Vize Rehberi
UCUZ UÇUŞ ARA
NOT: Bu yazı Temmuz 2024 tarihinde hazırlanmıştır. T.C. vatandaşlarına yönelik bilgilerin güncelliğini resmi kaynaklardan kontrol etmeyi unutmayınız. Başvuru aşamasında resmi kurallar geçerlidir ve Timatic kontrolü yapılmalıdır.
Fransa Vize Başvurusu
Fransa’ya yapacağınız turistik geziler, aile ziyaretleri ya da iş seyahatlerinde pasaportla birlikte Fransa vizesi de almanız gerekmektedir. Fransa; seyahat amacına, meslek gruplarına ve pasaport türlerine göre farklı vize prosedürleri uygulamaktadır. Fransa vizesi alabilmek için istenen belgelerin eksiksiz, hatasız ve belirlenen sırayla teslim edilmesi büyük önem taşımaktadır. Seyahat amacına ve meslek gruplarına göre değişen belgeler nedeniyle çoğu turist vize sürecinde oldukça zor anlar yaşayabilmektedir. Hazırladığımız Fransa vize rehberini inceleyerek vize sürecinde nasıl bir yol izlemeniz gerektiği hakkında bilgi alabilirsiniz.
Fransa Uçak Bileti Aldınız Mı?
Fransa’ya vize başvurusunda bulunanların seyahat tarihleri ile uyumlu gidiş/dönüş uçak bileti ve konaklama bilgilerini konsolosluğa bildirmesi gerekmektedir. Bu nedenle, vize başvurusundan önce erken rezervasyon avantajından yararlanarak Fransa uçak bileti satın alabilir ve bütçenizi zorlamadan seyahat edebilirsiniz.
Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir:
Fransa Vize Türleri
Fransa vizeleri seyahat amaçlarına ve süresine göre çeşitlilik göstermektedir.
C Tipi (Kısa Süreli) Vize
Schengen vizesi olarak da bilinen C Tipi vizeler 90 güne kadar olan seyahatlerde alınmaktadır. Turistik seyahatler, aile ve arkadaş ziyaretleri, kısa süreli stajlar ve sportif faaliyetler için C Tipi vizeye başvurmanız gerekmektedir. Schengen vizesi alan umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi T.C. vatandaşları 180 gün içinde 90 günü aşmayacak şekilde ve hususi (yeşil) pasaport, diplomatik (siyah ve kırmızı) pasaport ve hizmet (gri) pasaportu sahipleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla Fransa’ya seyahat edebilmektedir.
Fransa Turistik Vizesi
Fransa’ya, 90 günü aşmamak kaydıyla turistik bir seyahat planlıyorsanız bu vizeye başvurabilirsiniz. En sık başvuru yapılan turistik vize yeni yerler keşfetmek isteyenler tarafından tercih edilmektedir.
Fransa Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri
Kısa süreli vize türlerinden biri olan ticari vizelere iş ve fuar ziyaretleri için başvuruda bulunulmaktadır. 90 güne kadar olan iş amaçlı seyahatler için vize başvurusunda bulunacakların Fransa’daki iş ortaklarından davetiye almaları gerekmektedir.
Fransa Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi
Aile, arkadaş ve akraba ziyaretleri için başvurulması gereken vize türüdür. 90 günü aşmaması gereken bu ziyaretler için yakınlarınız belediyeden davetiye de talep edebilmektedir.
Fransa Kültürel, Sportif Faaliyet ve Konferansa Katılım Vizesi
Bu vize türü kültürel seyahatler, sportif faaliyetler, konferans ve seminerler için geçerlidir. 90 güne kadar alabileceğiniz Fransa kültürel vizesi ile belirlenen aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz.
Fransa Kısa Süreli Öğrenim Vizesi
90 güne kadar olan kısa süreli öğrenim için başvuruda bulunulması gereken vize türüdür.
D Tipi (Uzun Süreli) Vize
Ulusal vize olarak da bilinen D Tipi vizeler çalışma, aile birleşimi ve uzun süreli eğitim ve staj gibi nedenlerle alınmaktadır. Başvuru sahiplerinin ülkeye giriş tarihinden itibaren 90 günden uzun sürecek olan seyahatleri için D Tipi vizeye başvuruda bulunması gerekmektedir.
Fransa Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
- Fransa vizesi başvuru formunun 5 Kasım 2018’den itibaren online platformda doldurulması gerekmektedir. Formda belirtilen seyahat tarihleri ile pasaport süresinin bitiş tarihinin birbiri ile uyumlu olması da aranan şartlar arasında bulunmaktadır.
- Vize süresinin bittiği tarihten itibaren pasaportların en az 3 ay daha geçerli olması gerekmektedir.
- Kadınlar için vize başvuru formunda kızlık soyadının yazılması zorunludur.
- Başvuru formunun eksiksiz ve hatasız doldurulması gerekmektedir. Bu konuda çok hassas olan konsolosluk ek belge taleplerini reddetmektedir.
- Başvuru formunda belirtilen adres, telefon ve e-mail bilgilerinin güncel olması gerekmektedir.
- Nüfus cüzdanı fotokopilerinin yerine renkli bir şekilde taranan kimliklerle başvuru yapılmaktadır.
- Biometrik fotoğrafların üzerinde oynanmamış ve lekesiz olması şartı aranmaktadır.
- Pasaport ve nüfus cüzdanları için verilen parmak izleri, veri tabanlarının farklı olması nedeniyle vize için geçerli olmamaktadır.
- Pasaportlarında son görünen Schengen vizesi Çek Cumhuriyeti ve Macaristan olanların yeniden parmak izi için randevu alması gerekmektedir.
- Fransa’daki bir havalimanından Schengen Bölgesi dışında bir ülkeye transit seyahat edecek T.C. vatandaşlarının vize başvurusunda bulunması gerekmektedir. İstisnalar için Timatic kontrolü yapılabilir.
Fransa Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
- Pasaport (Pasaportların 10 yıldan eski olmaması, en az 2 sayfasının boş olması ve seyahat dönüş tarihinden sonra 6 ay daha geçerliliğinin olması gerekmektedir.)
- Fransa vize başvuru formu (Eksiksiz ve hatasız doldurulmalı)
- Daha önce kullanılan pasaportlar var ise bu pasaportların asılları
- 2 adet biometrik fotoğraf (35X45 mm ölçülerinde olması gereken fotoğraflarda arka fon beyaz olmalıdır. Fotoğrafların son 6 ayda çekilmesi gerekmektedir.)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Seyahat Sağlık Sigortası
- Vize başvuru sahiplerinin Fransa seyahati için ulaşım ve konaklama bilgileri ile güncel telefon numarası
- Banka hesap hareketleri (Hesabın son 3 ay aktif olarak kullanılması gerekmektedir.)
- Son 3 aya ait ıslak imzalı ve kaşeli maaş bordrosu (Yalnızca sigortalı çalışanlar için geçerli)
- Çalışılan şirkete ait imza sirküleri (Yalnızca sigortalı çalışanlar için geçerli)
- SGK işe giriş belgesi (Yalnızca sigortalı çalışanlar için geçerli)
- Çalışılan şirkete ait Ticari Sicil Belgesi fotokopisi (Yalnızca işverenler için geçerli)
- Çalışılan şirketin son dönemine ait vergi levhası (Yalnızca işverenler için geçerli)
- Seyahat amacı ve gidiş/dönüş tarihlerinin şirketin antetli kağıdına yazılı olduğu kaşeli ve ıslak imzalı dilekçe
- Varsa araç ruhsatı, tapu ve kira kontratı fotokopileri
- Varsa aile ya da arkadaşların belediyeden alabileceği davetiye
- Sponsor dilekçesi (Maddi geliri yetersiz olan öğrenciler ya da işsizler için geçerli)
Vize Sponsor Dilekçesi Hangi Durumlarda Geçerlidir?
Vize sponsor dilekçesi, maddi durumu Fransa seyahatine izin vermeyenlerin yararlanabileceği yöntemlerden biridir. Herhangi bir geliri bulunmayan, son 3 ayda banka hesap hareketleri görünmeyen ya da hesabında konsolosluğun belirlediğinden daha az miktarda varlık bulunan işsizler ve öğrenciler gelir beyanında bulunurken sponsor dilekçesinden yardım alabilmektedir. Vize sponsorları, başvuru sahibinin 1. dereceden akrabaları olan anne, baba, eş ve çocuklar olabilmektedir. Sponsorun, başvuru sahibinin yurt dışı gidiş/dönüş ve diğer masraflarını karşılayacağına dair ıslak imzalı dilekçe yazması gerekmektedir. Vize sponsor dilekçesi örneğini inceleyerek Fransa seyahatiniz için ihtiyaç duyduğunuz dilekçeyi kolaylıkla yazabilirsiniz.
Fransa Vize Başvuru Ücreti Ne Kadar?
Fransa vizesi başvuruları için harç ödemesi yapmak gerekmektedir. Yetişkinler ve çocuklar için farklı fiyatlarla talep edilen harç ücretinin yanı sıra vize danışmanlık merkezleri ile çalışanlardan danışmanlık ücreti de talep edilir. Vize başvuru sürecinde ödemeniz gereken diğer tutarlar arasında fotokopi ücretleri, fotoğraf ve bilgisayar çıktısı ücretleri de bulunmaktadır. Temmuz 2024 tarihi itibarı ile geçerli olan ücretler aşağıdaki gibidir:
Vize Başvuru Sahibi | Vize Ücreti |
Yetişkinler (12 yaş ve üzeri) | 90 Euro |
Çocuklar (6-12 yaş arası) | 45 Euro |
Çocuklar (0-6 yaş arası) | Ücretsiz |
Başvuru Merkezleri
- Fransa Büyükelçiliği
Adres: Paris Caddesi, No: 70, Kavaklıdere/Ankara Telefon: +90 312 455 45 45 Ankara Büyükelçiliği Yetki Alanı: Adana, Afyon, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Isparta, İçel, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Konya, Malatya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sinop, Şanlıurfa, Şırnak, Siirt, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat ve Zonguldak.
- İstanbul Fransa Başkonsolosluğu
Adres: İstiklal Caddesi, No: 4, 34435 Taksim, Beyoğlu/İstanbul Telefon: +90 212 334 87 30 İstanbul Başkonsolosluğu Yetki Alanı: İstanbul, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale (İmroz ve Gökçeada da dahil), Düzce, Denizli, Edirne, İzmir, Kocaeli, Kırklareli, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Yalova ve Uşak.
Randevu Nasıl Alınır?
Fransa vizesi için randevu işlemleri turizm acenteleri ve vize danışma merkezleri aracılığı ile yapılmaktadır. Randevu işlemlerini internet üzerinden, telefonla ya da şahsen yapmanız mümkün değildir. Vize randevusu alabilmek için seyahatinize en geç 15 gün kala başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Başvuru sahiplerinin, konsolosluklara teslim edilen belgelerin incelenmesinin uzun sürmesi ve tatil dönemleri gibi durumları göz önünde bulundurmasında fayda bulunur. 15 günden az olan vize randevu istekleri konsolosluklar tarafından kabul edilmemektedir. Aynı zamanda, seyahatlerden 90 gün önce de başvuru yapılamamaktadır. Danışma merkezleri, başvuru sahiplerinin yaşadığı şehre göre onları Fransa Büyükelçiliği ya da İstanbul Fransa Başkonsolosluğu’na yönlendirmektedir.
Vize İşlemleri ve Takibi
- Fransa vize işlemlerinden önce hangi vize türüne ihtiyaç duyduğunuzu belirlemeniz gerekmektedir. Seyahat süresine ve amacına göre C Tipi (kısa süreli/Schengen) ya da D Tipi (uzun süreli) vizelere başvuruda bulunabilirsiniz.
- Başvuru yapacağınız vize türüne karar verdikten sonra online Fransa vizesi başvuru formunu eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurmanız gerekmektedir. Bu konuda çok hassas davranan konsolosluk ek belge taleplerini reddetmektedir.
- Seyahat sürenize ve meslek grubunuza göre hazırladığınız belgeleri danışma merkezlerinin aldığı randevu günü ve saatinde konsolosluklara elden teslim edebilirsiniz. Yaşadığınız şehre göre alınan konsolosluk randevularına başvuru sahiplerinin şahsen gitmesi gerekmektedir.
- Randevunuzun ardından vize sonucunuzun takibini İstanbul Başkonsolosluğu tarafından görevlendirilen resmi site üzerinden yapabilirsiniz.
Fransa Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Fransa vize başvuruları T.C. vatandaşları için ortalama 5-15 gün içinde sonuçlanmaktadır. Belgelerde hata olması, ek belge istenmesi ya da resmî tatil dönemlerinde bu süre 45 güne kadar çıkabilmektedir.
Tüm Vize Rehberleri
SIKÇA SORULAN SORULAR
Herkes akın akın Fransa’ya giderken siz nasıl ucuz uçak bileti bulacağım diye düşünüyorsanız elinizi çabuk tutmalısınız. Planlı bir Fransa gezisi yapacaksanız erken rezervasyon ile bütçenizi koruyabilirsiniz. Erken rezervasyonun yanı sıra hafta içi uçuşları da size avantaj sağlayacaktır.
Tüm bunlar bir yana yurt dışı kampanyalarımız bir yana. Aşıklar şehrine gitmek için kampanyalarımızın sıkı takipçi olursanız inanılmaz fiyatlara Fransa’ya uçabilirsiniz.
Fransa, dünyada en çok ziyaret edilen ülkelerin başında geliyor. Fransa’da sanata doyamayacak, doğal güzelliklerinde büyülenecek, tarihinde kaybolacak ve mimari eserlerinde hayranlık hissedeceksiniz. Fransa sadece gezilecek yerleriyle değil mutfağı ile bile başlı başına bir turu hak ediyor.
Kışlarını yağmurlu ve soğuk geçiren Fransa, en çok ziyareti ilkbahar ve yaz aylarında alıyor. Havaların güzel olmasının yanı sıra bu mevsimlerde daha rahat ve keyifli bir tatil geçirebilirsiniz.
Fransa GMT+1 saat dilimini kullanıyor.
Schengen Bölgesi’nde bulunan Fransa, umuma mahsus pasaportu bulunan T.C. vatandaşlarından vize istiyor. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaportu bulunanlar ise 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak koşuluyla ile vizeden muaf tutuluyor.
Fransa, Türkiye’den 2 saat geridedir.
Fransa en az bir hafta, 10 gün dolu dolu gezebileceğiniz bir ülke. Paris’e 2 veya 3 gün ayırdığınızı düşünürseniz ülkede gezilecek daha çok yer var.