Vize Rehberi
UCUZ UÇUŞ ARA
NOT: Covid-19 pandemisi nedeniyle uçuşlarda uygulanan kısıtlamalar ve uçuş tarihleri ile ilgili bilgi almak için lütfen sayfamızı ziyaret ediniz.
Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir:
Brüksel Güney Charleroi Havalimanı
***
Belçika Vize Türleri
Belçika'ya gitme amacına göre bazı vize türleri bulunmaktadır. Bu vize türlerinden seyahate uygun olan seçilir ve zorunlu belgeler buna göre hazırlanır.
C Tipi (Kısa Süreli) Vize
Schengen vizesi de olarak bilinen C tipi vize ile Belçika'ya 90 gün ile sınırlı seyahat etmek mümkündür. Schengen vizesi olmayanların Belçika Schengen vizesine başvurması gerekmektedir.
Belçika Turistik Vizesi
Belçika'ya turistik amaçlı gitmek isteyenlerin alması gerektiği turistik vize ile ülkede en fazla 90 gün kalma sınırı vardır.
Belçika Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri
Belçika'da 180 gün içerisinde 90 gün kalış sürecince iş görüşmesi ya da ticari anlaşmalar yapacak, kongre ya da toplantılara katılacak kişilerin alması gereken vize türüdür. Vize evrakları arasında Belçika'da karşılıklı iş yapılan firmadan gönderilen davet mektubu olması gerekmektedir.
Belçika Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi
Ticari vizede olduğu gibi bu vize türünde de Belçika'da bulunan aile, akraba ya da arkadaştan davet mektubu alınmalıdır. Kalış süresi yine 90 gün ile sınırlıdır.
Belçika Kültürel, Sportif Faaliyet ve Konferansa Katılım Vizesi
Ülkedeki spor etkinliklere ya da müsabakalara, kültürel organizasyonlara, seminer ve konferans gibi toplantılara katılacak kişiler etkinlik belgeleri ile bu vize türüne başvuru yapmalıdır.
Schengen Vizesi Nedir?
1995 yılından itibaren geçerli olan Schengen vizesi, 26 ülkenin içinde olduğu bir sözleşme türüdür. Sözleşme kapsamında olan ülkeler arasında transit geçişi sağlayan bu vize türüne Belçika da dahildir. Belçika dışında Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Belçika, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İsveç ve İsviçre de bu ülkeler arasında bulunur. Avrupa Birliği üyesi olmasa da İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lihtenştayn da Schengen Sözleşmesi’ne dahildir. Schengen vizesi olan kişiler belirtilen ülkelerde 90 günü aşmayacak şekilde seyahat edebilirler.
Schengen vizesi olmayan kişiler Belçika seyahati için bu vize türüne başvuru yapmalıdır. Bordo pasaportu olan T.C. vatandaşları 180 gün içerisinde 90 gün ile sınırlı olmak koşulu ile Belçika Schengen vizesi ile seyahat edebilirler. Hususi, diplomatik ve hizmet pasaportu bulunan kişiler ise yine 90 gün ile sınırlı kalarak Belçika Schengen vizesinden muaf tutulmaktadır.
D Tipi (Uzun Süreli) Vize
Ulusal vize olarak da bilinen D tipi vize, Belçika'da kolej veya üniversite gibi kurumlarda eğitim görecek kişiler için gerekli olan vizedir. D tipi vizeye aynı zamanda ülkede parasız staj yapacak kişilerin de başvuru yapması gerekmektedir. Genel vize evraklarının dışında bu vize türünde istenilen başka evraklarda bulunmaktadır. Okulun davet mektubu, sponsor olacak kişilerin evrakları gibi bazı başlıklar istenilen belgeler arasındadır.
Belçika Transit Vizesi
Belçika seyahati dışında Schengen ülkelerine dahil olmayan üçüncü bir ülkeye geçiş yapacakların alması gereken vizedir. Kısa süreli vize türü olarak da kabul edilen transit vize, aktarma yaparken pasaport kontrolünden geçmemeyi de sağlar.
Belçika Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
- Belçika Schengen vizesine başvuru için yetkili vize merkezleri ya da acenteler aracılığı ile randevu alınmalıdır. 7 ile 15 gün arasında açıklanan vize sonucunu baz olarak randevunun buna göre alınması gerekmektedir.
- Randevu oluşturduktan sonra vize türüne göre tüm evraklar eksiksiz olarak hazırlanmalıdır. Randevuda evraklar açısından sıkıntı yaşamamak için vize merkezlerinden danışmanlık hizmeti alınabilir.
- Belçika'ya gitmek için gerekli olan pasaportun Belçika seyahati bittikten 3 ay sonra da geçerli olması gerekmektedir.
- Pasaportun son 10 yıl içinde alınmış olması koşulu vardır. Belçika vize kaşesi için de pasaportun en az 2 sayfasının boş olması gerekmektedir.
- Schengen vizesi için verilen parmak izinin geçerlilik süresi 5 yıldır. Son 5 yılda Schengen vizesi için parmak izi vermeyenlerin Belçika seyahati öncesinde yine parmak izi taramasına girmelidir.
Belçika Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Belçika’yı turistik amaçlı ziyaret edecek olan sigortalı çalışanlar, işsizler, işverenler, serbest meslek mensupları ve esnaf-sanatkârlar, emekliler ve öğrencilerin vize başvurusu yaparken bazı evrakları eksiksiz ve güncel tarihli olarak tamamlaması gerekir.
- Pasaport (10 yıldan eski ve yırtık ya da yıpranmış olmaması, en az 2 sayfasının boş olması, Belçika’dan dönüş tarihinden sonra 3 ay daha geçerlilik süresi olmalıdır)
- 2 adet biyometrik fotoğraf (Beyaz fonda, 3,5x4,4 cm, son 6 ay içerisinde çekilmiş, yüzü kapatacak herhangi bir aksesuar ya da saç olmadan ve daha önce alınan bir vizede kullanılmamış)
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Kimlik fotokopisi
- Vize başvuru formu (İngilizce, Almanca, Fransızca ya da Flamanca doldurulmalıdır)
- Vize dilekçesi (İşveren: Kurumun antetli kağıdına imzalı ve kaşeli olacak şekilde seyahat planı, şirketti pozisyonu. Çalışan: Kurumun antetli kağıdına imzalı ve kaşeli olacak şekilde başvuruyu gerçekleştiren kişinin kurumdaki görevi, seyahati kimin finanse ettiği, seyahat nedeniyle şirkette izinli olduğu tarihler. Her iki dilekçe de İngilizce ya da Belçika’da geçerli olan diller ile yazılmalıdır)
- Sponsor dilekçesi (Seyahatine sponsor olacak kişinin gelir ispatı, yakınlık derecesi, evli olanlar için evlilik cüzdanı fotokopisi. İşsizler için geçerlidir)
- Seyahat sağlık sigortası (Seyahat süresini kapsayan)
- Öğrenci kimlik kartı ve okuldan alınan orijinal yazı
- Seyahat izin belgesi (18 yaşından küçükler için ebeveynlerden alınan belge)
- Konaklama ve uçuş bilgileri (Seyahat programını kanıtlayan, uçak ve otel rezervasyon belgeleri)
- Banka hesap dökümü ve maddi yeterlilik ispatı (Banka imzalı ve kaşeli son 3 aylık banka hesap dökümü/hesap cüzdanı ve hesapta yeterli miktarda para. Arkadaş, aile ya da akrabada kalınacaksa kişi başına her gün için en az 45 euro, otelde kalınacaksa yine kişi başına her gün için en az 95 euro) (Mart 2020)
- Varsa gelir belgeleri (Araç ruhsat, tapu, kira sözleşmeleri vb.)
- Şirket faaliyet belgesi, sicil gazete, imza sirküleri, vergi levhası (İşverenler için geçerli)
- Maaş bordrosu (Sigortalı çalışanlar, çalıştıkları kurumdan kaşeli ve imzalı şekilde almalıdır)
- SGK hizmet dökümü ve işe giriş bildirgesi (Sigortalı çalışanlar için geçerli)
Vize Sponsor Dilekçesi Hangi Durumlarda Geçerlidir?
Öğrenci ya da işsizler çalışan, devlet memuru, işveren ve emekli kişilerden sponsor desteği alabilmektedir. Başvuran kişi dışında sponsor olanların da tamamlaması gereken bazı evraklar vardır. Islak imzalı ve kaşeli, kişiye sponsor olacağını ve yakınlık derecesini belirten sponsor dilekçesi; banka hesap dökümü; çalışan, devlet memuru ve emeklilerin maaş bordrosu; çalışan ve işverenler SGK hizmet dökümü, şirket evrakları istenmektedir.
Eğer işsiz ya da öğrencilerin banka hesaplarında Belçika seyahati için istenilen miktarda para varsa son 3 aylık hesap dökümü ile sponsor desteği olmadan da vize alabilmektedirler.
Belçika Vize Başvuru Ücreti Ne Kadar?
Belçika vizesine başvuru için ödenmesi gereken vize resmî harç bulunmaktadır. Bunun yanı sıra danışmanlık hizmeti de yine başvuru sırasında (fotokopi, fotoğraf, kurye, başvuru formu, kurye) ödenir.
Mart 2020 itibarıyla geçerli güncel ücretler şu şekildedir:
- Vize harç ücreti: 80 Euro
- Hizmet bedeli: 40 Euro
- 06-12 yaş arası vize harç ücreti: 55 Euro
- 0-6 yaş arası ücretsiz
Başvuru Merkezleri
- Ankara Büyükelçiliği
Adres: Mahatma Gandhi Caddesi No.:55 06700 Gaziosmanpaşa/ANKARA
Telefon: +90 312 405 61 66
Yetki Alanı: Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Bartın, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Siirt, Sinop, Şırnak, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak
- İstanbul Başkonsolosluğu
Adres: Sıraselviler Caddesi No.:39 34433 Taksim/İSTANBUL
Telefon: +90 212 243 20 68
Yetki Alanı: Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova
- İzmir Fahri Konsolosluğu
Adres: Gazi Osman Paşa Bulvarı Batı İş Merkezi No.:10/1 K:6 D:607 Alsancak/İZMİR
Telefon: +90 232 463 47 69
Yetki Alanı: İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Balıkesir, Çanakkale
Randevu Nasıl Alınır?
Belçika vizesine başvuru yapmak için öncelikle randevu alınması gerekmektedir. Büyükelçilik, başkonsolosluk ya da fahri konsolosluklar vize başvurusunu istisnai durumlar olmadığı sürece şahsi olarak kabul etmemektedir. Bu yüzden de başvurunun yetkili vize merkezleri ya da acenteler aracılığı ile yapılması gerekir.
Her Belçika temsilciğinin yetkili alanı farklıdır. Bu yüzden de ikamet edilen ile göre başvuru yapılması gereken temsilcilikler farklılık göstermektedir. Eğer aile ziyareti, ticaret ya da transit vizelerden birine başvurulacaksa randevu alınması gereken birim İstanbul Başkonsolosluğudur. Türkiye’deki tüm uzun ve kısa süreli vizeler için yetkili olarak İstanbul seçilmiştir.
Bağlı olunan temsilcilikten seyahat takviminden en geç 20 gün, en erken 3 ay önce randevu alınması gerekmektedir. Resmî ve tatil günleri, özel günler göz önüne alınarak randevu oluşturulmalıdır. Konsolosluklar yoğunluk sebebiyle bazen randevuları ileri tarihe atabilmektedir.
Vize İşlemleri ve Takibi
- Belçika’ya seyahatin farklı amaçları ve türleri bulunmaktadır. Her türe göre de vize çeşitleri değişmektedir. Öncelikle hangi vizeye başvurulacağının belirlenmesi gerekmektedir.
- Belirlenen vize türüne göre hazırlanması gereken zorunlu belgeler bulunmaktadır. Meslek grubuna göre değişen evrakların eksiksiz, güncel ve birbirine uyumlu bir şekilde tamamlanması gerekir. Eksik ya da hatalı evraklar, vize reddine yol açabilir ya da vize alma süresini uzatabilir.
- Evraklar şahsi olarak hazırlanabileceği gibi vize hizmeti veren kurumlardan da destek alınabilir.
- Belgelerin hazırlanma sürecinde bir diğer önemli nokta ise randevudur. İlgili temsilciliğe randevu alınmadan başvuru yapılamaz.
- Danışmanlık ücreti dahilinde pasaport kargo ile adrese gönderilebilmektedir.
Belçika Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Belçika vizesi 7 ila 15 iş günü arasında sonuçlanmaktadır. Bu sürenin uzaması konsoloslukların yoğunluğuna, özel günlere göre değişebilmektedir. Ayrıca ek ya da eksik belge gibi ek sürelerin de göz önünde bulundurularak vize randevusunun buna göre alınması gerekmektedir.
***
NOT: Bu yazı Mart 2020 tarihinde hazırlanmıştır. Lütfen bilgilerin güncelliğini resmi kaynaklardan kontrol etmeyi unutmayınız.
UYARI: Covid-19 pandemisi nedeniyle gideceğiniz ülke için henüz vize başvuruları başlamamış olabilir. Lütfen ilgili merkezlerden resmi ve güncel bilgileri almayı unutmayınız.
***
Belçika Vize Başvurusu
Avrupa’nın ilgi çekici ülkelerinden biri olan Belçika’ya her yıl binlerce kişi turistik seyahat gerçekleştirmektedir. Ülkenin cazibe merkezlerini ve kültürel detaylarını daha yakından görmek için ise öncelikle Belçika vizesi alınmalıdır. Vize evraklarını hazırlamak ile başlayan bu telaşlı süreçte dikkat edilmesi ve uyulması gereken bazı kurallar bulunmaktadır.
Gerekli evraklar, başvuru şartları, vize türleri gibi Belçika vizesi hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara sizler için hazırladığımız bu yazıda ulaşabilirsiniz.
Belçika Uçak Biletinizi Aldınız mı?
Vize başvurusunda gerekli olan evrakların yanı sıra alınan Belçika uçak bileti rezervasyon bilgilerini de sunmak vizenin kabul aşamasında olumlu bir intiba bırakmaktadır. Uçak biletini erken rezervasyon ile almak aynı zamanda en uygun fiyatlara da sahip olmak demektir.
Tüm Vize Rehberleri
Birleşik Arap Emirlikleri Vize Rehberi
İçindekiler
SIKÇA SORULAN SORULAR
Orta Çağ’dan zaman makinesi ile günümüze gelmiş gibi görünen şehirler, kanallar, yeşil alanlarla çevrelenen meydanlar, göller ve doğal güzellikler Belçika’yı ziyaret etmek için önemli nedenler arasında bulunuyor. Aynı zamanda, başkent Brüksel başta olmak üzere müzeler, sanat galerileri ve mimari yapılar sayesinde ülkeyi gezerken kültür/sanata doyacaksın!
Ilıman okyanusal iklimin hakim olduğu ülkede yaz ayları sıcak olmasına rağmen kış mevsimi oldukça sert ve soğuk geçiyor. Yoğun kar yağışının görüldüğü kış aylarının aksine kültürel bir seyahat için hava sıcaklığının yüksek olduğu haziran-eylül ayları arasını tercih edebilirsin.
Belçika, turistler tarafından genellikle hava sıcaklığının yüksek olduğu yaz aylarında ziyaret ediliyor. Bu nedenle, özellikle mayıs-eylül ayları arasında uçak bileti fiyatları daha yüksek olabiliyor. Bütçene uygun fiyatlarla uçak bileti satın almak için kampanya ve promosyonlarımızı takip edebilir, erken rezervasyon avantajından yararlanabilirsin.
Belçika’da GMT+1 saat dilimi kullanılıyor.
Evet. Bordo pasaport sahibi T.C. vatandaşlarının Schengen üye ülkesi olan Belçika’ya sehayat edebilmesi için Schengen vizesi alması gerekiyor. Pasaportların ise en az 3 ay geçerliliğinin olması şart.
Türkiye ve Belçika arasında 2 saat fark bulunuyor.