Vize Rehberi
UCUZ UÇUŞ ARA
Tüm Vize Rehberleri
Birleşik Arap Emirlikleri Vize Rehberi
İçindekiler
Karadağ Vize Başvurusu
Karadağ muhteşem doğası, tarihi zenginlikleri ve nefes kesen manzaralarıyla dünyanın en popüler turistik destinasyonlarından biridir. Ancak bu güzel ülkeyi ziyaret etmek isteyenlerin öncelikli olarak vize başvurusu yapmaları gerekir.
Karadağ Uçak Bileti Aldınız mı?
Karadağ'a vize başvurusu yaparken Karadağ uçak bileti sunulması gereken belgeler arasında yer almasa da değerlendirme sürecinde sunulan bir uçak bileti, başvurunuzun olumlu bir izlenim yaratmasına yardımcı olabilir. Uygun bir uçak bileti satın alarak hem başvurunuza katkıda bulunmuş olursunuz hem de erken rezervasyon avantajlarından faydalanmış olursunuz.
Karadağ Türkiye’den Vize İstiyor mu?
Hayır. Karadağ Türk vatandaşları her altı ay içinde ilk giriş tarihinden itibaren doksan (90) günü aşmayan süreler veya transit geçiş için vizesiz seyahat edebilir.
Karadağ’ın Vize İstemediği Ülkeler
Karadağ’ın bu vize uygulaması Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerin yanında aşağıdaki ülkeler için de geçerlidir:
- Avrupa Birliği Avrupa Birliği vatandaşları
- Arnavutluk (30 gün)
- Andorra
- Arjantin
- Avustralya
- Belarus2 (30 gün)
- Bosna-Hersek
- Brezilya
- Brunei
- Kanada
- Şili
- Kosta Rika
- Küba (30 gün)
- Ekvador (30 gün)
- El Salvador
- Guatemala
- Hong Kong
- Honduras
- İsrail
- Japonya
- Kosova (30 gün)
- Makao
- Kuzey Makedonya
- Malezya
- Meksika
- Monako
- Yeni Zelanda
- Nikaragua
- Panama
- Paraguay
- Peru (30 gün)
- Rusya (30 gün)
- San Marino
- Seyşeller
- Singapur
- Malta
- Güney Kore
- Tayvan3
- Türkiye
- Ukrayna
- ABD
- Uruguay
- Vatikan
- Venezuela
Karadağ Vize Türleri
Karadağ'a seyahat etmeyi düşünüyorsanız hangi vize türüne ihtiyacınız olduğunu belirlemek önemlidir. Karadağ'ın sunduğu çeşitli vize türleri mevcuttur ve seyahat amacınıza bağlı olarak değişiklik gösterir.
C Tipi (Kısa Süreli) Vize
Karadağ'ı ziyaret etmek isteyenlerin en çok tercih ettiği vize türüdür. Schengen vizesi de denilen C tipi vize türü genellikle turistik, ticari veya aile ve arkadaşları ziyaret amacıyla seyahat eden kişiler tarafından kullanılır. Bu vize ile Karadağ'da maksimum 90 gün kalabilirsiniz.
Karadağ Turistik Vizesi
90 günlük turistik geziler için başvurulan bir vize türüdür. Turistik bir seyahat planlandığında, en erken 3 ay öncesinden ve en geç 4 hafta öncesine kadar başvuruda bulunulması gerekmektedir. Ancak bu turistik seyahatlerde Karadağ'da çalışma veya iş yapma yasağı bulunmaktadır.
Karadağ Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri
İş toplantıları ve fuarlara katılım gibi ticari amaç taşıyan seyahatlerde kullanılan bir vize türüdür. 6 aylık dönem içinde 90 güne kadar verilir. Başvuru sırasında davet mektubu gibi belgelerin genel vize evraklarıyla birlikte sunulması gerekir. Davet mektubu, Karadağ'daki iş ortağı tarafından gönderilebileceği gibi fuara katılım belgeleri de kabul edilebilir.
Karadağ Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi
Karadağ'da ailesi, akrabası veya arkadaşı olan kişilerin başvurduğu bir vize türüdür. Bu vize için istenen evraklar arasında Karadağ'da ikamet eden kişinin davet yazısı bulunmaktadır. Karadağ Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi, 3 aylık bir süre için geçerlidir.
Karadağ Kültürel, Sportif Faaliyet ve Konferansa Katılım Vizesi
Kültürel etkinliklere, spor faaliyetlerine veya konferans, kongre gibi organizasyonlara katılacak kişilerin başvurduğu bir vize türüdür. Bu etkinliği düzenleyen kişiler tarafından sağlanan davetiye de başvuru evrakları arasında yer almalıdır. 6 aylık dönem içinde kullanılmak üzere 90 gün ile sınırlıdır.
Karadağ Kısa Süreli Öğrenim ve Staj Vizesi
Üniversiteler arası iş birliğine dahil olan öğrencilerin ya da personelin alması gereken bir vizedir. Diğerleri gibi 180 gün içinde en fazla 90 gün kullanılabilir.
D Tipi (Uzun Süreli) Vize
Karadağ'da uzun süreli konaklamalar için en uygun seçenek D Tipi (Uzun Süreli) Vize'dir. Bu vize türü Karadağ'da altı aydan fazla zaman geçirecek kişiler için tasarlanmıştır. Örneğin; öğrencilik, iş veya aile birleşimi gibi durumlar için idealdir.
Karadağ Transit Vizesi
Karadağ'a seyahat etmeyi planlıyorsanız ve başka bir ülkeye geçiş yaparken bu ülkede duraklama yapmanız gerekiyorsa Karadağ transit vizesi almanız gerekebilir.
Transit vize için seyahatinizin amacını açıkça belirtmeniz ve varış noktanızı kanıtlamanız gerekir. Bu tür bilgiler genellikle uçuş detayları, otel rezervasyonları veya diğer ilgili belgeler ile sağlanabilir.
Karadağ Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
Karadağ'a seyahat etmek isteyenlerin birtakım vize başvuru şartlarını yerine getirmeleri gerekir. Bu şartlar aşağıdaki gibidir:
- Seyahat tarihinden en geç 15 gün ya da en erken 2 ay öncesine kadar başvuru yapılmalıdır.
- Karadağ Konsolosluğu bireysel vize başvurularını kabul etmez ve bu nedenle vize başvuruları yetkili vize başvuru merkezleri veya acenteler aracılığıyla gerçekleştirilmelidir.
- Seyahat edilecek pasaportun son 10 yıl içinde alınmış olması önemlidir.
- Pasaport yırtık olmamalı ve en az iki sayfa Karadağ vizesi için boş olmalı.
- Vize başvurusunda kullanılan fotoğraf uygun şekilde çekilmeli ve daha önceki başvurularda kullanılmamış olmalıdır.
- Son beş yıl içerisinde vize almış ancak parmak izi alınmamış olan kişilerin Karadağ vizesi için başvuruda parmak izi vermeleri gerekir.
Karadağ Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Karadağ turistik seyahati için vize başvurusunda bulunmak isteyen sigortalı çalışanlar, esnaf-sanatkârlari işsizler, serbest meslek mensupları, emekliler, öğrenciler ve işverenlerin bu belgeleri tamamlamalıdır.
- Pasaport, Karadağ vize başvuru formu, biyometrik fotoğraflar, nüfus kayıt örneği, nüfus cüzdanının fotokopisi, seyahat sağlık sigortası, turistik vize talep dilekçesi, ulaşım ve konaklama rezervasyon belgeleri.
- Özel araçla seyahat edecek olanlar ise araç ruhsat fotokopisi, yeşil sigorta ve uluslararası geçerli ehliyetini başvuru sırasında göstermelidir.
- Sigortalı çalışanlar için izin mektubu, maaş bordrosu, SGK hizmet dökümü ve işe giriş bildirgesi sunulması gereken diğer belgeler arasındadır.
- İşverenler içinse şirket antetli kağıda yazılı dilekçe ile ticaret odası kaydı, vergi levhası ve son 1 yılın vergi beyanı gibi evraklar gereklidir.
- Öğrencinin seyahatini destekleyen ebeveynin, güncel tarihli öğrenci belgesinin orijinal ve fotokopisini sunması gerekmektedir. Ayrıca, seyahat masraflarını karşılayacağına dair taahhütname de eklenmelidir. Bu taahhütnamede seyahat detaylarıyla birlikte ebeveynin ekonomik durumunu kanıtlayan dokümanlar, iş evrakları ve pasaport fotokopisi de yer almalıdır.
- Son 3 aylık banka hesap dökümü de sunulmalıdır. Bu döküm, bankadan son 1 hafta içinde alınmış olabilir veya hesap cüzdanının orijinali ve fotokopileri kullanılabilir. Banka hesap dökümünde banka kaşesi, yetkili imza ve imza sirküleri ya da vize başvuru sahibinin adına düzenlenmiş seyahat çeki orjinali veya fotokopisi bulunmalıdır.
- Eğer varsa araç ruhsatı, tapu veya kira geliri gibi gayrimenkul belgeleri de sunulmalıdır.
Vize Sponsor Dilekçesi Hangi Durumlarda Geçerlidir?
Vize sponsor dilekçesi genellikle bir kişinin mali yeterliliğini kanıtlamak için kullanılır. Örneğin, Karadağ'a seyahat etmeyi planlayan bir öğrenci kendi mali kaynaklarına sahip olmadığından bir vize sponsor dilekçesi sunabilir. Bu durumda sponsor genellikle ailesi ya da yakın bir akrabasıdır. Ayrıca işverenleri tarafından gönderilen çalışanlar da benzer şekilde bir vize sponsor dilekçesi sunabilir.
Karadağ Vize Başvuru Ücreti Ne Kadar?
Karadağ vize başvuru ücreti, vize türüne ve süresine göre değişkenlik gösterir. Karadağ'ın Türkiye vatandaşlarından talep ettiği vize başvuru ücreti genel olarak 50 Euro civarında olup dikkat edilmesi gereken nokta bu ücretin her yıl belirlenen oranlarda artış gösterebileceğidir. Vize başvuru ücretinin yanı sıra seyahat sigortası ve diğer ek hizmetler için ödenecek ekstra ücretler bulunur.
Mart 2023 itibariyle geçerli güncel ücretler şu şekildedir:
- Vize harç ücreti: 80 euro
- Başvuru hizmet ücreti: 30 euro
- Danışmanlık hizmet ücreti: 30 euro
- 6 yaş üstü başvuru hizmet ücreti: 30 euro
- 6 yaş altı çocuklardan vize harç ücreti istenmez.
Randevu Nasıl Alınır?
Karadağ vizesi almak için randevu almanız gerekir. Bu süreç Karadağ'ın konsolosluk veya büyükelçilik ofislerinden birine başvurmayı içerir. Randevu alma işlemi genellikle online olarak yapılır ve başvuru formunu doldurduktan sonra websitesinden size en uygun olan tarihi seçebilirsiniz.
Başvuru Merkezleri
Karadağ Büyükelçiliği
Adres: Gaziosmanpaşa, Gökçek Sk. No:11, 06700 Çankaya/Ankara
Telefon: +90 312 436 4698
İstanbul Başkonsolosluğu
Adres: Harman Sokak, No: 5, Harmancı Giz Plaza, 10A Katı 20 Şişli/İstanbul
Telefon: (+90) 0212 278 00 07 ve (+90) 212 278 00 08
Yetki Alanı: İstanbul
Vize İşlemleri ve Takibi
- İlk olarak Karadağ'a yapılacak seyahate göre vize tipinin belirlenmesi gerekir.
- Tüm evraklar güncel tarihli olarak hazırlanmış olmalıdır.
- Tercih edilen vize türüne göre alınan başvuru formu doldurulmalı ve imzalanmalıdır.
- Tüm evraklar hazırlandığında yetkili merkezlerden randevu alınmalıdır.
- Başvuru süreci yetkili acenteden takip edilmelidir.
- Konsoloslukta pasaport ile ilgili işlemler tamamlandığında kargo ile teslim edilir ya da direkt acenteden teslim alınır.
Karadağ Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Karadağ vizesi işlemleri genellikle 15 ile 30 gün arasında tamamlanır. Ancak bu süre bazen yoğun dönemlerde veya ek belge taleplerinde daha uzun olabilir.