Vize Rehberi
UCUZ UÇUŞ ARA
NOT: Covid-19 pandemisi nedeniyle uçuşlarda uygulanan kısıtlamalar ve uçuş tarihleri ile ilgili bilgi almak için lütfen sayfamızı ziyaret ediniz.
Bu Yazılar da İlgilinizi Çekebilir:
Ürdün Türkiye’den Vize İstiyor mu?
Ülkede turistik faaliyetlerde bulunacak T.C. vatandaşları vizeden muaftır.
Hususi (yeşil) pasaport, umuma mahsus (bordo) pasaport, diplomatik (siyah ve kırmızı) pasaport ve hizmet (gri) pasaportu sahibi T.C. vatandaşları 1 Aralık 2009 tarihinde Ürdün ve Türkiye arasında yapılan anlaşma gereği 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vize istememektedir.
Herhangi bir pasaporta sahip olan vatandaşlar turistik geziler ya da transit geçişlerde vize almak zorunda değildir.
Bununla birlikte, farklı amaçlarla ülkeye seyahat edeceklerden vize talep edilmektedir.
Ürdün’ün Vize İstemediği Ülkeler Nelerdir?
Ürdün, Türkiye’nin yanı sıra Bahreyn, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ülkelerinin vatandaşlarına da vize serbestisi tanımaktadır. Mısır, Yemen ve Filistin vatandaşları ise 30 gün süre ile vizeden muaftır.
61 ülkenin vatandaşı ise sınırda vize uygulamasına tabidir. Bu ülkelerin vatandaşları, belirlenen ücret karşılığında en fazla 30 gün geçerli ve tek giriş hakkı tanıyan vize alabilmektedir. Ülke listesi için tıklayın.
Ürdün Vize Türleri
Ürdün, vizeden muaf tutmadığı ülke vatandaşlarının seyahat amacı ve süresine göre farklı vize türleri sunmaktadır.
Kısa Süreli Vize
Kısa süreli vizeler turistik geziler, iş seyahatleri ve aile ziyaretleri gibi amaçlarla verilmektedir. Bu vizeler en fazla 6 aylık alınabilmektedir. Vize harç ücretleri ise giriş hakkına göre değişiklik göstermektedir. Ürdün’e kısa süreli seyahat edecekler tek, çift ya da çok giriş hakkı tanıyan vizelere başvuruda bulunabilmektedir. Tek giriş hakkı tanıyan vizeler 180 gün içinde 30 ya da 60 gün; çift giriş hakkı tanıyan vizeler 90 gün; çok giriş hakkı tanıyan vizeler ise en fazla 180 günlük alınabilmektedir.
Ürdün, 61 ülkenin vatandaşlarının tek giriş vizeleri daha kolay alabilmesi için kapıda vize uygulamasını başlatmıştır.
Ürdün Turistik Vizesi
Ürdün’e turistik amaçlarla seyahat edeceklerin başvurması gereken vize türüdür. Herhangi bir pasaporta sahip olan T.C. vatandaşları 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla bu vizeden muaftır.
Ürdün Ticari Vizeler
Ticari vize; iş görüşmeleri, müşteri ziyaretleri, fuar ve seminerlere katılım gibi nedenlerle ülkeye yolculuk edeceklerin başvurduğu vizedir. Tek, çift ya da çok giriş hakkı tanıyan ticari vize en fazla 6 aylık alınabilmektedir. Ticari faaliyetler için sürekli ülkeye giriş/çıkış yapacaklar genellikle çok giriş hakkı tanıyan vizeye başvurmaktadır.
Ürdün Transit Vizesi
Ürdün üzerinden 3. bir ülkeye seyahat edeceklerin transit vizeye başvurması gerekmektedir. Transit vize, 48 saati aşmayan seyahatlerde geçerlidir. Herhangi bir pasaport türüne sahip T.C. vatandaşları transit vizeden muaftır.
Uzun Süreli Vize
Ülkede 6 aydan uzun süre kalacaklar uzun süreli vizeye başvurmaktadır. Oturum izni, çalışma, aile birleşimi gibi nedenler uzun süreli vize içinde değerlendirilmektedir.
Ürdün Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
- İngilizce ve Arapça dil opsiyonları ile hazırlanan başvuru formunun eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Konsolosluklar, başvuru formlarında ıslak imza da istemektedir.
- Hem başvuru formu hem de konsolosluğa verilecek diğer belgelerdeki bilgiler birbirleri ile tutarlı olmalıdır.
- Vize başvurusunda kullanılacak pasaportların seyahat bitişinden itibaren 6 ay daha geçerliliğinin olması ve en fazla 10 yıllık olması gerekmektedir.
Ürdün Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
- Pasaport (Pasaportların dönüş tarihinden itibaren en az 6 ay daha geçerliliğin bulunması, en az 1 sayfasının boş olması ve 10 yıldan daha eski olmaması gerekmektedir.)
- 1 adet biyometrik fotoğraf (Beyaz fon önünde çektirilen fotoğrafların boyutları 4X6 cm olmalıdır.)
- Ürdün vize başvuru formu
- Vize harç ücretinin yatırıldığına dair dekont
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Ulaşım ve konaklama dökümleri (Onaylanmış gidiş/dönüş uçak bileti ve otel rezervasyon bilgileri)
- Banka hesap hareketleri (Islak imzalı ve kaşeli)
- Finansal durumu gösteren belge
- Maaş bordrosu ve SGK işe giriş belgesi (Yalnızca sigortalı çalışanlar için geçerli)
- İmza sirküleri ve faaliyet belgesi (Yalnızca işverenler için geçerli)
- Seyahat amacını, süresini ve finansal durumu açıklayan dilekçe
- Varsa finansal durumu destekleyecek tapu ve kira kontratları ile araç ruhsatı ve kredi kartı bilgileri
- Seyahat sağlık sigortası poliçesi
- Varsa davetiye mektubu
Başvuru Merkezleri
- Ürdün Büyükelçiliği
Adres: Dede Korkut Sokak, No: 18, Çankaya/Ankara
Telefon: +90 312 440 2054
Görev Alanları: Ankara ve çevresindeki iller
- İstanbul Fahri Konsolosluğu
Adres: Balmumcu Mahallesi, Zincirlikuyu Sokak, No: 3, Daire No: 155, Beşiktaş/İstanbul
Telefon: +90 212 274 7900
Görev Alanları: İstanbul ve çevresindeki iller
- İzmir Fahri Konsolosluğu
Adres: Şair Eşref Bulvarı, No: 22, Karaahmetoğlu İş Merkezi, Kat: 3, Daire: 305, Çankaya/İzmir
Telefon: +90 232 482 24 45
Görev Alanları: İzmir ve çevresindeki iller
Randevu Nasıl Alınır?
90 günden uzun sürecek turistik faaliyetler ya da iş seyahatleri için vize randevusu almak isteyenler konsolosluklarla doğrudan iletişime geçebileceği gibi danışma merkezleriyle de çalışabilmektedir. Konsolosluklar, vize başvuru sahiplerine randevu günü ve saati belirleyerek belgeleri teslim almaktadır. Danışma merkezleri ile çalışanların belgelerinde eksik ya da hata olmadığı sürece randevuya bizzat katılmalarına gerek yoktur.
Vize İşlemleri ve Takibi
- Vize başvurusunda bulunmadan önce seyahat amacınız ve seyahat süresi doğrultusunda vize türüne karar vermeniz gerekmektedir. Kısa ya da uzun süreli vizeler tek, çift ya da çok giriş hakkı tanımaktadır.
- Vize türüne karar veren başvuru sahipleri vize başvuru formunu eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurduktan ve konsolosluklar tarafından belirlenen harç ücretini yatırdıktan sonra başvurularını gerçekleştirmektedir.
- Başvurunun ardından konsolosluklardan randevu almak gerekmektedir. Belirlenen gün ve saatte belgelerinizi teslim ederek sonucu bekleyebilirsiniz.
- Vize takibini yapmak isteyenler hem konsolosluklardan hem de varsa danışma merkezlerinden bilgi alabilmektedir.
Ürdün Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Ürdün vize süreci, belgelerin teslim edilmesinin ardından ortalama 7-14 iş günü içinde sonuçlanmaktadır. Bazı nedenlere bağlı olarak bu süre uzayabilmektedir. Konsoloslukların yoğun olduğu dönemler, resmi tatiller ve başvuru sahiplerinden istenen ek belgeler gibi durumları düşünerek 1 ay önceden başvuru yapabilirsiniz.
***
NOT: Bu yazı Mart 2020 tarihinde hazırlanmıştır. Lütfen bilgilerin güncelliğini resmi kaynaklardan kontrol etmeyi unutmayınız.
UYARI: Covid-19 pandemisi nedeniyle gideceğiniz ülke için henüz vize başvuruları başlamamış olabilir. Lütfen ilgili merkezlerden resmi ve güncel bilgileri almayı unutmayınız.
***
Ürdün Vize Başvurusu
Orta Doğu’nun en turistik ülkelerinden biri olan Ürdün, çoğu ülkenin vatandaşı için vize kolaylığı sağlamaktadır. Bazı ülkelerin vatandaşları belirlenen süreler içinde vizesiz seyahat edebilirken bazı vatandaşlar ise kapıda vize uygulamasından yararlanabilmektedir.
Ürdün’e seyahat edecekseniz ve vize prosedürünü merak ediyorsanız detaylı bir şekilde hazırladığımız rehberimizi inceleyebilirsiniz.
Ürdün Uçak Bileti Aldınız Mı?
Vize başvurularında çoğu konsolosluğun talep ettiği belgelerden biri de ulaşım bilgileridir. Ürdün de bu ülkelerden biridir. Başvuru sahiplerinin ülkede ne kadar kalacağını belirten gidiş/dönüş uçak bileti rezervasyonlarının onaylanmış olması da konsoloslukların dikkat ettiği noktalar arasında bulunmaktadır. Erken rezervasyon avantajından yararlanarak bütçenize uygun fiyatlarla seyahat edebilmek için Ürdün uçak bileti tarihlerini inceleyebilirsiniz.
Tüm Vize Rehberleri
SIKÇA SORULAN SORULAR
Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Ürdün; tarihi yapıları, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de giren doğal güzellikleri, otantik kültürü ve yerel lezzetleri ile her yıl binlerce gezgin tarafından ziyaret ediliyor.
Genel olarak kuru çöl ikliminin hakim olduğu Ürdün’de kuzey ve güney bölgelerde Akdeniz iklimi de görülüyor. Çöl iklimi nedeniyle yaz aylarının çok sıcak ve kurak geçmesi kültürel bir gezide turistleri zorluyor. Bu nedenle, Ürdün’e turistik bir seyahat için en ideal dönem bahar ayları. Özellikle turistik noktaları gezerken bunaltıcı sıcaklardan etkilenmek istiyorsan nisan-mayıs ve eylül-ekim aylarını tercih edebilirsin.
Çöl iklimi nedeniyle görülen aşırı sıcaklardan etkilenmek istemeyenler ülkeye genellikle bahar aylarında seyahat ediyor. Bu nedenle, ilkbahar ve sonbahar aylarında uçak bileti fiyatları da normalden daha yüksek oluyor. Ürdün’e bütçene uygun fiyatlarla seyahat edebilmek için hafta içi uçuşlarını takip edebilir ya da yaz ve kış aylarını tercih edebilirsin. Dönem dönem düzenlediğimiz uçak bileti kampanyaları ve promosyonlar da ekonomik bir yolculuk vadediyor.
Ürdün’de GMT+2 saat dilimi kullanılıyor.
Ürdün, T.C. vatandaşlarının vizesiz seyahat edebildiği ülkelerden biri. İster bordo ister diplomatik pasaport sahibi ol, 180 gün içinde 90 günü geçmeyecek şekilde ülkede vizesiz seyahat edebilirsin.
Ürdün yerel saati Türkiye yerel saatinden 1 saat geride bulunuyor.