Vize Rehberi
UCUZ UÇUŞ ARA
NOT: Bu yazı Ağustos 2024 tarihinde hazırlanmıştır. T.C. vatandaşlarına yönelik bilgilerin güncelliğini resmi kaynaklardan kontrol etmeyi unutmayınız. Başvuru aşamasında resmi kurallar geçerlidir ve Timatic kontrolü yapılmalıdır.
Sırbistan Vize Başvurusu
Balkanlar kültürünü yerinde keşfetmek isteyenler tarafından sıklıkla ziyaret edilen Sırbistan, turistik faaliyetlerde bulunmak isteyen T.C. vatandaşlarına vizesiz seyahat imkânı tanımaktadır. Turistik gezilerin yanı sıra iş seyahatleri ve eğitim gibi nedenlerle de ülkeye seyahat edilmektedir; bazı ülke vatandaşlarının ülkeye giriş yapabilmesi için vize başvurusunda bulunması gerekmektedir. Sırbistan’ın vize prosedürü hakkında merak ettikleriniz için rehberimizi inceleyebilirsiniz.
Sırbistan Uçak Bileti Aldınız mı?
Uçak bileti rezervasyonu, Sırbistan vizesi için konsoloslukların talep ettiği belgeler arasında bulunmaktadır. Ülkede kalınacak tarih aralığını bildiren otel rezervasyonlarının onaylanma şartı da aranmaktadır. Vize sürecinde büyük öneme sahip olan Sırbistan uçak bileti rezervasyonunuzu hemen yaparak bütçenize uygun fiyatlarla seyahat edebilirsiniz.
Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir:
Sırbistan Türkiye’den Vize İstiyor mu?
Sırbistan, T.C. vatandaşlarına belli şartlar doğrultusunda vize serbestisi tanımaktadır. Türkiye ve Sırbistan arasında 3 Aralık 2010 tarihinde karşılıklı olarak vizelerin kaldırılmasına yönelik anlaşma yapılmıştır. Bu anlaşma doğrultusunda hususi (yeşil) pasaport, diplomatik (siyah) pasaport, umuma mahsus (bordo) pasaport ve hizmet (gri) pasaportu sahibi T.C. vatandaşları 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla ülkeye vizesiz seyahat edebilmekte ya da ülkeden transit geçebilmektedir. Bu pasaport türlerinin yanı sıra T.C. vatandaşlarına verilen geçici pasaportlar ve seyahat belgeleri de ülkeye giriş yapmak için geçerlidir. Havalimanında yapılan kontrollerde uçuş ve konaklama bilgileri ile sağlık sigortası poliçesi talep edilebilmektedir. Sırbistan’a seyahat edecek T.C. vatandaşlarının bu bilgileri içeren dökümleri yanlarında taşımalarında fayda bulunmaktadır.
Sırbistan Vize Türleri
Sırbistan’a turizm ya da ticaret amacıyla seyahat etmek için vize alınması gerekebilir. Seyahat amacı ve süresi vize türlerinin farklılaşma nedenidir.
A Tipi (Havalimanı Transit) Vize
Sırbistan üzerinden 3. bir ülkeye geçişi mümkün kılan transit vize en fazla 6 aylık verilmektedir. Transit vize alabilmenin en önemli şartlarından biri, vatandaşların seyahat edecekleri 3. ülkeye giriş için de vizeye sahip olmaları gerektiğidir. 3. ülke vize talep etmiyorsa vatandaşların bu durumu belgelemesi beklenmektedir. 6 ay süre ile verilen transit vize tek ya da çoklu girişler için kullanılabilmektedir. Herhangi bir pasaport türüne sahip T.C. vatandaşları 90 güne kadar transit vizeden muaftır.
C Tipi (Kısa Süreli) Vize
C Tipi kısa süreli vize, T.C. vatandaşlarının Sırbistan’a 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla seyahat etmesini mümkün kılan vize türüdür. Bu vize ile ülkeye tek, çift ya da çoklu giriş yapılabilmektedir. En fazla 5 yıl için verilebilen kısa süreli vize herhangi bir amaç için alınabilmektedir. Turistik geziler, iş ziyaretleri, ticari faaliyetler, eğitim, aile ve arkadaş ziyareti, staj, seminer ve konferansa katılım, sportif aktiviteler gibi pek çok farklı amaç için C Tipi vizeye başvuruda bulunmak gerekmektedir. Bu amaçların birkaç istisnası bulunmaktadır. Uzun vadeli vize kategorisinde değerlendirilen seyahat amaçları ve geçici oturum izni için kısa süreli vizeye başvuru kabul edilmemektedir. Kısa süreli vizelerde amaca göre davet mektubu şartı da aranmaktadır. Özel ziyaretler için Sırbistan Cumhuriyeti’nin yetkili makamlarından ve iş ziyaretleri için şirketlerden davet mektubu almak gerekmektedir. Turistik seyahatlerde ise ödeme yapıldığına dair turizm acentelerinden alınacak belge, makbuz ve fiş şartı aranmaktadır.
D Tipi (Uzun Süreli) Vize
D Tipi vize 90 ve 180 gün arasında verilmektedir. Bu vize ile ülkede 90 günden az, 180 günden fazla kalmak mümkün değildir. Çeşitli nedenlerle geçici ikamet izni almak isteyen vatandaşların uzun süreli vizeye başvuruda bulunması gerekmektedir.
Sırbistan Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
- Sırpça ve İngilizce dil seçenekleri ile sunulan vize başvuru formunu İngilizce ya da Türkçe dillerinde doldurmak mümkündür.
- Vize başvuru formlarının eksiksiz ve hatasız doldurulması büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda, konsolosluklar ıslak imzalı başvuru formu talep etmektedir.
- Sırbistan, vize başvurularının 3 ay önceden yapılmasını tavsiye etmektedir.
- Diplomatik pasaportlara ve hizmet pasaportlarına damga vurulmamaktadır.
- Kısa süreli vize başvurusunda bulunanların seyahat amacına uygun olarak mutlaka davet mektubu ya da makbuz göstermesi gerekmektedir.
- Soyadı değişikliklerinde yenilenmeyen pasaportlar ile işlem yapılmamaktadır.
Sırbistan Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
- Pasaport (Pasaportların seyahatlerin bitiş tarihinden itibaren 3 ay daha geçerliliğinin olması, 10 yıldan eski olmaması ve en az 2 boş sayfasının bulunması gerekmektedir.)
- 2 adet biyometrik fotoğraf (Beyaz arka fona sahip fotoğraflar 3,5X4,5 cm boyutlarında olmalıdır.)
- Sırbistan vize başvuru formu
- Seyahat amacını ve süresini belirten dilekçe
- Gidiş/dönüş uçak bileti ve otel rezervasyon dökümleri
- Seyahati karşılamaya yetecek finansal destek
- Banka hesap hareketleri (Son 1 aya ait dökümün ıslak imzalı ve kaşeli olması gerekmektedir.)
- Seyahat sağlık sigortası poliçesi
- Harç ücretinin yatırıldığına dair dekont
- Kimlik fotokopisi
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Davet mektubu
- SGK işe giriş belgesi ve hizmet dökümü (Sigortalı çalışanlar için geçerli)
- Maaş bordrosu (Sigortalı çalışanlar için geçerli)
- Faaliyet belgesi ve imza sirküleri (İşverenler için geçerli)
- Varsa finansal durumu destekleyecek kredi kartı, araç ruhsatı ve tapular
Başvuru Merkezleri
- Sırbistan Büyükelçiliği
Adres: Remi Oğuz Arık Mahallesi Yazanlar Sokak No:1 Kavaklıdere/Ankara Telefon: + 90 312 426 02 36 Görev Bölgeleri: Adana, Adıyaman, Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Şanlıurfa, Siirt, Sinop, Sivas, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yalova ve Yozgat.
- İstanbul Başkonsolosluğu
Adres: Sümbül Sok. No:2 Levent Beşiktaş/İstanbul Telefon: + 90 212 213 52 29 Görev Bölgeleri: Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Uşak ve Zonguldak.
Randevu Nasıl Alınır?
Vize randevusu almak için konsolosluklara ve danışma merkezlerine müracaat edebilirsiniz. Başvuru sahiplerinin randevu taleplerini ikamet adreslerinin bağlı olduğu konsolosluğa yapması gerekmektedir.
Vize İşlemleri ve Takibi
- Sırbistan kısa süreli, uzun süreli ve transit vize alternatifleri sunmaktadır. Seyahat amacınıza ve seyahatinizin ne kadar süreceğine göre vize türü seçerek başvuru yapabilirsiniz.
- Vize başvuruları doğrudan konsolosluklara yapılabildiği gibi konsolosluk tarafından yetkilendirilen danışma merkezleri aracılığıyla da yapılmaktadır.
- Başvuru formunu eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurduktan ve harç ücretini yatırdıktan sonra başvurunuz gerçekleşmiş olmaktadır.
- Belgelerin hazırlanmasının ardından konsolosluktan randevu alabilir ve belgelerinizi teslim edebilirsiniz. Başvuru takibi ise hem konsolosluklarla iletişime geçerek hem de danışma merkezlerinden bilgi alarak yapılmaktadır.
Sırbistan Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Sırbistan vize başvuruları konsoloslukların yoğunluğuna ve resmî tatillere göre ortalama 7-14 iş günü içinde sonuçlanmaktadır. Bazı durumlarda konsolosluk ek belge de isteyebilir. Bu nedenle başvuruların 3 ay önceden yapılması tavsiye edilmektedir.
Tüm Vize Rehberleri
SIKÇA SORULAN SORULAR
Sırbistan; kendine özgü Balkanlar kültürü, çok uluslu yapısı, zengin tarihi geçmişi ve Tuna Nehri’nin eşsiz güzellikleri ile ünlü. Her yıl binlerce gezginin ziyaret ettiği ülkede görülmesi gereken pek çok yer bulunuyor. Sağlık turizminin çok gelişmiş olduğu ülkede kaplıcaları ziyaret edebilir, Tuna Nehri ve Sava Nehri kıyısında yürüyüş yapabilir, Türk mutfağıyla benzerlik gösteren eşsiz yemekler deneyebilirsin.
Karasal iklimin hakim olduğu Sırbistan’da kış mevsimi çok soğuk ve sert geçiyor. Özellikle aralık ve ocak aylarında, dağlık bölgelerde sıcaklıklar 0°C’nin altında olduğu için kar yağışı görmek mümkün. Yıllık ortalama sıcaklığın 12°C olduğu ülke genelinde yaz mevsimi ise oldukça sıcak geçiyor. Bu nedenle, ülkenin en kalabalık olduğu dönem nisan ve ekim ayları arası oluyor.
Sırbistan, kış aylarının çok soğuk olması nedeniyle genellikle yaz mevsiminde ziyaret ediliyor. Nisan ayından ekim ayına kadar uçak bileti fiyatları daha yüksek olabiliyor. Daha uygun fiyatlarla bilet arıyorsan nisan-ekim dışında kalan ayları tercih edebilirsin. Dönem dönem düzenlediğimiz kampanyaları da takip ederek avantajlı fiyatlarla uçmanın keyfini çıkarabilirsin.
Sırbistan, GMT+1 saat dilimini kullanıyor.
Hayır. Türkiye ve Sırbistan arasında karşılıklı yapılan anlaşmaya göre T.C. vatandaşları vize almadan ülkeye seyahat edebiliyor. Sırbistan’a gidebilmek için en az 6 ay geçerliliği olan pasaport yeterli.
Türkiye’nin yerel saati Sırbistan yerel saatinden 2 saat ileri.
Hayır. Balkanların en turistik destinasyonlarından biri olmasına rağmen Sırbistan’da oldukça ekonomik bir tatil deneyimi yaşayabilirsin. Konaklama merkezleri, kafe ve restoranlar, taksiler ve diğer turistik noktalar popüler Avrupa ülkelerine göre oldukça uygun fiyatlar sunuyor.