.

Bitki Örtüsü

Ürdün’ün çok geniş bir bölümü çöllerle kaplı olduğundan ülkede karakteristik bir bitki örtüsü gözlenmez. Ayrıca Suriye sınırındaki bölge soğumuş lavlarla kaplıdır. Ülkenin batısındaki seyrek ve cılız da olsa ormanlara rastlanır. 

Geçim Kaynakları

Ürdün’ün başlıca geçim kaynağı madencilik ve turizmdir. Ülkede zengin fosfat, potasyum ve bakır yatakları bulunur. Ürdün ayrıca, dünya granit üretiminde ve ihracatında önemli bir paya sahiptir. Turizm ülkenin bir diğer önemli ekonomik faaliyetidir. Ürdün Hristiyanlık, Yahudilik ve İslamiyet için kutsal olan topraklara yakın olduğu için her yıl milyonlarca ziyaretçinin akınına uğrar. Ürdün nüfusun yarısından azı ise tarımla geçinir. Yetiştirilen başlıca tarım ürünleri buğday, arpa ve zeytindir. 

Ürdün Nerededir? 

Ürdün kuzeyde Suriye, kuzeydoğuda Irak, güneyde ve doğuda Suudi Arabistan, batıda ise İsrail ve Batı Şeria ile komşudur. 

Ürdün’e Ne Zaman Gidilir?

Ürdün çöllerle kaplı bir ülke olduğundan çok sıcak ve kurak yazlara sahiptir. Ürdün’ün keyfini çıkarmak isterseniz burayı bahar aylarında ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Eylül - ekim veya nisan-mayıs dönemleri Ürdün gezileri için idealdir.

Ürdün’e Nasıl Gidilir?

Pegasus Hava Yolları ile Ürdün’ün eşsiz çöllerini keşfedebilir, muhteşem Lut Gölü manzarasını seyredebilir, Amman kalesi ve Petra Antik Kenti’ni keşfe çıkabilirsiniz. Pegasus’un İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan direkt olarak başkent Amman’da bulunan Kraliçe Aliye Uluslararası Havalimanı (AMM) seferleri bulunmaktadır. 

Ürdün’de Ulaşım İmkanları 

Ürdün’de toplu taşıma yeteri kadar gelişmemiştir. Ülkede ulaşımı sağlayan belediye otobüsleri bulunur fakat bu otobüslerin güzergahları genellikle tatmin edici değildir. Bu nedenle Ürdün’de taksi kullanmak veya araç kiralamak en makul ulaşım yöntemleridir. 

Taksi kullanmadan önce taksici ile fiyat konusunda anlaşmanız veya taksiciden taksimetreyi açmasını istemeniz çok yararlı olacaktır. 

Kraliçe Aliye Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir İçine Ulaşım

Havalimanından şehre taksi veya otobüs ile ulaşmak mümkündür. Geliş terminalinin çıkışında taksileri kolaylıkla bulabilirsiniz. Taksi ile Amman şehir merkezine 20 Dinar (2019) karşılığında ulaşabilirsiniz. Bu fiyat genellikle sabittir; ancak taksiye binmeden önce taksici ile fiyat konusunda anlaşmanız tavsiye edilmektedir. 

Daha ekonomik bir ulaşım imkânı sağlayan otobüsler ise havalimanından şehir merkezine saat başı ulaşım sağlamaktadır. 3 Dinar (2019) karşılığında şehre ulaşabileceğiniz bu otobüsün durağı Terminal 2’nin çıkışında bulunur. Son durağı “Tabarbour” durağı olan bu otobüsler ile yolculuk yaklaşık 45 dakika sürer. 

Amman’daki konforunuz için seyahatinizin en başında araç kiralamayı da göz önünde bulundurabilirsiniz. Pegasus araç kiralama sayfasını ziyaret ederek, farklı firmaların seyahat tarihinize göre sunduğu seçenekler arasından tercihinizi yapabilir, kiraladığınız aracı havalimanından teslim alabilirsiniz.

ARAÇ KİRALA

Ürdün’de Gezilecek Yerler 

Ürdün'de Gezilecek Yerler

Nefes kesen coğrafi yapısı, sentezlenmeden doğan güçlü kültürel yapısı ve doğal güzellikleriyle unutulmaz bir seyahat deneyimi vadeden Ürdün’de en çok ziyaret alan rotalar neresidir?

Petra Antik Kenti

Lut Gölü ve Akabe Körfezi arasındaki topraklarda konumlanan Petra Antik Kenti, tarihi MÖ 400 yılına dayanan, büyüleyici bir yapıdır. Nebati Krallığı’na başkentlik yapan bu antik kent, muhteşem rengi sebebiyle “Gül Şehri” olarak da anılmaktadır. İnsan eliyle oyulan kayalardan oluşan antik kent, Ürdün’ün en önemli sembollerinden biridir. Birçok film setine de ev sahipliği yapan antik kentte; su yolu, kral mezarları, tiyatro ve tapınak da bulunmaktadır.

Wadi Rum

Ay vadisi olarak da bilinen Wadi Rum, kızıl yüzeyi ile Mars’a benzetilir. Arabistanlı Lawrance, Marslı, Transformers gibi filmlerde set olarak kullanılan bu vadide araba ile gezebilir, bedevi kültürünü deneyimleyebilirsiniz. Wadi Rum, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır.

Jerash Antik Kenti

Ceraş kentinde bulunan bu antik kent Antik Roma döneminden kalmıştır. Jerash; antik tiyatrosu, tapınakları ve kalıntılarıyla Orta Doğu’daki en ünlü Antik Roma kentlerinden biridir. Amman ile Jerash Antik Kenti arasında yaklaşık 52 km’lik mesafe bulunur. 

Lut Gölü (Dead Sea)

Dünyanın en alçak gölü olan ve Ölü Deniz olarak da adlandırılan Lut Gölü’nün doğu kıyıları Ürdün’e aittir. Dünyanın en tuzlu göllerinden biri olan Lut Gölü’nde dilerseniz yüzebilir dilerseniz manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

Nibu Dağı

Özellikle Musevilik dininde çok kutsal bir bölge sayılan Nibu Dağı 817m yüksekliğe sahiptir. Musa Peygamber’in mezarının bu dağda olduğuna dair bir inanış da vardır. Ürdün’ün Medaba şehrinde bulunan bu dağ, doğaseverler için eşsiz bir gün batımı manzarası sunar. 

Amman Kalesi

Başkent Amman’da bulunan bu kale dünyadaki en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Amman Kalesi’nin Cilalı Taş Devri’nde inşa edildiği varsayılmaktadır. Kalede ayrıca Roma, Bizans ve Emeviler dönemine ait kalıntılar bulunur. 

Amman’da gezilecek diğer rotalara göz atmak isterseniz Amman Gezi Rehberi’ni inceleyebilir, şehri tüm detaylarıyla keşfedebilirsiniz.

Ürdün’de Nerede Kalınır? 

Ürdün’de en çok tercih edilen konaklama seçeneği oteldir. Safari turu içeren çöl konaklamaları da Ürdün’de yaygın olan bir konaklama biçimidir. Ülke çapında uygun fiyatlı pansiyonlardan 5 yıldızlı lüks otellere kadar birçok farklı otel seçeneği bulunur. 

Başkent Amman’da “eski şehir merkezi” uygun konumu sebebiyle uygun fiyatlı otellerin en sık bulunduğu bölgelerden biridir. Bunun yanı sıra Jabal Amman ve Baraka bölgeleri de Amman’da konaklamanın tercih edildiği bölgelerdendir. Lüks bir konaklama deneyimi isteyenler ise Amman’daki Al-Madina Al-Monavara bölgesindeki lüks otelleri tercih edebilirler. Ammanda 2-3 yıldızlı otellerin 2 kişi gecelik konaklama ücreti yaklaşık olarak 30-50€ (2019) aralığındadır. Lüks otellerin 2 kişi gecelik fiyatları ise otelin konumu ve oda özelliklerine göre 100€ (2019) civarından başlar. 


REZERVASYON YAP

Ürdün’de Ne, Nerede Yenir? 

Ürdün'de ne yenir

Coğrafi olarak Levant Bölgesi’nde bulunan Ürdün, kültürel olarak Osmanlı İmpartorluğu’nun etkisinde kalan ülkelerden biridir. Ürdün mutfağı Lübnan, Filistin, Suriye ve Türk mutfakları ile benzerlik gösterir. Dünyanın en büyük zeytin üreticilerinden biri olan Ürdün’ün mutfağı ağırlıklı olarak hamur işi, ot türleri ve zeytinyağlılardan oluşur. Aşağıda Ürdün mutfağının en popüler yiyeceklerini ve bu yiyecekleri bulabileceğiniz Amman restoranlarını bulabilirsiniz.

  • Mansaf: Al Quds Restaurant, Sufra Restaurant
  • Menâkiş: B Lebanese Pastries
  • Zarb: Shawerma Zarb
  • Ürdün mezeleri: Tawaheen al-Hawa

Ürdün’den Ne Hediye Alınır?

Ürdün’den sevdikleriniz için birçok geleneksel hediye bulmanız mümkündür. Ülkede el sanatları gelişmiştir. Birçok dükkânda el yapımı takılar ve mücevherler bulunur. Bunun yanı sıra son derece sentez ve zengin bir mutfağa sahip olan Ürdün’den hediyelik olarak şekerlemeler, yemişler, baklava, baharat çeşitleri, özel yağlar ve kahve alınabilir.  Ayrıca birçok farklı medeniyetin ve dini inanışın kesiştiği bölgede bulunan Ürdün’de Müslümanlar, Museviler ve Hıristiyanlar için dini ikonları ve motifleri içeren hediyelikler de bulmak mümkündür. 

Ürdün’deki dükkanlarda pazarlık kültürü çok yaygın değildir. Fiyatlar genellikle sabittir, dükkanlarda mücevherler ve değerli taşlar için sertifikalar düzenlenir. 

Ürdün’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

  • Ürdün’de hem şeriat hem de medeni kanun hükümleri esas alınır. 
  • Ülkede toplu taşıma ağı çok gelişmemiştir, genellikle taksiler ve kiralık araçlar kullanılır. 
  • Taksiye bindiğinizde taksimetrenin açıldığından emin olmanız tavsiye edilir.
  • Çarşılarda genellikle pazarlık kültürü yoktur. 
  • Ürdün’ün bulunan Petra Antik Kenti, Kuseyr Amra, Wadi Rum gibi yapılar UNESCO Kültür Miras Listesi’nde yer alır.

Ürdün Gece Hayatı

Ürdün’ün turistik bölgelerinde ve gençlerin yoğunluklu olarak yaşadığı yerlerde gece hayatı hareketlidir. Ürdün’de gece hayatının temelinde nargile kültürü vardır. Amman’da birçok kafede akşam eğlencelerinin bir parçası olarak nargile ve kahve sunulmaktadır. Nargile ve çay da tercih edilen bir diğer ikilidir. Bunun yanı sıra, Ürdün’deki lüks otellerin kulüpleri ve barları da gece hayatını canlandıran rotalardandır. Otel kulüpleri genellikle otel müşterilerine açıktır ancak rezervasyon yaptırıldığı takdirde dışarıdan müşterilere de hizmet verir. Ürdün’de yerel eğlence mekanlarında genellikle geleneksel müzikler çalar, otellerin diskolarında ise hareketli popüler müzikler çalar. 

Ürdün Resmi Tatil ve Bayramları

  • Yeni yıl (1 Ocak)
  • Kral Abdullah’ın Doğum Günü (30 Ocak)
  • İşçi Bayramı (1 Mayıs)
  • Noel (25 Aralık)
  • Ramazan Bayramı
  • Kurban Bayramı
  • Mevlit Kandili
  • Miraç Kandili

Ürdün’deki Festivaller 

  • Ürdün Çağdaş Dans Festivali (Nisan, Amman)
  • Amman Opera Festivali (Temmuz, Amman)
  • Ceraş Kültür ve Sanat Festivali (Ceraş, Temmuz)
  • Ölü Deniz Festivali (Lut Gölü, Mayıs)

Ürdün Vize Süreci

Ürdün’e turist olarak kısa süreyle seyahat etmek için vize almaya gerek yoktur. Türk vatandaşları 6 ay içerisinde toplam kalış süresi 90 günü geçmemek şartıyla Ürdün’e vizesiz olarak seyahat edebilir.

Diğer ülke vatandaşları süreçle ilgili ihtiyaçları olan bilgiye "Ürdün Vize Rehberi" sayfası üzerinden ulaşabilirler.

Ürdün Hakkında Merak Edilenler

Acil durum telefonlar, en çok ziyaret alan şehirler gibi Ürdün’e dair merak ettiklerinizi aşağıda bulabilirsiniz.

Ürdün’ün en çok ziyaret alan şehirleri hangileridir?

Amman, Petra, İrbid, Akabe ve Zerka’dır.

Ürdün’de İngilizce konuşulma oranı yüksek mi?

Orta Doğu’daki turistik rotalar arasında yer alan Ürdün’de İngilizce konuşulma oranı oldukça yüksektir. 

Ürdün’deki Türk temsilciliği nerededir?

Amman Büyükelçiliği 
Adres: Abbas Mahmoud Al-Aqqad St.31  P.O.BOX 2062 Jabal Amman 11181 Amman
Telefon: +962 6 5002 325 (Santral)
Türkiye'den aramalarda Türkiye içi ücret ödeyerek aramak için: 0 (312) 218 60 71 (dahili 347)

Ürdün’de acil durum numaraları nelerdir?

Polis: 192

Ambulans: 191

İtfaiye: 193

Tüm Ülke Rehberleri

Yukarı Yukarı