Vize Rehberi
UCUZ UÇUŞ ARA
NOT: Bu yazı Ağustos 2024 tarihinde hazırlanmıştır. T.C. vatandaşlarına yönelik bilgilerin güncelliğini resmi kaynaklardan kontrol etmeyi unutmayınız. Başvuru aşamasında resmi kurallar geçerlidir ve Timatic kontrolü yapılmalıdır.
İsrail Vize Başvurusu
Orta Doğu ülkelerinden biri olan İsrail her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilir. Tel Aviv, Akka, Beytüllahim, Eilat gibi pek çok turistik öneme sahip kente ev sahipliği yapan İsrail, inanç turizmi açısından oldukça fazla turist ağırlayan ülkelerin başında yer alır.
Ilıman iklimi ve doğal plajları ile de yaz turizmi açısından sıklıkla tercih edilen İsrail’e Türkiye’den nasıl gidilir, vize başvuru şartları ve ücretleri nelerdir sizin için hazırladığımız ‘İsrail Vize Rehberi’ yazımızda ayrıntıları ile bulabilir, seyahatinizi pratik biçimde planlayabilirsiniz.
İsrail Uçak Bileti Aldınız mı?
İsrail başkonsolosluğu, vize için gerekli evraklar arasında uçak biletini şart koşmamaktadır. Fakat değerlendirmeler esnasında vize için gerekli belgelerle birlikte tatil süresini kapsayan gidiş-dönüş uçak bileti sunulduğunda başvuru sürecinin olumlu sonuçlanma ihtimali artabilir. Seyahat tarihinizi planladıktan sonra İsrail uçak biletini önceden satın alarak hem vize işlemleri için olumlu intiba bırakabilir hem de bu sayede Pegasus’un erken rezervasyon fırsatlarından yararlanabilirsiniz.
Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir:
Tel Aviv - Ben Gurion Uluslararası Havalimanı
İsrail Vize Türleri
İsrail seyahat etme amacınıza ve ülkede geçireceğiniz gün sayısına göre farklı vize türleri veren ülkeler arasında bulunmaktadır. Umuma mahsus (bordo) pasaport sahipleri T.C. vatandaşları vize almak mecburiyetindeyken, hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahipleri 180 günü kapsayan süreç içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde vizeden muaf olarak ülkeyi ziyarette bulunabilirler.
B/2 Ziyaretçi Vizesi
Kısa süreli olarak bilinen bu vize türü turistik ziyaret, eğitim ya da iş toplantısı gibi faaliyetlerde bulunulabilmektedir. Düzenlenme tarihinden itibaren üç ay süre ile geçerliliği olan B/2 vizesinde İsrail’de kalma süresini sınır polisi belirler.
B/1 Çalışma Vizesi
İsrail’e gidiş amacı çalışmak olanların başvuracağı vize türü olan B/1 vizesi uzmanlar, sanatçılar ve buna benzer iş kollarında faaliyet gösteren kişilere verilmektedir. İçişleri Bakanlığı’nın yetki alanı altında bulunan bu vize türünde geçerlilik süresi gibi konular bakanlığın nüfus müdürlüklerinde bulunan personeller ile görüşülerek çözüme gidilir.
A/2 Öğrenci Vizesi
İsrail ilk ve ortaokullarında öğrenim görmek isteyen veya İsrail’in farklı Yahudi Makamlarının gençlik kollarında eğitim almayı hedefleyen kişilere verilen vize türüdür. Bir seneyi kapsayan bu vize ile İsrail’e çoklu giriş ve çıkışlar rahatlıkla yapılabilmektedir.
A/1 Geçici Konaklama Vizesi
İade göç yasası kapsamında göç için kabul edilebilecek vizelerden biri olan geçiçi konaklama vizesi Yahudi makamlarının aliyah temsilcilerince incelenerek gerekli görüldüğü durumlarda onaylanır.
A/3 Din Adamı Vizesi
İsrail Devleti’nde tanınmış dini kurumlardan herhangi birinin davette bulunması halinde başvurulabilen bu vize türü din adamlarına verilir. Ülkedeki dini topluluklar arasında ruhani görevlerini yerine getirmek isteyen din adamları B/2 vizesine de başvuruda bulunabilirler. İçişleri bakanlığınca verilen A/3 vizesi ile İsrail’de geçirilecek gün sayısı ve vizenin geçerlilik tarihi yine bakanlıkça belirlenir.
A/4 Vizesi
A/2 ve A/3 vizelerinin alıcılarının eşleri ve reşit olmayan çocuklarına verilir.
Göç Vizesi
İsrail Devleti 1950 yılında aldığı bir kararı yasaya bağlayarak ‘’Her Yahudi İsrail’e göçmen olarak girme hakkına sahiptir.’’ demiştir. Bu bağlamda İsrail kanunlarına göre göç vizesi düzenleme yetkisi sadece diplomatik veya konsolosluk temsilcilerine aittir. Diplomatik veya konsolosluk temsilcileri göç vizesine başvuranlardan ilave bilgiler talep etme hakkına sahiptir. İsrail’e göç etmek isteyenlerin ikamet ettikleri bölgesinden sorumlu olan aliyah temsilcileri ile irtibata geçmeleri gerekmektedir.
Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
- İsrail Devletine ziyarette bulunmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İsrail Başkonsolosluğu’ndan online vize başvurusunda bulunması gerekir.
- Vize İşlemleri sırasında konsolosluğa taktim edilecek olan pasaportta en az 2 adet boş sayfa bulunmalıdır.
- Pasaportun İsrail Devletine ziyarette bulunacak kişi için ibraz tarihinden itibaren en az 6 ay geçerlilikte olması gerekir.
- Vize başvuruları esnasında ‘pasaport teslim makbuzu’ karşılığında sadece İsrail Başkonsolosluğu’ndaki yetkili kişiler tarafından onaylanan pasaportlar geçerli olmaktadır.
- İsrail Devleti, ülkeyi ziyarette bulunacak kişiler tarafından bizzat başvuru yapılması şartını öne sürmez. Konsolosluğun yetkilendirdiği vize hizmeti sunan kuruluşlar aracılığıyla da vize için başvuruda bulunulabilir.
- Ülkeyi ziyarette bulunacak başvuru sahiplerinin vize müracaat koşullarını eksiksiz olarak yerine getirmesi beklenir.
İsrail Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
İsrail Devleti’ni ziyarette bulunmak isteyen kişilerin vize başvuruları esnasında hazırlamaları gereken evraklar mesleki statülerine göre farklılıklar gösterir. İş adamları, ev hanımları, öğrenciler, emekliler, serbest meslek mensupları, işverenler gibi pek çok farklı statüdeki kişilerden istenen evraklar gelir durumlarına göre şekillendirilir. Resmi evraklarla gelir durumlarının belgelendirilmesini isteyen İsrail Başkonsolosluğu en doğru ve en güncel belgeleri talep etmektedir. Vize başvurusu için gerekli belgeler şu şekildedir:
- En az 6 ay geçerliliği bulunan pasaport
- Son bir sene içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf (5x5 boyutunda)
- İsrail vizesi için başvuru formu
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
Bu standart evrakların haricinde
- Kişinin üzerinde mal varsa tapu fotokopisi, ruhsat gibi mülkiyet bildiren belgeleri
- Banka hesap cüzdanları
- Banka hesap dökümü (hesapta en az 5.000 TL bakiye bulunması gerekir)
Şirket sahipleri kendilerine ait olan şirket veya şirketlerinin vergi levhası, oda kayıt belgesi, oda faaliyet belgesi, sicil gazetesi ve imza sirküleri gibi evrakların başvuru esnasında hazır ve eksiksiz olarak teslim edilmesi gerekir.
Herhangi bir yerde işçi olarak çalışan kişiler ise düzenli olarak maaş aldıklarını kanıtlayacak güncel evrakları konsolosluğa sunmak durumundadır. İşe giriş bildirgesi, son 3 ayı kapsayan maaş bordrosu, hizmet dökümü gibi.
İsrail Devleti’ne gitmeyi planlayan emekliler ise emeklilik belgeleri ve emekli maaşlarının hesaplarına düzenli olarak yattığını gösteren güncelden geriye doğru olan banka hesap dökümlerini konsolosluğa takdim etmek durumundadır.
İsrail Devleti’ne gitmek isteyen çiftçiler ise gerekli evrakların yanı sıra çiftçilik belgeleri ile varsa üzerlerine kayıtlı tapu veya tapular ile başvuruda bulunmak zorundadır. Kazançlarını gösteren banka hesap hareketleri de bu belgelerin yanında konsolosluğa takdim edilmelidir.
İsrail Devletine ziyarette bulunacak kişiler ülkeye herhangi bir tur şirketi ile gidiyorlarsa bu tura ait detaylı gezi programını gösteren belgeleri konsolosluk yetkililerine sunmalıdır.
Mesleklere Ait Evraklar
- Çalışan kişiler, şirket yetkilisi tarafından İsrail Başkonsolosluğu’na hitap edecek şekilde antetli kâğıda hazırlanmış, İsrail’de bulunacağınız tarihler arasında iş yerinden izinli olduğunuz tarihleri içeren kaşeli ve imzalı dilekçe
- Son 3 ayı kapsayan maaş bordrosu
- SGK 4A hizmet döküm belgesi,
- Faaliyet belgesinin fotokopisi,
- İmza sirküleri fotokopisi
- İşe giriş kaydı
- Vergi levhası ve sicil gazetesi
Vize Sponsor Dilekçesi Hangi Durumlarda Geçerlidir?
18 yaşını doldurmamış bireyler için noterden alınacak muvafakatnamenin kendi ikamet ettikleri yerdeki kaymakamlıklarından apostillenmesi gerekir. İsrail’e gitmek isteyen öğrencilerin ve herhangi bir geçime sahip olmayan ev hanımlarının vize başvuruları esnasında sponsora ihtiyaçları vardır. Düzenli gelir elde edemeyen bu kişiler eşleri anne veya babaları gibi birinci derece yakınlarından gelir evrakı belgesi sunmak durumundadır. Bu bahsi geçen birinci derece yakınlar, çalışıyorlar ise çalışma evraklarını, sponsorluk dilekçelerini, banka hesap döküm özetlerini, emekliler ise emeklilik evraklarını ve işveren ise şirketle ilgili evraklarını konsolosluğa sunulması gerekir.
İsrail Vize Başvuru Ücreti Ne Kadar?
İsrail Devleti, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından 90 güne kadarki ziyaretleri için vize başvuru ücreti talep etmemektedir. Bu durum yalnızca İsrail’de eğitim görecek olan öğrenciler için değişiklik gösterir.
Ağustos 2024 yılı itibarıyla geçerli İsrail Öğrenci (A/2) Vize harç ücreti 50 USD’dir.
Başvuru Merkezleri
- Ankara Büyükelçiliği
Adres: Koç Kuleleri A-1 Blok Söğütözü 06510 Ankara Telefon: (312) 459 75 00 Yetki Alanları: Tüm Türkiye illerinden başvuru yapılabilir.
- İstanbul Başkonsolosluğu
Adres: Levent Mahallesi Cömert Sokak, Yapı Kredi Plaza C Blok Kat: 7 İstanbul Telefon: (212) 317 65 00 Yetki Alanları: Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, İzmir, İzmit, Kırklareli, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ
- İzmir Fahri Konsolosluğu
Adres: Akdeniz Mah. Akdeniz Cad. No:8 Konak/İzmir Telefon: (232) 970 05 57 Yetki Alanları: İzmir, Manisa, Muğla, Manisa, Denizli, Uşak
Randevu Nasıl Alınır?
İsrail için yapılacak tüm vize başvuru işlemleri için öncelikle online randevu alınması gerekmektedir. Ankara Büyükelçiliği, İstanbul Başkonsolosluğu ya da İzmir Fahri Konsolosluğu’ndan alınacak online randevunun akabinde vize başvuru formuyla birlikte gerekli olan tüm belgeler eksiksiz bir şekilde konsolosluklara teslim edilmelidir. Başvurular hafta içi her gün 10.30-13.00 saatleri arasında yapılır.
Güncel ve eksiksiz evraklarla birlikte konsolosluğa yapılan başvurular 7 ila 10 iş günü arasında sonuçlanmaktadır. Resmi tatil günlerine denk gelen zamanlarda bu süreç bir miktar farklılık gösterebilir. Konsolosluk tarafından istenen belgelerde eksiklik olması durumunda da bu süreç 30 güne kadar çıkabilmektedir. Tüm bu sebeplerden ötürü İsrail Devleti’ne ziyarete bulunmak isteyen kişilerin en az 1 ay öncesinden vize başvurularında bulunması tavsiye edilir.
Vize İşlemleri ve Takibi
- İsrail Devleti’ne gitmeyi planlayan kişilerin öncelikli olarak sosyal statülerine göre hangi vize türlerine başvurabileceklerini belirlemeleri gerekir.
- Meslek gruplarına, gelir düzeylerine ve seyahat sürelerine bağlı olarak belirlenecek vize türlerine göre konsolosluklardan online randevu alınır.
- Alınan randevu gününden önce konsolosluk tarafından istenen belgeler eksiksiz bir şekilde tamamlanır.
- Belirlenen gün ve saatte evraklar ile birlikte randevuya bizzat gidilir ya da danışmanlık eden aracı firma bunu sizin adınıza yapar.
- Vize randevuları resmî tatiller haricinde 7 ila 10 iş günü içerisinde sonuçlandırılır.
İsrail Vizesi Kaç Günde Çıkar?
İsrail vizesinin başvuru işlemleri gerçekleştirildikten sonra sonuçlanma süresi yaklaşık olarak 7-10 iş günüdür. Bu sebeple ülkeye ziyarette bulunmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları en az 15 gün öncesinden vize başvurularını yapmak durumundadırlar.
Tüm Vize Rehberleri
SIKÇA SORULAN SORULAR
Ilıman iklimi, Akdeniz ve Kızıldeniz’e uzanan sahilleri, otantik yemekleri ve tarihi dokusu... İsrail’e seyahat etmek isteyenler bu nedenlerle muhteşem bir tatil dönemi geçiriyor. Üç dinin kutsal kabul ettiği Kudüs’ün ülke sınırları içinde bulunması da inanç turizminin gelişmesinde önemli bir neden. Orta Doğu’nun kendine özgü kültürünü yerinde keşfetmek isteyen binlerce gezginin yolu her yıl İsrail’e çıkıyor.
Akdeniz ikliminin hakim olduğu İsrail kış aylarında soğuk olsa da yaz mevsiminde çok sıcak! Sahile konumundan dolayı genellikle deniz tatili için tercih edilen Tel Aviv’e, havaların ısınmaya başladığı nisan ayı itibarıyla gidebilirsin. Sıcaklardan etkilenmeden rahatça gezebilmek ve kütürel bir gezi gerçekleştirmek istiyorsan havanın daha serin olduğu bahar aylarını tercih edebilirsin.
Genellikle yaz sezonunda ziyaret edilen İsrail’e kış aylarında daha uygun fiyatlarla seyahat edebilirsin. Hafta içi uçuşları ve erken rezervasyon avatajı da ucuz uçak bileti temin etmeni sağlıyor. Dönem dönem düzenlediğimiz uçak bileti kampanya ve promosyonlarını da takip etmeyi unutma.
İsrail’de GMT+2 saat dilimi kullanılıyor.
İsrail’e seyahat etmek isteyen bordo pasaport sahibi T.C. vatandaşlarının İsrail turistik vizesi alması gerekiyor. Bu vize ile 90 güne kadar ülke içinde sayahat edebilirsin.
Türkiye yerel saati, İsrail yerel saatinden 1 saat ileride bulunuyor.