Vize Rehberi
UCUZ UÇUŞ ARA
NOT: Bu yazı Ağustos 2024 tarihinde hazırlanmıştır. T.C. vatandaşlarına yönelik bilgilerin güncelliğini resmi kaynaklardan kontrol etmeyi unutmayınız. Başvuru aşamasında resmi kurallar geçerlidir ve Timatic kontrolü yapılmalıdır.
Irak Vize Başvurusu
İş seyahatleri ve müşteri ziyaretleri gibi ticari faaliyetlerin başlıca adreslerinden biri olan Irak, her yıl çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. Ülkeye giriş yapabilmek içinse vize başvurusunda bulunmak gerekmektedir. İş seyahatlerinin yanı sıra kültürel amaçlarla da ziyaret edilebilen Irak’a gidebilmek için konsoloslukların belirlediği prosedürleri yerine getirmek zorunludur.
Çoğu kişi için oldukça zorlayıcı bir sürece dönüşen vize işlemleri hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız hazırladığımız vize rehberini inceleyebilirsiniz.
Irak Uçak Bileti Aldınız Mı?
Vize işlemleri sırasında çoğu ülkenin konsolosluğu başvuru sahiplerinin uçuş bilgilerini de görmek istemektedir. Irak da bu ülkelerden biridir. Vize başvurusunda bulunanların ülkede ne kadar kalacağını gösteren gidiş/dönüş Irak uçak bileti temin etmesi gerekmektedir. Vize başvurularında büyük önem taşıyan uçak bileti için seyahat tarihinize uygun olarak Irak uçuşlarını inceleyebilir, erken rezervasyon avantajından yararlanarak bütçenize uygun fiyatlarla seyahat edebilirsiniz.
Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir:
Irak Türkiye’den Vize İstiyor mu?
Irak ve Türkiye arasında 28 Ekim 2016 tarihinde yapılan anlaşmaya göre umumi mahsus (bordo) pasaport sahiplerinin ülkeye seyahat edebilmek için vize başvurusunda bulunması gerekmektedir.
Diplomatik (siyah) pasaport, hizmet (gri) pasaportu ve hususi (yeşil) pasaport sahibi T.C. vatandaşları 180 gün içinde 90 günü geçmeyen seyahatlerinde vizeden muaf tutulmaktadır.
Vize Türleri
T.C. vatandaşları, Erbil ve Süleymaniye'ye varışta en fazla 30 gün kalmak üzere vize alabilir. Kalış süresinin uzatılması için başvuruda bulunmaları gerekir. 18 yaşından küçük yolcular hava yolu ile seyahat etmeleri koşuluyla Bağdat ya da Basra havaalanlarına varışta vize alabilir.
Irak Turistik Vizesi
10 günden fazla süre ile turistik faaliyetlerde bulunmak isteyenlerin bu vize ile ülkeye giriş yapması gerekmektedir. Havalimanından ücretsiz olarak alınabilen 10 günlük vizeler de turistik vize kategorisinde değerlendirilmektedir. Turistik vizeler, en fazla 1 ay süre için geçerlidir.
Irak Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri
Müşteri ziyaretleri, iş gezileri, fuar ziyaretleri gibi faaliyetler için ticari vize almak gerekmektedir. Genellikle iş seyahatleri için ziyaret edilen Irak’a ticari faaliyetler için ziyaret edecekseniz bu vizeye başvurabilirsiniz.
Irak Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi
Irak’ta yaşayan akrabalarınız, aileniz ve arkadaşlarınızı ziyaret etmek için başvurmanız gereken vize türüdür.
Irak Çalışma Vizesi
Dohuk, Erbil ve Süleymaniye bölgeleri dışında Irak’ta çalışacakların çalışma vizesine başvurması gerekmektedir. Bu bölgeler dışında yalnızca havalimanı vizesi ile diğer bölgelere geçenlere ya da bu bölgelerde çalışanlara 3 gün ila 3 ay arasında hapis cezası verilebilmektedir. Çalışma vizesini en fazla 1 yıllık alabilirsiniz. Irak’ta bu süreden daha uzun çalışacakların tekrar başvuruda bulunması gerekmektedir.
Irak Eğitim Vizesi
Irak’ta öğrenim görecek öğrencilerin başvurması gereken vize türüdür.
Irak Transit Vizesi
Ülkeye 3. bir ülkeden aktarmalı seyahat edecekler transit vizeye başvurmalıdır.
Irak Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
- Irak vize başvurusunda kullanılan pasaportların 10 yıllıktan daha eski olmaması ve yıpranmamış olması gerekmektedir.
- Pasaport geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.
- Vize başvuru formunun eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurulması ve belirlenen sırada hazırlanması gerekmektedir.
- Başvuru formunda verilen bilgiler diğer belgelerdeki bilgileri desteklemelidir.
- Vize başvuruları seyahat tarihinden en fazla 3 ay önce yapılmaktadır.
- Pasaportunda VIS işareti bulunan başvuru sahiplerinin vize randevusunda şahsen bulunmasına gerek yoktur.
- Kısa süreli vize başvuruları konsolosluğa şahsen yapılamamaktadır. Başvuru ve randevu işlemleriniz için konsolosluk tarafından görevlendirilen vize danışmanlık merkezlerine başvurmanız gerekmektedir.
- Vize başvuru formunu İngilizce ya da Türkçe dillerinde doldurabilirsiniz.
- Vize başvurusu reddedilenler en az 3 ay geçmeden yeniden Irak vizesi için başvuruda bulunamamaktadır.
- İsrail damgası ya da vizesi bulunan pasaport sahiplerinin Irak'a girişi reddedilmektedir. Bu durum, Erbil ve Süleymaniye için geçerli değildir.
Irak Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
- Pasaport (10 yıldan daha kısa süredir kullandığınız pasaportların seyahat bitim tarihinden itibaren en az 1 yıl daha geçerliliğinin olması ve en az 2 sayfasının boş olması gerekmektedir.)
- Irak vizesi başvuru formu (Siyah tükenmez kalem ile eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurulmalıdır.)
- 3 adet biometrik fotoğraf (Son 6 ay içinde, beyaz arka fonda çekilen fotoğrafların 3,5X4,5 cm boyutlarında olması gerekmektedir.)
- Seyahat Sağlık Sigortası poliçesi
- Konaklama bilgileri (Gidiş/dönüş uçak rezervasyonu ve Irak’ta konaklanacak otelin rezervasyon çıktısı ve adres bilgileri)
- Banka hesap cüzdanı (Son 3 aylık banka hesap hareketlerini içeren ıslak imzalı ve kaşeli döküm)
- Noterden onaylı sağlık raporu
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- SGK işe giriş belgesi ve 4A hizmet dökümü (Yalnızca sigortalı çalışanlar için geçerli)
- Son 3 aya ait imzalı ve kaşeli maaş bordrosu (Yalnızca sigortalı çalışanlar için geçerli)
- Vergi levhası ve imza sirküleri (Yalnızca işverenler için geçerli)
- Güncel tarihli Ticaret Sicil Belgesi (Yalnızca işverenler için geçerli)
- Şirket antetli kağıdına yazılı, ıslak imza ve kaşeli dilekçe
- Varsa gayrimenkul tapuları, kira belgeleri, araç ruhsatı ve kredi kartı ekstresi
- Varsa vize sponsor dilekçesi
Başvuru için gereken evraklar, almak istediğiniz Irak vizesi türüne göre değişkenlik gösterebilir. Detaylı bilgi için başvuru merkezlerinden veya Irak Cumhuriyeti’nin Türkiye’deki temsilciliklerinden destek alabilirsiniz.
Vize Sponsor Dilekçesi Hangi Durumlarda Geçerlidir?
Vize sponsor dilekçesi, maddi durumu seyahat masraflarını karşılamaya yetmeyen başvuru sahiplerinin yararlanabileceği dilekçe türüdür. İşsizler, öğrenciler ya da herhangi bir geliri bulunmayanlar 1. dereceden akrabalarını seyahat sponsorları olarak gösterebilmektedir. 1. derece akrabalar olan anne, baba, eş ve çocuklar başvuru sahibi adına seyahat masraflarını karşılayacağına dair bir dilekçe yazabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken nokta, sponsor olanların belli bir maddi gelirinin olması gerektiğidir.
Konsoloslukların finansal durum için kabul ettiği vize sponsor dilekçesi ile belli bir gelire sahip olanlar da vize başvurusu yapabilir.
Irak Vize Ücreti Ne Kadar?
Irak’a havayolu ile giriş yapacaklar havalimanından ücretsiz vize alabilmektedir. Havalimanı girişlerinde 2 adet biometrik fotoğraf teslim etmeniz gerekmektedir.
Konsolosluklardan vize talebinde bulunanların ise vize harç ücretlerine ek olarak bazı giderlere de harcama yapması gerekmektedir. Danışmanlık merkezleri ile çalışanlar kargo ve hizmet ücretleri ile bilgisayar çıktıları, fotokopiler, biometrik fotoğrafa da bütçe ayırmalıdır. Harç ücretleri her yıl konsolosluklar tarafından güncellenmektedir.
Başvuru Merkezleri
Irak vize başvuruları için konsolosluklar bölge ayrımına gitmemiştir. Bu nedenle, konsoloslukların görev bölgeleri belli olsa da size en yakın kuruma ya da konsolosluklar tarafından görevlendirilen vize danışma merkezlerine giderek başvuruda bulunabilirsiniz.
- Ankara Büyükelçiliği
Adres: GOP Mahallesi, Turan Emeksiz Sokak, No: 11 Çankaya Telefon: +90 312 468 92 19 Ankara Büyükelçiliği Yetki Alanları: Aksaray, Niğde, Trabzon, Samsun, Eskişehir, Artvin, Ağrı, Afyon, Amasya, Adana, Erzurum, Gaziantep, Urfa, Diyarbakır, Kayseri, Konya, Rize ve Van.
- Irak İstanbul Başkonsolosluğu
Adres: Esentepe Mahallesi, Hikaye Sokak, No: 3 Şişli Telefon: +90 212 299 67 29 İstanbul Başkonsolosluğu Yetki Alanları: Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Bursa, Yalova, Balıkesir ve İzmit.
- Irak Gaziantep Başkonsolosluğu
Adres: Pancarlı Mahallesi, Zeki Savcı Caddesi No: 5 Şehitkamil Telefon: (+90) 342 322 46 10
Randevu Nasıl Alınır?
Vize randevunuzu doğrudan Irak konsolosluklarından alabileceğiniz gibi konsolosluk tarafından görevlendirilen vize danışmanlık merkezleri ve turizm acenteleri aracılığıyla da alabilirsiniz. 1 aylık turistik vizelerde ise danışmanlık merkezlerinin aracılığı zorunludur. Danışmanlık merkezleri, evrak takibinizi yaparak sizin adınıza konsolosluklardan randevu talep edebilmektedir. Parmak izi prosedürünü yerine getiren başvuru sahiplerinin randevuya bizzat katılmasına gerek yoktur.
Vize İşlemleri ve Takibi
- Irak’a vize başvurusunda bulunmadan önce seyahat sürenize ve seyahat amacınıza göre vize türüne karar vermeniz gerekmektedir. Umuma mahsus (bordo) pasaport sahipleri Dohuk, Erbil ve Süleymaniye bölgelerine yapacakları 10 günlük seyahatler için havalimanından ücretsiz vize alabilmektedir. 10 günden daha uzun seyahatlerde ise seyahat amacınızı göz önünde bulundurabilirsiniz. Turistik vize, ticari vize, çalışma vizesi, eğitim vizesi gibi vize türlerini inceleyebilirsiniz.
- Vize türüne karar verdikten sonra vize başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. İngilizce ve Arapça dil seçenekleri ile hazırlanan formu İngilizce ya da Türkçe doldurabilirsiniz. Başvuru formunu eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurduktan sonra formunuzun işleme alınabilmesi için konsolosluklar tarafından belirlenen vize harcını ödemeniz gerekmektedir.
- Vize başvurularınızı ister Ankara, İstanbul ve Gaziantep’te bulunan konsolosluklara isterseniz de konsolosluklar tarafından görevlendirilmiş vize danışmanlık merkezleri ve turizm acenteleri aracılığı ile yapabilirsiniz.
- Seyahat amacınız ve sürenize göre konsolosluğun belirlediği belgeleri eksiksiz, hatasız ve belirlenen sırayla hazırladıktan sonra randevu için belgeleri danışma merkezine iletebilirsiniz. Danışma merkezleri sizin adınıza konsolosluktan randevu alabilmektedir.
- Konsolosluğun belirlediği randevu günü ve saatinde, belirlenen şartları sağlamanız halinde konsolosluğa gitmenize gerek yoktur. Vekalet verilen danışmanlık merkezleri başvuru sahipleri adına işlemleri yürütebilmektedir.
- Konsolosluk belgelerinizi inceledikten sonra en geç 15 iş günü içinde vize sürecini sonlandırmaktadır. Başvuru takibinizi danışmanlık merkezleri aracılığı ile yapabilirsiniz.
Irak Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Irak vizesi, başvuru sahiplerinin randevularının ardından 1 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Konsolosluğun yoğunluğu, belgelerde eksiklik ya da resmî tatiller gibi durumlarda ise bu süre daha da uzayabilmektedir. Bu nedenle, en az 2 ay önceden başvuru yapmanızda fayda bulunmaktadır.
Tüm Vize Rehberleri
SIKÇA SORULAN SORULAR
Irak, doğunun sıcak iklimi, otantik yaşam tarzı ile gezginlerin ilgisini çeken bir ülkedir. Irak seyahati sırasında özgün yöresel tatları deneyebilirsiniz. Başka yerlerde bulunamayan baharatları tadabilirsiniz. Ünlü el dokuması halı ve kilimlerinden alarak da gezinizi tamamlayabilirsiniz.
Irak’a seyahat, yılın dört mevsiminde gerçekleştirilebilir. Ancak kültür turizmi için havaların serin olduğu nisan, mayıs, haziran ayları en ideal dönemdir.
Irak için en ucuz uçak biletleri sıcak yaz döneminde ve hafta içi günlerinde bulunabilir. Ayrıca kampanyalarımızı takip ederek, promosyonlarımızdan haberdar olup uygun fiyatlı Irak uçak bileti satın alabilirsiniz.
Irak GMT+3 zaman dilimini kullanır.
Türkiye ile Irak arasındaki karşılıklı anlaşma sayesinde bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları havalimanına vardıklarında 10 gün kalış süreli giriş vizesi alabilirler. Yeşil pasaport, diplomatik pasaport ve hizmet pasaport sahipleri kapıda vize uygulamasından yararlanamazlar. Bu pasaportlara sahip vatandaşlarımız Irak’ın Türkiye’de bulunan temsilciliklerinden vize almalıdır.
Aksi halde Irak havalimanı sınır kapılarından geri çevrilirler. Irak’ta pasaport türü ne olursa olsun 10 günden daha fazla kalma ihtiyacı olduğu durumlarda oturma izni başvurusu yapılmalıdır.
Irak ile Türkiye’nin arasında saat farkı yoktur.